PočetnaVijestiDrugog dana 8. VFF-a na rasporedu "Još jednom" Ane Opalić i Noaha...

Drugog dana 8. VFF-a na rasporedu “Još jednom” Ane Opalić i Noaha Pintarića

-

Foto: Vox Feminae Festival

Osmi po redu Vox Feminae Festival započeo je podnevnom panel diskusijom naslova Radiš u udruzi? A jel’ imaš pravi posao? Zaključke istraživanja na temu: Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnoga društva iznijeli su nosioci ove ideje koju provode udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona s partnerskim organizacijama iz Čakovca, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka.

Najjača motivacija za rad u udrugama, prema sakupljenim podacima, mogućnost je postizanja društvene promjene. U hrvatskim udrugama brojčano prednjače žene s 75-postnotnom većinom na mjestima volonterki, dok na strateškim mjestima u velikoj većini odlučuju muškarci. Drugi gorući problem o kojemu se diskutiralo su netransparentni načini financiranja udruga iz lokalne samouprave. U praksi to izgleda, rekli su sudionici panela, ovako: “Ako niste sportska udruga ili udruga politički bliska lokalnoj vlasti, na dostatno financiranje vašeg projekta možete zaboraviti.”

U 15 sati otvoren je filmski program, a tijekom prvog dana prikazana su dvadeset i dva međunarodna filmska naslova. Kratkim pozdravom organizatorica i organizatora započela je – iznimno dobro posjećena – projekcija filma “Björk: Biophilia Live” (2014), audiovizualni spektakl avangardne umjetnice Björk.

Jučerašnji je filmski dan zatvoren projekcijom filma “Ništa nismo dobile besplatno” / “Non ci è stato regalato niente” / “We Weren’t Given Anything for Free” (2014) koji dokumentira živote partizanki vezane uz borbu protiv fašizma u Italiji.

Drugi dan 8. Vox Feminae festivala, 11. studenog, donosi vam queer filmski sadržaj koji će u četiri bloka biti prikazan u dvorani Müller kina Europa, diskusiju o queer filmu u regiji, te ugodno druženje i kviz koji su za vas pripremile urednice internetskog portala Muf.

U 15 sati prikazivat će se film “Neka uđe u zapisnik” / “Let the Record Show” (2013) koji prikazuje vrijeme pojave AIDS-a u SAD-u, te prikazuje ravnodušnost institucija i reakcije umjetnika.

Nakon dva kratka igrana filma, nakon 17 sati, slijedi “SkaNdal” (2014), prvi dugometražni dokumentarac o LGBT pokretu u Albaniji. U 19 sati na redu je hrvatski doks Ane Opalić i Noaha Pintarića, “Još jednom” (2013), koji prati živote pet prijatelja – četiri lezbijke i jedne transrodne osobe – tijekom perioda od pet godina, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad. Nakon projekcije pozvani ste da se zadržite na diskusiji o queer filmu u regiji.

Utorak na Vox Feminae Festivalu završava Muf ekstravagancom u 21 sat u dvorani Müller, gdje vas očekuje druženje s urednicama internetskog portala Muf, kviz iz područja feminizma, popularne kulture i Muf trivije (s nagradama!) i uživanje u sladoledu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.