PočetnaVijestiZagreb u društvu 15 europskih gradova na premijeri filma "1989"

Zagreb u društvu 15 europskih gradova na premijeri filma “1989”

-

U suradnji s Human Rights Film Festivalom i Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma CPH: DOX-om, 5 studenog 2014. u 21 sat, na 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, u Dokukinu KIC ćete moći pogledati dokumentarac “1989” (2014., Erzsébet Rácz i Anders Østergaard), filmski uvid u političku igru koja je dovela do kolapsa Željezne zavjese, a nakon toga i Berlinskog zida. Uz Zagreb (cijena ulaznice 15 kuna), film će se od 21 sat simultano prikazati u još petnaest europskih gradova.

Dugometražni dokumentarni film Andersa Østergaarda – autora filmova “Tintin et moi” / “Tintin and I” (2003) i “Burma VJ: Reporter i et lukket land” / “Burma VJ: Reporting from a Closed Country” (2008) –  i suredateljice Erzsébet Rácz, donosi događaje iz 1989. godine i poziva publiku u tajne sobe za sastanke u ovom spoju svjedočanstava, arhivske građe, igranih dijelova i rekonstruiranih dijaloga sinkroniziranih na arhivske snimke stvarnih ključnih političkih ličnosti.

“1989” je drama o visokoj politici koja govori o padu Željezne zavjese. Mladi i nepoznati tehnokrat Miklós Neméth postat će novi mađarski premijer. Zadaća mu je spasiti umiruću privredu te ubrzo odlučuje iz državnog proračuna isključiti golemi (i skupi) aparat graničnih kontrola.

Nedugo potom uviđa kako će se zbog te odluke morati boriti sa žestokim protivnicima i okorjelim komunistima. U međuvremenu, mladom paru iz Istočne Njemačke nadu daje glasina da će Mađari zbog paneuropskog pknika na nekoliko dana otvoriti granicu prema Austriji.

Baš poput tisuća Istočnih Nijemaca, odlučuju je pokušati prijeći, no padaju kao žrtve političke igre moći koja se odvija iza zatvorenih vrata u Istočnim bloku. Mladića ubijaju na granici, a ta tragedija, paradoksalno, ubrzava Neméthovu konačnu odluku da otvori granice. Nedugo potom pada i Berlinski zid.

 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.