Početna Human Rights Film Festival HRFF 2014. 12. HRFF: "Klice nade" - Apokalipsa korača na dvije noge

12. HRFF: “Klice nade” – Apokalipsa korača na dvije noge

-

Klice nade” / “Seeds of Hope” (2013) Britanke Fione Lloyd-Davies bave se najlošije čuvanom afričkom javnom tajnom  – masovnim silovanjem žena, često upotrebljavanim kao dodatno oružje protiv kolega s druge strane nišana.

Građanski rat u Kongu relativno nedavno je priveden svojem kraju, no to ne sprječava brojne paravojne skupine u sijanju terora državom smještenom u srcu Crnog kontinenta. Uz svakodnevne pljačke, stanovnici ugroženih područja konstantno se suočavaju sa silovanjima epidemioloških razmjera. U jednom satu, približava nam Fiona Lloyd Davies kataklizmičnu situaciju s terena, u Kongu bude silovano čak 48 žena.

Tisuće nesretnih Kongoanki, odbačenih i od vlastite obitelji (“Sada više nisi normalna osoba”), napuštaju svoje domove, ostavljene na milost (rjeđe) i nemilost dobroj volji stranaca. Takve pojedinke, čije su razgovorima ogoljene sudbine okosnica Britankinog filma, prisiljene su obavljati najteže fizičke poslove, što ih opet – paradoksa li – izlaže ogromnom riziku od ponovnog silovanja. Njihova svjedočanstva lede krv u žilama. Njihova svjedočanstva potpiruju nijemu i bremenitu nemoć kod sugovornika. Nemoć kod svojih gledatelja.

Začarani krug pokušava prekinuti Masika, voditeljica rijetkog centra za pomoć žrtvama kongoanskih zvjerstava. U svojevrsnoj mini agrarnoj komuni, Masika, i sama višestruko silovana (grozote koje ni internetski papir ne može podnijeti), nesretnim ženama nudi privremeno utočište, liječničku pomoć i otklanjanje boli putem rada na obližnjoj poljoprivrednoj površini.

Silovanje je u Kongu postalo oruđe jačeg, nadmoćnijeg. Gotovo društveno prihvatljiv plijen ratnih pobjednika. Zločin se u Kongu isplati. Zločin se u Kongu ne kažnjava. U Kongu se umjesto zločinca u pravilnim razmacima stigmatizira – žrtva.

Kad silujemo, osjećamo se slobodno.”; “Vidiš je, uhvatiš i napraviš s njom što želiš. Ponekad je i ubiješ”, bez srama i straha otkrivaju počinitelji, među kojima se znalo naći i pripadnika službene kongoanske vojske i policije, doznajemo u posljednjoj – klimaktičnoj – trećini britansko-kongoanskog dokumentarca.

Klice nade” su zapravo nepregledna pomračinska niska kvarnosti ljudskog karaktera, bez predaha i opet iznova predstavljajući distortirano-mutiranu darvinsitičku verziju stvarnosti. Silovanje je u Kongu postalo oruđe jačeg, nadmoćnijeg. Gotovo društveno prihvatljiv plijen ratnih pobjednika. Zločin se u Kongu isplati. Zločin se u Kongu ne kažnjava. U Kongu se umjesto zločinca u pravilnim razmacima stigmatizira – žrtva.

Stvari se neće promijeniti do trenutka istinskog pokazivanja političke volje za konačnim rješavanjem problema, dakako neraskidivo povezanim s jačanjem kongoanskog zakonodavno-represivnog aparata. Prvi korak prema takvom razvoju događaja jest pohraniti, ugravirati, zauvijek zabilježiti trenutak povijesti u kojem je apokalipsi bilo dozvoljeno koračati na dvije noge.

“Klice nade” tu zadaću – premda ne jurišaju prema proboju utvrđenih granica klasične dokumentarne forme – obavljaju besprijekorno.

"Klice nade" / "Seeds of Hope"

O FILMU:

Režija: Fiona Lloyd-Davies
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlje podrijetla: Velika Britanija / Kongo
Trajanje: 72 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.