PočetnaVijestiNiz zanimljivih dokumentaraca i na posljednjem filmskom danu 8. VFF-a

Niz zanimljivih dokumentaraca i na posljednjem filmskom danu 8. VFF-a

|

Foto: Vox Feminae Festival

Na drugom danu 8. Vox Feminae Festivala prikazano je 13 filmskih projekcija queer tematike. Kulminacija jučerašnjeg dana odvijala se tijekom diskusije koja je uslijedila nakon filma Ane Opalić i Noaha Pintarića, “Još jednom”(2013).

Ovu toplu i intimnu diskusiju o queer filmu u regiji moderirala je Mima Simić, a gošće Ana Opalić, Noah Pintarić i Ivana Kovačić ujedno i protagonist/ice ovog dokumentarnog filma ispričali su posjetiteljima svoje intrinzične motive za snimanje spomenutog dokumentarca te podijelili svoje iskustvo i ukratko predstavili buduće projekte. Dramaturginja Jasna Žmak, također jedna od gošći, istaknula je kako je ovaj film iznimno bitan za razbijanje predrasuda o homoseksualnim vezama i uvriježenih stereotipa koji se vežu uz LGBT zajednicu.

Queer dan festivala zatvoren je MUF ekstravagancom, druženjem koje su organizirale urednice internetskog portala MUF. Ovo ugodno i interaktivno druženje, popraćeno kvizom, glazbom, sladoledom i cvjetnim uzorcima, rezultiralo je prepunom dvoranom Müller kina Europa. Pregršt zainteresiranih posjetitelja imalo je priliku pokazati svoje znanje iz područja popularne kulture, feminizma i muf trivije te osvojiti zanimljive nagrade.

Srijeda, 12. studenog, započinje sastankom Mreže kreativnih rodnih praksi koji će se u 14 sati održati u Pogonu. Mreža je osnovana 2012. godine s ciljem osnaživanja regionalne (ženske) civilne scene, a na sastanku će se prezentirati lekcije i znanja koje su predstavnice K-Zone i beogradskog Femixa usvojile prilikom upoznavanja sa švedskim feminističkim organizacijama i inicijativama.

Ostatak dana odvijat će se u velikoj dvorani kina Europa, gdje vas očekuju filmovi trans tematike raspoređenih u pet blokova. U 18 sati prošećite do obližnjeg KIC-a gdje će se održati panel diskusija Vox feminae platforma – umrežavanje i razvoj modela DIY rada na kojoj će se raspravljati o problemima s kojima su suočene DIY umjetnice, pokušati pronaći rješenja i potaknuti umrežavanje, te se usuglasiti oko modela zajedničke suradnje.

Što se tiče dokumentaraca, u 15 sati pogledajte film “Transformacija obitelji” / “Transforming Family” (2012., Rémy Huberdeau) koji govori o trans roditeljstvu, te “Intersexion” (2012., Grant Lahood), film o osobama koje se ne uklapaju u binarni model muškog i ženskog svijeta, a koji je pobudio velik interes na prošlogodišnjem Vox Feminae festivalu.

Oko 17:30 sati slijedi film redateljice Shirly Berkovitz, “Dobri sin” / “The Good Son” (2014., naš mini-osvrt), koji donosi nevjerojatnu priču o 22-godišnjem Izraelcu Oru koji potajno štedi za operaciju promjene spola na Tajlandu.

Devedesetak minuta kasnije, u 19 sati, budite prisutni u skype razgovoru s Kate Bornstein, nakon kojeg slijedi projekcija dokumentarnog filma “Kate Bornstein is a queer and pleasant danger” (2014., Sam Feder), koji donosi njezin meditativni i zaigrani portret.

“Moja kuća u preriji” / “My Prairie Home” (2013., Chelsea McMullan), u kojem nas Rae Spoon vodi na meditativno i melankolično putovanje, otkrivajući put do svoje queer i glazbene punoljetnosti, na rasporedu je u 21 sat.

U 23 sata, na programu su posljednje dnevne projekcije, ali i zatvaranje filmskog programa 8. Vox Feminae Festivala, kada ćete moći pogledati slovenski dokumentarac o transrodnom muškarcu iz Pule, “Čekajući Axela” (2014., Andrea Celija i Simona Jerala), te finski “Tamara W” (2014., Marko Vuorinen) koji donosi iskren pogled u svijet eskort službi, ovisnosti o ecstasyju i transrodnih djevojaka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.