Početna Vijesti Završen 8. Vox Feminae Festival

Završen 8. Vox Feminae Festival

-

Foto: Vox Feminae Festival

U Zagrebu je završen 8. Vox Feminae Festival, koji se na brojnim lokacijama diljem hrvatske metropole održavao od 10. do 14. studenog ove godine.

Posljednji dan festivala – petak, 14. listopada – obilježen je aktivističkim i edukativnim radionicama u Trešnjevačkoj kući u Kostelskoj 4. Program su otvorile djevojke iz Hollaback Hrvatske održavši predavanje o Definiciji uličnog uznemiravanja. Barbara Perasović i Marijana Filipović ukazale su na podatke koji govore da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim negativnim trendom rodnog uznemiravanja.

Hollaback je inicijativa čiji je cilj progovoriti o ovako raširenom društvenom problemu, a kako bi u tome uspjele pomaže im mobilna aplikacija Hollaback Hrvatska. Putem te aplikacije trenutno uznemiravanja možete opisati a vaša će se anonimna iskustva objaviti i time posredno utjecati na društveni aktivizam. Tinejdžeri koji su posjetili radionice imali su prilike sudjelovati i u simuliranom Forum teatru gdje su odglumili situacije uličnog uznemiravanja, te na taj način osvijestili što znači ulično uznemiravanje, biti uznemiren i kako uznemiravanje spriječiti.

Velika zainteresiranost bila je za javne čitaonice i predavanje na temu Naučite već jedom čitati Ivanu. Autorice programa su književnice i dugogodišnje istraživačice literalnog i privatnog opusa spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić. Govorile su o poznatim književnim djelima najpoznatije autorice 19.stoljeća, ali kroz prizmu žene koja je živjela u vrijeme nepokolebljivog patrijarhata. Analizirajući pisanje poznate hrvatske književnice, ukazale su na njene ženske likove kroz koje se može iščitati skrivena poruka vapaja žene za dostojanstvom i pravima. Progovorile su i o razlozima zbog kojih je autoričino samoubojstvo postalo javna tajna.

Glazbena radionica beogradskog Projekta Femix okupila je neafirmirane ženske umjetnice i glazbenice. Bio je to svojevrsni nastavak jučerašnjeg izlaganja, ali se ovaj put prolazilo kroz prezentaciju kojom se želi ohrabriti ženske glazbenice da se prikažu javnosti.

Maša Perunčić i Olga Boškov prezentirale su ideju kroz tri važna segmenta. Prvi je putem glazbenih festivala kojima će ponuditi mogućnost intenzivnijeg nastupa žena ili ženskih bandova, dok je drugi putem medija kojim će kroz seminarske radionice educirati kulturne novinare o sprečavanju općeprihvaćenog seksizma na glazbenoj sceni. Treći se, za kraj, tiče poticanja žena u bavljenju glazebnom kritikom.

Nakon poticanja ženskih glazbenica, dvoranu su preuzele strašne žene iz Makedonije. Bilo je to kreativno predstavljanje organizatorica ženskog festivala Prvo pa žensko, s čijim su pokretanjem djevojke iz Tiiiit!Inc-a hrabro krenule bez ikakve financijske pomoći.

Pokretačice Jana Stardelova, Jana Kocevska i Kristina Lelovac podijelile su iskustva s prisutnima. Istaknule su kako je u zajedničkom djelovanju sve moguće. U nedostatku ekonomskih resursa djevojke su za promotivne svrhe osmislile kampanju koja se pokazala inovativnom u sferi čitave regije – izmislile su žensko mapiranje grada. Takva praksa je i na zagrebačkom primjeru pokazala kako se vrlo malo gradskih ulica imenovalo prema ženskim kulturnim i političkim legendama.

Društveni program je završio radionicom drag izričaja pod vodstvom organizacije House of Flamingo i razmjenom robe kojom su se posjetitelji pripremili za veliko zatvaranje 8. Vox Feminae Festivala.

Osmi po redu Vox Feminae Festivala zatvorili su glazbenici Planningtorock! Pogon Jedinstvo na jednu večer postao je glazbena scena borbe za rodna prava. Iza umjetničkog imena Planningtorock je Jam Rostron, pjevačica i autorica brojnih rodno osviještenih glazbenih i video uradaka. Njezini albumi prožeti su elementima electro izričaja i umjetničkog performansa. Jedan od organizatora Vox Feminae Festivala, Noah Pintarić, rekao je kako je Planingtorock bio logičan izbor za nastup u Zagrebu jer se taj opus savršeno uklapa u ciljeve i programe održanog festivala.

I ove godine Vox Feminae festival educirao je javnost rodno osviještenim programom, pomičući glas strašnih žena. U posljednjih pet dana kroz filmski, glazbeni i društveni program javnost se mogla upoznati sa strašnim ženama koje su bile glasnije nego ikada u ovih osam godina.

Uz podršku javnih osoba, medija, volontera i prijatelja festivala, ove godine se povećao broj posjetitelja i time rodno osviještenih sugrađana. Ova činjenica posebno veseli organizatore i, prema njihovim riječima, daje im novi elan za iduću godinu.

U međuvremenu podsjećaju i na rad K-zone koji možete pratiti putem Vox Feminae web portala, a družiti se možete i na nedavno pokrenutom projektu Virginia – naša soba koja će uskoro otvoriti svoja vrata na Trešnjevci. Za kraj, još jednom podsjećamo i na naš izbor najboljih dokumentaraca s ovogodišnjeg izdanja 8. Vox Feminae Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.