PočetnaNajaveSutra počinje 17. Vox Feminae Festival

Sutra počinje 17. Vox Feminae Festival

-

U Zagrebu će se od 5. do 31. svibnja u Kinu Tuškanac održati 17. Vox Feminae Festival, koji kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu. Sedamnaesto izdanje službeno će se otvoriti 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru “Šesnaestica”, nastupom Girl Rock kamp zbora i producenticom Tonote, dok je filmski program na rasporedu već u ponedjeljak, 8. svibnja u Kinu Tuškanac i traje sve do 31. svibnja.

Iako se feminizam smatra najuspješnijim društvenim pokretom 20. stoljeća, dosad nije bilo dokumentarnih filmova koji na obuhvatan način problematiziraju status quo feminizma – no – sada ga imamo: “Feminizam WTF” / “Feminism WTF” (2023) Katharine Mückstein. Film se osvrće na aktualne rasprave unutar feminizma te analizira potencijal intersekcijskog feminizma da duboko promijeni naše buduće društvo, i na rasporedu je u ponedjeljak, 8. svibnja.

Dva dana kasnije, 10. svibnja, na programu je dokumentarni film “Nemilosrdna vremena: Pjesme o skrbi” / “Ruthless Times: Songs of Care” (2022) redateljice Susanne Helke. Kroz mračni humor i ponekad tmurne, ponekad dirljive momente, film kritizira sustav skrbi za starije osobe u nordijskom društvu, rasvjetljavajući jaz između etičkih i ekonomskih temelja rada u sektoru skrbi. Anonimna svjedočanstva njegovateljica ukomponirana su u zborske pjesme te otkrivaju kakva su svakodnevna iskustva na terenu. Kroz pjesmu, film daje glas onima koji se ne usuđuju progovoriti jer se boje gubitka posla. Umirovljenice i starije građanke pjevaju zajedljive pjesme poigravajući se ekonomskim žargonom našeg vremena te ukazujući na apsurdnost birokratskog jezika koji je prodro u svaki aspekt naših života.

22. svibnja na rasporedu je dokumentarni film “Ultraviolette i banda kašljačica krvi” / “Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang” (2021) Robin Hunzinger. Ispričan kroz živopisna pisma djevojke Marcelle, film kombinira arhivske snimke, avangardni pristup i glazbu kako bi stvorio senzualnu, pjesničku atmosferu apsolutne ljubavi te prikazao odvažnu mladu ženu ispred svog vremena i skupinu njezinih srodnih duša čija povezanost nadilazi granice prostora i vremena.

“Ne sasvim običan život” / “No Ordinary Life” (2021) govori o području kojim tradicionalno dominiraju muškarci. Pet snimateljica – Mary Rogers, Cynde Strand, Jane Evans, Maria Fleet i Margaret Moth – odvažilo se otići na prvu crtu bojišnice, zabilježiti revolucije i humanitarne katastrofe kako bi pokazale istinu. Koliko samosvojne, toliko dobre u svom poslu, hrabre fotoreporterke ostavile su trag dokumentirajući neke od najznačajnijih povijesnih događaja, od Trga Tiananmen do sukoba u Sarajevu, Iraku, Somaliji i Arapskog proljeća. Ali svijet ne zna da su iza kamere bile žene. Usred kaosa koji se odvijao, prizori koje su snimile su šokirali, ali i informirali svijet. Ovaj dugometražni dokumentarac redateljice Heather O’Neill priča njihove nevjerojatne priče, i na rasporedu je 25. svibnja.

Dokumentarni film “Strast” / “Passion” (2021) redateljice Maje Borg, prikazuje njen vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze i na programu je 29. svibnja. Sedamnaesto izdanje Vox Feminae Festivala službeno će zatvoriti igranim filmom “Orlando, moja politička biografija” / “Orlando, My Political Biography” (Paul B. Preciado, 2023.).

Sav program, uključujući filmske projekcije u Kinu Tuškanac, je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.