PočetnaNajaveGlazbeni globus prezentira filmove o Bijelom dugmetu, Pulpu i finskom tangu

Glazbeni globus prezentira filmove o Bijelom dugmetu, Pulpu i finskom tangu

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “San Ivanjske noći”

Što se nalazi u backstagevima festivala plesne glazbe, armenskog džez-pijanista, rock zvijezda ili baletne predstave, te kako glazbenici odlaze u legendu i koji su korijeni tanga, saznat ćemo u programu Glazbeni globus 11. ZagrebDoxa.

Kako je skončao legendarni bubnjar Bijelog dugmeta Goran Ipe Ivandić? Sigurno je da se to dogodilo na vrhuncu njegove karijere, nakon što ga je hašiš koji mu je policija pronašla u bubnjevima koštao slobode – a to iskustvo i psihičkoga zdravlja. Je li se Ipe uistinu bacio s osmog kata hotela Metropol ili je, kako se špekulira, ubijen, istraženo je u dokumentarcu “Izgubljeno dugme” (2014) Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

Rock-zvijezde također su u fokusu najnovijeg dokumentarca novozelandskog redatelja Floriana Habichta. U filmu “Pulp: film o životu, smrti i supermarketima” / “Pulp: a Film about Life, Death & Supermarkets” (2014) Habicht je demistificirao zvijezde iz britanskog Sheffielda, a istovremeno dao prikaz života u tom britanskom gradu. Nakon desetogodišnje pauze Pulp se 2012. godine ponovno okupio i odradio koncerte u New Yorku, Londonu i Sheffieldu.

2013. godine gotovo 350 tisuća partijanera stiglo je u Las Vegas, na najveći svjetski festival dance glazbe, Electric Daisy Carnival. Osim po glazbenim zvijezdama, festival je poznat i po pravim karnevalskim povorkama, pretjeranoj uporabi pirotehnike i interaktivnim umjetničkim instalacijama. U dokumentarcu “Pod elektronskim nebom” / “Under the Electric Sky” (2014) redatelji Dan Cutforth i Jane Lipsitz oživjeli su Electric Daisy Carnival, a među sugovornicima su im i DJ Tiësto, Avicii i Armin van Buren.

Je li se tango rodio u Finskoj? Upravo to tvrde poznati finski redatelj Aki Kaurismäki i njegovi sunarodnjaci. Ima li to ikakvog smisla? Čini se da ima. “Tango Ivanjske noći” / “Midsummer Night’s Tango” / “Mittsommernachtstango” (2013) Viviane Blumenschein otkriva koliko svijet može biti malen kad je riječ o potrazi za korijenima glazbe.

U filmu “Tigran” (2014) Adriena Rivolliera upoznat ćemo i sjajnog armenskog džez-pijanista Tigrana Hamasyana, a bit će i zavirivanja iza kulisa jedne od najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, baleta Orašar, kojeg otkrivamo u dokumentarcu “Prema Orašaru” / “Getting to the Nutcracker” (2014) Serene Meshel-Dillman.

U programu je i “Piano, piano Marca Carluccija” / “Piano Piano on the Road” (2014) koji je popratio neobičnu turneju pijanistice i skladateljice Alessandre Celletti.

Ljubitelji glazbe na filmu imaju priliku pogledati i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca s čak šesnaest filmova u programu koji, između ostalog, donose priče o Maksimu Mrvici, Bambi Molestersima, Alenu Vitasoviću i Punčkama.

Glazbena iznenađenja skrivaju se i u programu Biografski Dox, i to u filmu koji nam približava pjevača i svjetskog ljubavnika Rustama Casanovu, te u Majstorima Doxa, u dokumentarcu “Posjetitelji” / “Visitors” (2013) na kojem je Godfrey Reggio ponovno surađivao s jednim od najutjecajnijih modernih skladatelja, Philipom Glassom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.