PočetnaVijestiZavršen 8. Vox Feminae Festival

Završen 8. Vox Feminae Festival

|

Foto: Vox Feminae Festival

U Zagrebu je završen 8. Vox Feminae Festival, koji se na brojnim lokacijama diljem hrvatske metropole održavao od 10. do 14. studenog ove godine.

Posljednji dan festivala – petak, 14. listopada – obilježen je aktivističkim i edukativnim radionicama u Trešnjevačkoj kući u Kostelskoj 4. Program su otvorile djevojke iz Hollaback Hrvatske održavši predavanje o Definiciji uličnog uznemiravanja. Barbara Perasović i Marijana Filipović ukazale su na podatke koji govore da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim negativnim trendom rodnog uznemiravanja.

Hollaback je inicijativa čiji je cilj progovoriti o ovako raširenom društvenom problemu, a kako bi u tome uspjele pomaže im mobilna aplikacija Hollaback Hrvatska. Putem te aplikacije trenutno uznemiravanja možete opisati a vaša će se anonimna iskustva objaviti i time posredno utjecati na društveni aktivizam. Tinejdžeri koji su posjetili radionice imali su prilike sudjelovati i u simuliranom Forum teatru gdje su odglumili situacije uličnog uznemiravanja, te na taj način osvijestili što znači ulično uznemiravanje, biti uznemiren i kako uznemiravanje spriječiti.

Velika zainteresiranost bila je za javne čitaonice i predavanje na temu Naučite već jedom čitati Ivanu. Autorice programa su književnice i dugogodišnje istraživačice literalnog i privatnog opusa spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić. Govorile su o poznatim književnim djelima najpoznatije autorice 19.stoljeća, ali kroz prizmu žene koja je živjela u vrijeme nepokolebljivog patrijarhata. Analizirajući pisanje poznate hrvatske književnice, ukazale su na njene ženske likove kroz koje se može iščitati skrivena poruka vapaja žene za dostojanstvom i pravima. Progovorile su i o razlozima zbog kojih je autoričino samoubojstvo postalo javna tajna.

Glazbena radionica beogradskog Projekta Femix okupila je neafirmirane ženske umjetnice i glazbenice. Bio je to svojevrsni nastavak jučerašnjeg izlaganja, ali se ovaj put prolazilo kroz prezentaciju kojom se želi ohrabriti ženske glazbenice da se prikažu javnosti.

Maša Perunčić i Olga Boškov prezentirale su ideju kroz tri važna segmenta. Prvi je putem glazbenih festivala kojima će ponuditi mogućnost intenzivnijeg nastupa žena ili ženskih bandova, dok je drugi putem medija kojim će kroz seminarske radionice educirati kulturne novinare o sprečavanju općeprihvaćenog seksizma na glazbenoj sceni. Treći se, za kraj, tiče poticanja žena u bavljenju glazebnom kritikom.

Nakon poticanja ženskih glazbenica, dvoranu su preuzele strašne žene iz Makedonije. Bilo je to kreativno predstavljanje organizatorica ženskog festivala Prvo pa žensko, s čijim su pokretanjem djevojke iz Tiiiit!Inc-a hrabro krenule bez ikakve financijske pomoći.

Pokretačice Jana Stardelova, Jana Kocevska i Kristina Lelovac podijelile su iskustva s prisutnima. Istaknule su kako je u zajedničkom djelovanju sve moguće. U nedostatku ekonomskih resursa djevojke su za promotivne svrhe osmislile kampanju koja se pokazala inovativnom u sferi čitave regije – izmislile su žensko mapiranje grada. Takva praksa je i na zagrebačkom primjeru pokazala kako se vrlo malo gradskih ulica imenovalo prema ženskim kulturnim i političkim legendama.

Društveni program je završio radionicom drag izričaja pod vodstvom organizacije House of Flamingo i razmjenom robe kojom su se posjetitelji pripremili za veliko zatvaranje 8. Vox Feminae Festivala.

Osmi po redu Vox Feminae Festivala zatvorili su glazbenici Planningtorock! Pogon Jedinstvo na jednu večer postao je glazbena scena borbe za rodna prava. Iza umjetničkog imena Planningtorock je Jam Rostron, pjevačica i autorica brojnih rodno osviještenih glazbenih i video uradaka. Njezini albumi prožeti su elementima electro izričaja i umjetničkog performansa. Jedan od organizatora Vox Feminae Festivala, Noah Pintarić, rekao je kako je Planingtorock bio logičan izbor za nastup u Zagrebu jer se taj opus savršeno uklapa u ciljeve i programe održanog festivala.

I ove godine Vox Feminae festival educirao je javnost rodno osviještenim programom, pomičući glas strašnih žena. U posljednjih pet dana kroz filmski, glazbeni i društveni program javnost se mogla upoznati sa strašnim ženama koje su bile glasnije nego ikada u ovih osam godina.

Uz podršku javnih osoba, medija, volontera i prijatelja festivala, ove godine se povećao broj posjetitelja i time rodno osviještenih sugrađana. Ova činjenica posebno veseli organizatore i, prema njihovim riječima, daje im novi elan za iduću godinu.

U međuvremenu podsjećaju i na rad K-zone koji možete pratiti putem Vox Feminae web portala, a družiti se možete i na nedavno pokrenutom projektu Virginia – naša soba koja će uskoro otvoriti svoja vrata na Trešnjevci. Za kraj, još jednom podsjećamo i na naš izbor najboljih dokumentaraca s ovogodišnjeg izdanja 8. Vox Feminae Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

David Lušičić: “Galeb je imao nadnacionalni značaj”

David Lušičić uskoro na 20. ZagrebDoxu predstavlja svoj novi film - "Galeb" (2024), o najpoznatijem jugoslavenskom brodu.

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.