PočetnaRecenzije12. HRFF: "Sve je u plamenu" - Suze, krv i vatra na Majdanu

12. HRFF: “Sve je u plamenu” – Suze, krv i vatra na Majdanu

|

Stvarnost dobrog dijela zemaljske kugle nalazi se u potpunom rasulu. Dokumentarni filmovi, kao izvrsno oruđe ukazivanja na okružujuće anomalije – svojevrsni društveni korektiv – oduvijek su imali važnu ulogu u uspostavljanju dijaloga, razbijanju predrasuda i zapravo ubrizgavanju zdravog razuma u često kaotično stanje na terenu.

U posljednjih godinu-dvije svjedoci smo drastičnog porasta protestnih dokumentaraca, uglavnom s bliskoistočnih paralela. U srce Arapskog proljeća izvrsno je prodrla Egipćanka Jehane Noujaim sa svojim “Trgom” / “Maidan” / “The Square” iz 2013. godine, a sličnu stvar, samo iz jemenskog kuta gledanja, napravila je i Sara Ishaq sa za Oscarom nominiranim “Karama Has No Walls” (2012).

Kako se situacija na Bliskom Istoku mrvicu primirila, na red je došla Europa, točnije ukrajinsko nezadovoljstvo namjernim izostankom sporazumnog potpisa s Europskom unijom, ali i hobotnički raširenom korupcijom, narušavanjem ljudskih prava te autoritarnom vladavinom rasipnog predsjednika Viktora Janukoviča.

Protest koji je u studenom 2013. započela grupica studenata na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdan), ubrzo je poprimio revolucionarne obrise, u konačnici rezultiravši odlaskom Janukoviča s mjesta čelnog čovjeka države.

Ultimativnu cijenu prosvjeda, prema službenim informacijama, životom je platilo stotinjak osoba, iako se strahuje kako su te brojke mnogo veće. Euromajdan su tako nedavno popratili Viceov “Ukraine is Burning” (2014), Lozničin “Maidan” (2014), “Stronger Than Arms” (2014) koji je nedavno doživio premijeru u ukrajinskim kinima te “Sve je u plamenu” / “All Things Ablaze” (2014.; Oleksandr Tečinski, Aleksej Solodunov i Dmitri Stojkov), od kojih smo potonjem svjedočili na 12. Human Rights Film Festivalu.

Spomenuti dokumentarni film u Zagreb je došao nakon svjetske premijere u Njemačkoj (57. DOK Leipzig, MDR nagrada za najbolji istočnoeuropski dokumentarac), pa su tako naši gledatelji među prvima mogli svjedočiti krvavom licu ukrajinske revolucije s prijelaza godine. “Sve je u plamenu”, kako smo doznali u razgovoru s autorima, još uvijek nije prikazan u Ukrajini. Ne radi se, naime, o cenzorskom tapšanju po ramenu, već pragmatičnoj želji za domicilnim dizanjem zastora na skorašnjem Docudaysu (20. – 26. ožujka 2015.), međunarodnom dokumentarnom festivalu o ljudskim pravima.

Trojac Tečinski – Solodunov – Stojkov u svojem se opservacijskom dokumentarcu snimljenom s više terenskih kamera, ne bavi političkim kontekstom novonastale krize ili uzročno-posljedičnom inercijom samih prosvjeda. “Sve je u plamenu” je sirovo spuštanje u sedamnaesti krug pakla, beskompromisni udar na sva osjetila kojim dominiraju nadrealne scene nasilja i nefiltrirane mržnje, odavno otrgnute s lanca utvarane uljuđenosti napredne civilizacije.

Kaos je glavna riječ kojom ćete oslikavati konačne dojmovne bilježnice ukrajinskog dokumentarnog iskustva. Prosvjednici sa samostrelima (i pravim pištoljima!) i kacigama za paintball. Policajci u spartanskoj štit-formaciji. Noćno nebo osvijetljeno molotovljevim koktelima, gumenim mecima, vatrometnim raketama i suzavcem.

“ATA” je možda i navjerodostojniji / najsiroviji prikaz nekog uličnog događanja naroda u bližoj dokumentarnoj povijesti!

Kaos je glavna riječ kojom ćete oslikavati konačne dojmovne bilježnice ukrajinskog dokumentarnog iskustva. Prosvjednici sa samostrelima (i pravim pištoljima!) i kacigama za paintball. Policajci u spartanskoj štit-formaciji. Noćno nebo osvijetljeno molotovljevim koktelima, gumenim mecima, vatrometnim raketama i suzavcem. Stariji gospodin koji tijelom brani srušeni Lenjinov kip kao izvrsna metafora sukoba prošlosti i budućnosti. Prosvjedničko iživljavanje nad policajcem u nesvijesti. Suze, krv i vatra. Primalni armagedon u 21. stoljeću…

Prosvjedi na Majdanu počeli su krajem studenog 2013. u mirnom i dostojanstvenom tonu. Glavni sukobi s policijom događaju se u veljači 2014., kada u nekoliko dana pogiba velika većina ukrajinskih revolucionara. Neupućeni gledatelj, međutim, ostao je uskraćen za razumniju stranu medalje, dobivši dojam kako se Majdanom 24 sata dnevno odvijala borba do istrebljenja – bez ikakvog pokušaja političkog dijaloga.

Upravo to je najveća zamjerka filmu ukrajinskog trojca, koji se u nizanju rijetko viđenih kadrova s bojišnice – u želji za buđenjem solidarizirajuće svijesti ostatka svijeta – opasno približio granici glorificiranja nasilja i njegovih popratnih posljedica.

Jasnoća generalne prosvjedničke poruke, započete spontanom borbom Davida i Golijata; boraca za bolje sutra i odnarođene vrhuške; ubacivanjem nasilničke komponente u ionako kompliciranu jednažbu, međutim, počinje gubiti smjer i fokus. Kako prosvjedi idu prema vrhuncu – barem takav dobijamo kao gledatelji – sredstvo počinje uzimati primat od cilja. Izrada molotovljevih koktela i maštovito nanošenje štete policijskim kornjačama (priručni katapulti, primjerice) od eliminacije pravog uzročnika krize. Anarhija od dijaloga.

Sve dok granica između pobjede i poraza; dobrih namjera i smrada leševa; naše i vaše interpretacije demokracije, postane nevidljiva poput iscrtanog simbola mira na od vala svježe umivenoj plaži…

"Sve je u plamenu" / "All Things Ablaze"

O FILMU:

Režija: Oleksandr Tečinski, Aleksej Solodunov i Dmitri Stojkov
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: Ukrajina
Trajanje: 82 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".
Režija: Oleksandr Tečinski, Aleksej Solodunov i Dmitri Stojkov<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlja podrijetla: Ukrajina<br> Trajanje: 82 minute12. HRFF: "Sve je u plamenu" - Suze, krv i vatra na Majdanu