PočetnaVijestiZagreb u društvu 15 europskih gradova na premijeri filma "1989"

Zagreb u društvu 15 europskih gradova na premijeri filma “1989”

|

U suradnji s Human Rights Film Festivalom i Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma CPH: DOX-om, 5 studenog 2014. u 21 sat, na 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, u Dokukinu KIC ćete moći pogledati dokumentarac “1989” (2014., Erzsébet Rácz i Anders Østergaard), filmski uvid u političku igru koja je dovela do kolapsa Željezne zavjese, a nakon toga i Berlinskog zida. Uz Zagreb (cijena ulaznice 15 kuna), film će se od 21 sat simultano prikazati u još petnaest europskih gradova.

Dugometražni dokumentarni film Andersa Østergaarda – autora filmova “Tintin et moi” / “Tintin and I” (2003) i “Burma VJ: Reporter i et lukket land” / “Burma VJ: Reporting from a Closed Country” (2008) –  i suredateljice Erzsébet Rácz, donosi događaje iz 1989. godine i poziva publiku u tajne sobe za sastanke u ovom spoju svjedočanstava, arhivske građe, igranih dijelova i rekonstruiranih dijaloga sinkroniziranih na arhivske snimke stvarnih ključnih političkih ličnosti.

“1989” je drama o visokoj politici koja govori o padu Željezne zavjese. Mladi i nepoznati tehnokrat Miklós Neméth postat će novi mađarski premijer. Zadaća mu je spasiti umiruću privredu te ubrzo odlučuje iz državnog proračuna isključiti golemi (i skupi) aparat graničnih kontrola.

Nedugo potom uviđa kako će se zbog te odluke morati boriti sa žestokim protivnicima i okorjelim komunistima. U međuvremenu, mladom paru iz Istočne Njemačke nadu daje glasina da će Mađari zbog paneuropskog pknika na nekoliko dana otvoriti granicu prema Austriji.

Baš poput tisuća Istočnih Nijemaca, odlučuju je pokušati prijeći, no padaju kao žrtve političke igre moći koja se odvija iza zatvorenih vrata u Istočnim bloku. Mladića ubijaju na granici, a ta tragedija, paradoksalno, ubrzava Neméthovu konačnu odluku da otvori granice. Nedugo potom pada i Berlinski zid.

 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.