Početna Vijesti Tri dokumentarca među najgledanijim američkim filmovima 2014. godine

Tri dokumentarca među najgledanijim američkim filmovima 2014. godine

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Citizenfour”

Ukupno tri dokumentarna filma našla su mjesto na godišnjoj ljestvici nezavisnih ostvarenja s najvećom kino zaradom na sjevernoameričkom kontinentu, prenosi Indiewire. Politički dokumentarac iz desnog rakursa,“America” (2014) Dinesha D’Souze i Johna Sullivana, zauzela je jedanaesto mjesto s nešto više od 14 milijuna zarađenih dolara.

“Meet the Mormons” (2014., Blair Treu) istražuje svakodnevnicu pripadnika mormonske zajednice, a uspio je uprihoditi oko šest milijuna dolara, dok se “Citizenfour” (2014) Laure Poitras domogao cifre od 2.1 milijuna američke nacionalne valute. Prvo mjesto, s oko šezdeset milijuna dolara, pripalo je igranom filmu “The Grand Budapest Hotel” (2014) Wesa Andersona.

Zanimljive brojke dolaze i s VOD platformi, na kojima je oskarovski “Pet metara od slave” / “Twenty Feet from Stardom” (2013., Morgan Neville) ove godine ubrao 4.9 milijuna dolara; dokumentarac o hrani, “Fed Up” (2014., Stephanie Soechtig), prešao je granicu od milijun (1.3) dolara, a do iste je dopuzao i “The Unknown Known” (2013) Errola Morrisa, film o bivšem američkom ministru obrane, Donaldu Rumsfeldu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.