PočetnaVijestiDruštvenim programom 8. VFF-a do rodno ravnopravnog utjecaja u lokalnoj zajednici

Društvenim programom 8. VFF-a do rodno ravnopravnog utjecaja u lokalnoj zajednici

|

Društveni program 8. Vox Feminae Festivala održat će se 13. i 14. studenog na jedinstvenoj lokaciji s adresom u Kostelskoj 4. Za tu prigodu, prostorije Vox Feminaea postat će središnje mjesto kulturnih, edukativnih i kreativnih rodnih praksi u lokalnoj zajednici na Trešnjevci.

Stalnu postavu društvenog programa činit će štandovi s knjigama i feminističkom literaturom Centra za ženske studije i biblioteke Mala zvona, zatim Virginia photo booth i izložba strašnih žena te umjetničke intervencije Instituta za katastrofu i kaos koji će biti izloženi kao rezultat njihove izvedbene radionice Enciklopedija nevidljivog rada.

U četvrtak, 13. studenog imati ćete priliku saznati sve o cyberfeminizmu, sudjelovati na radionici pozitivne komunikacije sa životinjama ili zasukati rukave i naučiti osnove sitotiska. U večernjim satima, s početkom u 21 sat moći ćete čuti kako je to proputovati 32 zemlje svijeta kao solo žena.

Drugog dana, 14. studenog na rasporedu je forum teatar Hollaback! Hrvatske nakon čega slijedi feminističko čitanje radova Ivane Brlić Mažuranić uz Lidiju Dujić i Sanju Lovrenčić. U 15 sati možete pogledati predstavljanje projekta Femix– za veći angažman žena na glazbenoj sceni, a saznat ćete i kako je prošlo prvo žensko mapiranje Zagreba uz djevojke iz Tiiit! Inc-a. Drugi dan društvenog programa, ujedno i posljednji dan festivala, organizatori će privesti kraju radionicom drag izričaja i inovativnim buvljakom Erasmus robe. Festival se zatvara velikim koncertom Planningtorocka u Pogonu Jedinstvo.

Cilj društvenog programa je upoznati javnost s radom različitih domaćih i regionalnih strašnih žena, kolektiva i organizacija, a smještanjem programa u Trešnjevačku kuću želi se istaknuti problem nedostatka edukativnog i kulturnog sadržaja u lokalnim zajednicama. Sve je to uvod za nadolazeći projekt K-zone, Virginia – naša soba kojim se želi ponuditi rješenje za unapređenje i daljnji razvoj lokalne zajednice na Trešnjevci.

Virginia – naša soba svoj program bi usmjerila s jedne strane na obrazovanje i edukaciju lokalnog stanovništva o ljudskim pravima, rodnim temama, kulturi i angažiranoj umjetnosti, a s druge osigurala prostor otvoren za realizaciju i/ili prezentaciju njihovih vlastitih ideja, projekata i inicijativa.

Na taj bi se način šira lokalna zajednica angažirala i uključila, ne samo u osmišljavanje programa u skladu s vlastitim interesima, već bi doprinijela izgradnji rodno ravnopravnog društva u cjelini.

Više informacija o 8. VFF-u pronađite na službenim stranicama Vox Feminae, gdje možete pročitati više i o projektu Virginia – naša soba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.