Početna Najave Glazbeni globus prezentira filmove o Bijelom dugmetu, Pulpu i finskom tangu

Glazbeni globus prezentira filmove o Bijelom dugmetu, Pulpu i finskom tangu

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “San Ivanjske noći”

Što se nalazi u backstagevima festivala plesne glazbe, armenskog džez-pijanista, rock zvijezda ili baletne predstave, te kako glazbenici odlaze u legendu i koji su korijeni tanga, saznat ćemo u programu Glazbeni globus 11. ZagrebDoxa.

Kako je skončao legendarni bubnjar Bijelog dugmeta Goran Ipe Ivandić? Sigurno je da se to dogodilo na vrhuncu njegove karijere, nakon što ga je hašiš koji mu je policija pronašla u bubnjevima koštao slobode – a to iskustvo i psihičkoga zdravlja. Je li se Ipe uistinu bacio s osmog kata hotela Metropol ili je, kako se špekulira, ubijen, istraženo je u dokumentarcu “Izgubljeno dugme” (2014) Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

Rock-zvijezde također su u fokusu najnovijeg dokumentarca novozelandskog redatelja Floriana Habichta. U filmu “Pulp: film o životu, smrti i supermarketima” / “Pulp: a Film about Life, Death & Supermarkets” (2014) Habicht je demistificirao zvijezde iz britanskog Sheffielda, a istovremeno dao prikaz života u tom britanskom gradu. Nakon desetogodišnje pauze Pulp se 2012. godine ponovno okupio i odradio koncerte u New Yorku, Londonu i Sheffieldu.

2013. godine gotovo 350 tisuća partijanera stiglo je u Las Vegas, na najveći svjetski festival dance glazbe, Electric Daisy Carnival. Osim po glazbenim zvijezdama, festival je poznat i po pravim karnevalskim povorkama, pretjeranoj uporabi pirotehnike i interaktivnim umjetničkim instalacijama. U dokumentarcu “Pod elektronskim nebom” / “Under the Electric Sky” (2014) redatelji Dan Cutforth i Jane Lipsitz oživjeli su Electric Daisy Carnival, a među sugovornicima su im i DJ Tiësto, Avicii i Armin van Buren.

Je li se tango rodio u Finskoj? Upravo to tvrde poznati finski redatelj Aki Kaurismäki i njegovi sunarodnjaci. Ima li to ikakvog smisla? Čini se da ima. “Tango Ivanjske noći” / “Midsummer Night’s Tango” / “Mittsommernachtstango” (2013) Viviane Blumenschein otkriva koliko svijet može biti malen kad je riječ o potrazi za korijenima glazbe.

U filmu “Tigran” (2014) Adriena Rivolliera upoznat ćemo i sjajnog armenskog džez-pijanista Tigrana Hamasyana, a bit će i zavirivanja iza kulisa jedne od najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, baleta Orašar, kojeg otkrivamo u dokumentarcu “Prema Orašaru” / “Getting to the Nutcracker” (2014) Serene Meshel-Dillman.

U programu je i “Piano, piano Marca Carluccija” / “Piano Piano on the Road” (2014) koji je popratio neobičnu turneju pijanistice i skladateljice Alessandre Celletti.

Ljubitelji glazbe na filmu imaju priliku pogledati i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca s čak šesnaest filmova u programu koji, između ostalog, donose priče o Maksimu Mrvici, Bambi Molestersima, Alenu Vitasoviću i Punčkama.

Glazbena iznenađenja skrivaju se i u programu Biografski Dox, i to u filmu koji nam približava pjevača i svjetskog ljubavnika Rustama Casanovu, te u Majstorima Doxa, u dokumentarcu “Posjetitelji” / “Visitors” (2013) na kojem je Godfrey Reggio ponovno surađivao s jednim od najutjecajnijih modernih skladatelja, Philipom Glassom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.