PočetnaVijestiNiz zanimljivih dokumentaraca i na posljednjem filmskom danu 8. VFF-a

Niz zanimljivih dokumentaraca i na posljednjem filmskom danu 8. VFF-a

-

Foto: Vox Feminae Festival

Na drugom danu 8. Vox Feminae Festivala prikazano je 13 filmskih projekcija queer tematike. Kulminacija jučerašnjeg dana odvijala se tijekom diskusije koja je uslijedila nakon filma Ane Opalić i Noaha Pintarića, “Još jednom”(2013).

Ovu toplu i intimnu diskusiju o queer filmu u regiji moderirala je Mima Simić, a gošće Ana Opalić, Noah Pintarić i Ivana Kovačić ujedno i protagonist/ice ovog dokumentarnog filma ispričali su posjetiteljima svoje intrinzične motive za snimanje spomenutog dokumentarca te podijelili svoje iskustvo i ukratko predstavili buduće projekte. Dramaturginja Jasna Žmak, također jedna od gošći, istaknula je kako je ovaj film iznimno bitan za razbijanje predrasuda o homoseksualnim vezama i uvriježenih stereotipa koji se vežu uz LGBT zajednicu.

Queer dan festivala zatvoren je MUF ekstravagancom, druženjem koje su organizirale urednice internetskog portala MUF. Ovo ugodno i interaktivno druženje, popraćeno kvizom, glazbom, sladoledom i cvjetnim uzorcima, rezultiralo je prepunom dvoranom Müller kina Europa. Pregršt zainteresiranih posjetitelja imalo je priliku pokazati svoje znanje iz područja popularne kulture, feminizma i muf trivije te osvojiti zanimljive nagrade.

Srijeda, 12. studenog, započinje sastankom Mreže kreativnih rodnih praksi koji će se u 14 sati održati u Pogonu. Mreža je osnovana 2012. godine s ciljem osnaživanja regionalne (ženske) civilne scene, a na sastanku će se prezentirati lekcije i znanja koje su predstavnice K-Zone i beogradskog Femixa usvojile prilikom upoznavanja sa švedskim feminističkim organizacijama i inicijativama.

Ostatak dana odvijat će se u velikoj dvorani kina Europa, gdje vas očekuju filmovi trans tematike raspoređenih u pet blokova. U 18 sati prošećite do obližnjeg KIC-a gdje će se održati panel diskusija Vox feminae platforma – umrežavanje i razvoj modela DIY rada na kojoj će se raspravljati o problemima s kojima su suočene DIY umjetnice, pokušati pronaći rješenja i potaknuti umrežavanje, te se usuglasiti oko modela zajedničke suradnje.

Što se tiče dokumentaraca, u 15 sati pogledajte film “Transformacija obitelji” / “Transforming Family” (2012., Rémy Huberdeau) koji govori o trans roditeljstvu, te “Intersexion” (2012., Grant Lahood), film o osobama koje se ne uklapaju u binarni model muškog i ženskog svijeta, a koji je pobudio velik interes na prošlogodišnjem Vox Feminae festivalu.

Oko 17:30 sati slijedi film redateljice Shirly Berkovitz, “Dobri sin” / “The Good Son” (2014., naš mini-osvrt), koji donosi nevjerojatnu priču o 22-godišnjem Izraelcu Oru koji potajno štedi za operaciju promjene spola na Tajlandu.

Devedesetak minuta kasnije, u 19 sati, budite prisutni u skype razgovoru s Kate Bornstein, nakon kojeg slijedi projekcija dokumentarnog filma “Kate Bornstein is a queer and pleasant danger” (2014., Sam Feder), koji donosi njezin meditativni i zaigrani portret.

“Moja kuća u preriji” / “My Prairie Home” (2013., Chelsea McMullan), u kojem nas Rae Spoon vodi na meditativno i melankolično putovanje, otkrivajući put do svoje queer i glazbene punoljetnosti, na rasporedu je u 21 sat.

U 23 sata, na programu su posljednje dnevne projekcije, ali i zatvaranje filmskog programa 8. Vox Feminae Festivala, kada ćete moći pogledati slovenski dokumentarac o transrodnom muškarcu iz Pule, “Čekajući Axela” (2014., Andrea Celija i Simona Jerala), te finski “Tamara W” (2014., Marko Vuorinen) koji donosi iskren pogled u svijet eskort službi, ovisnosti o ecstasyju i transrodnih djevojaka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije