Početna Vijesti Drugog dana 8. VFF-a na rasporedu "Još jednom" Ane Opalić i Noaha...

Drugog dana 8. VFF-a na rasporedu “Još jednom” Ane Opalić i Noaha Pintarića

-

Foto: Vox Feminae Festival

Osmi po redu Vox Feminae Festival započeo je podnevnom panel diskusijom naslova Radiš u udruzi? A jel’ imaš pravi posao? Zaključke istraživanja na temu: Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnoga društva iznijeli su nosioci ove ideje koju provode udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona s partnerskim organizacijama iz Čakovca, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka.

Najjača motivacija za rad u udrugama, prema sakupljenim podacima, mogućnost je postizanja društvene promjene. U hrvatskim udrugama brojčano prednjače žene s 75-postnotnom većinom na mjestima volonterki, dok na strateškim mjestima u velikoj većini odlučuju muškarci. Drugi gorući problem o kojemu se diskutiralo su netransparentni načini financiranja udruga iz lokalne samouprave. U praksi to izgleda, rekli su sudionici panela, ovako: “Ako niste sportska udruga ili udruga politički bliska lokalnoj vlasti, na dostatno financiranje vašeg projekta možete zaboraviti.”

U 15 sati otvoren je filmski program, a tijekom prvog dana prikazana su dvadeset i dva međunarodna filmska naslova. Kratkim pozdravom organizatorica i organizatora započela je – iznimno dobro posjećena – projekcija filma “Björk: Biophilia Live” (2014), audiovizualni spektakl avangardne umjetnice Björk.

Jučerašnji je filmski dan zatvoren projekcijom filma “Ništa nismo dobile besplatno” / “Non ci è stato regalato niente” / “We Weren’t Given Anything for Free” (2014) koji dokumentira živote partizanki vezane uz borbu protiv fašizma u Italiji.

Drugi dan 8. Vox Feminae festivala, 11. studenog, donosi vam queer filmski sadržaj koji će u četiri bloka biti prikazan u dvorani Müller kina Europa, diskusiju o queer filmu u regiji, te ugodno druženje i kviz koji su za vas pripremile urednice internetskog portala Muf.

U 15 sati prikazivat će se film “Neka uđe u zapisnik” / “Let the Record Show” (2013) koji prikazuje vrijeme pojave AIDS-a u SAD-u, te prikazuje ravnodušnost institucija i reakcije umjetnika.

Nakon dva kratka igrana filma, nakon 17 sati, slijedi “SkaNdal” (2014), prvi dugometražni dokumentarac o LGBT pokretu u Albaniji. U 19 sati na redu je hrvatski doks Ane Opalić i Noaha Pintarića, “Još jednom” (2013), koji prati živote pet prijatelja – četiri lezbijke i jedne transrodne osobe – tijekom perioda od pet godina, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad. Nakon projekcije pozvani ste da se zadržite na diskusiji o queer filmu u regiji.

Utorak na Vox Feminae Festivalu završava Muf ekstravagancom u 21 sat u dvorani Müller, gdje vas očekuje druženje s urednicama internetskog portala Muf, kviz iz područja feminizma, popularne kulture i Muf trivije (s nagradama!) i uživanje u sladoledu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.