PočetnaNajaveSutra počinje 17. Vox Feminae Festival

Sutra počinje 17. Vox Feminae Festival

|

U Zagrebu će se od 5. do 31. svibnja u Kinu Tuškanac održati 17. Vox Feminae Festival, koji kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu. Sedamnaesto izdanje službeno će se otvoriti 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru “Šesnaestica”, nastupom Girl Rock kamp zbora i producenticom Tonote, dok je filmski program na rasporedu već u ponedjeljak, 8. svibnja u Kinu Tuškanac i traje sve do 31. svibnja.

Iako se feminizam smatra najuspješnijim društvenim pokretom 20. stoljeća, dosad nije bilo dokumentarnih filmova koji na obuhvatan način problematiziraju status quo feminizma – no – sada ga imamo: “Feminizam WTF” / “Feminism WTF” (2023) Katharine Mückstein. Film se osvrće na aktualne rasprave unutar feminizma te analizira potencijal intersekcijskog feminizma da duboko promijeni naše buduće društvo, i na rasporedu je u ponedjeljak, 8. svibnja.

Dva dana kasnije, 10. svibnja, na programu je dokumentarni film “Nemilosrdna vremena: Pjesme o skrbi” / “Ruthless Times: Songs of Care” (2022) redateljice Susanne Helke. Kroz mračni humor i ponekad tmurne, ponekad dirljive momente, film kritizira sustav skrbi za starije osobe u nordijskom društvu, rasvjetljavajući jaz između etičkih i ekonomskih temelja rada u sektoru skrbi. Anonimna svjedočanstva njegovateljica ukomponirana su u zborske pjesme te otkrivaju kakva su svakodnevna iskustva na terenu. Kroz pjesmu, film daje glas onima koji se ne usuđuju progovoriti jer se boje gubitka posla. Umirovljenice i starije građanke pjevaju zajedljive pjesme poigravajući se ekonomskim žargonom našeg vremena te ukazujući na apsurdnost birokratskog jezika koji je prodro u svaki aspekt naših života.

22. svibnja na rasporedu je dokumentarni film “Ultraviolette i banda kašljačica krvi” / “Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang” (2021) Robin Hunzinger. Ispričan kroz živopisna pisma djevojke Marcelle, film kombinira arhivske snimke, avangardni pristup i glazbu kako bi stvorio senzualnu, pjesničku atmosferu apsolutne ljubavi te prikazao odvažnu mladu ženu ispred svog vremena i skupinu njezinih srodnih duša čija povezanost nadilazi granice prostora i vremena.

“Ne sasvim običan život” / “No Ordinary Life” (2021) govori o području kojim tradicionalno dominiraju muškarci. Pet snimateljica – Mary Rogers, Cynde Strand, Jane Evans, Maria Fleet i Margaret Moth – odvažilo se otići na prvu crtu bojišnice, zabilježiti revolucije i humanitarne katastrofe kako bi pokazale istinu. Koliko samosvojne, toliko dobre u svom poslu, hrabre fotoreporterke ostavile su trag dokumentirajući neke od najznačajnijih povijesnih događaja, od Trga Tiananmen do sukoba u Sarajevu, Iraku, Somaliji i Arapskog proljeća. Ali svijet ne zna da su iza kamere bile žene. Usred kaosa koji se odvijao, prizori koje su snimile su šokirali, ali i informirali svijet. Ovaj dugometražni dokumentarac redateljice Heather O’Neill priča njihove nevjerojatne priče, i na rasporedu je 25. svibnja.

Dokumentarni film “Strast” / “Passion” (2021) redateljice Maje Borg, prikazuje njen vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze i na programu je 29. svibnja. Sedamnaesto izdanje Vox Feminae Festivala službeno će zatvoriti igranim filmom “Orlando, moja politička biografija” / “Orlando, My Political Biography” (Paul B. Preciado, 2023.).

Sav program, uključujući filmske projekcije u Kinu Tuškanac, je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.