Početna Recenzije 12. ZFF: "U iščekivanju kolovoza" - "Propagandna" oda obiteljima naših starih

12. ZFF: “U iščekivanju kolovoza” – “Propagandna” oda obiteljima naših starih

-

Teodora Ana Mihai možda ne potječe s hrvatskih meridijana, ali jedan će je događaj zauvijek povezivati s našom državom. Njen dokumentarni film “U iščekivanju kolovoza” / “Waiting for August” (2014), kojeg smo jučer premijerno mogli pogledati u nefikcijskoj konkurenciji 12. ZFF-a, još je početkom svibnja došao do Specijalnog priznanja na uglednom Visions du Réelu. Istom švicarskom festivalu s kojeg su “Autofocus” (2013) i naš Boris Poljak otišli punih ruku u kratkometražnoj konkurenciji (Nagrada za najbolji kratkometražni film VDR-a).

Berba je za rumunjsku filmašicu u narednim mjesecima bila još uspješnija, pa je “U iščekivanju kolovoza” pokupio kolajne na teškaškim Karlovim Varima (Najbolji dokumentarni film festivala) i kanadskom Hot Docsu (Najbolji međunarodni dokumentarni film).

Rumunjkin opservacijski dokumentarac o sedmeročlanoj obitelji na čelu s 15-godišnjom Georgijanom otvara niz važnih društvenih pitanja, koja indirektno diraju i hrvatska kućanstva. No, šok radi šoka i provociranje radi provociranja ne postoje u vokabularu Teodore Ane Mihai, pa ona do svojih poanti dolazi podtekstualnim kanalima, usput svojim akterima prepuštajući slikanje praznog dokumentarnog platna.

Georgiana je, dakle, ne svojom voljom ostala na čelu maloljetnog domaćinstva. Odlaskom majke Liliane trbuhom za kruhom u Italiju, djevojčica preko noći svoje bezbrižne tinejdžerske godine mijenja otrežnjujućom stvarnošću odraslih odgovornosti.

Do povratka glave obitelji (ne doznajemo što se dogodilo s njihovim ocem) trebat će izbrojati vojničkih sitno od gotovo godine dana, a u međuvremenu većina odgovornosti – kuhanje, briga za najmlađe klince, kućanski poslovi – uglavnom ostaje na leđima nevjerojatno zrele i prizemljene 15-godišnje (još uvijek) djevojčice.

Mihai je majstorica neizgovorenog trenutka, naslućenog, leptirski fragilnog. Scene poput zajedničkog gledanja televizije na skromnom krevetiću ili neverbalne podrške Georgiani usred školskih ispita, nisu slučajne. Rumunjka je izgradila istinsku vezu sa svojom obitelji i to se na ekranu itekako osjeti.

Pomislili biste kako će manjak kvadrata i čvrste majčinske ruke u socijalnom stanu rumunjskog Bacaua prouzročiti tektonske poremećaje među braćom i sestrama. Osim povremenih čarki, međutim, njihov međusobni suživot uglavnom je prožet dubokom svjesnošću situacije i okoline koja ih okružuje.

“Mama, kad se vraćaš kući?”, najčešće je pitanje najmlađeg i najfragilnijeg Steliana za vrijeme centralnih događaja dana – uspostavljanja isprekidane Skype linije s predalekom Italijom. Ima nečeg toplog i Hrvatima gastarbajterski hitting-home poznatog “Mama ti je poslala dar” u rumunjskom filmu. Svim darovima i autoritativnim tješenjima unatoč, izostanak najdraže Liliane osjeti se na svakom dječjem pokretu, pogledu, turobnim procjeđivanjima (Stelian: “Izvadio sam zub i poželio da se mama vrati doma”).

Mihai je majstorica neizgovorenog trenutka, naslućenog, leptirski fragilnog. Scene poput zajedničkog gledanja televizije na skromnom krevetiću ili neverbalne podrške Georgiani usred školskih ispita, nisu slučajne. Rumunjka je izgradila istinsku vezu sa svojom obitelji i to se na ekranu itekako osjeti.

U “U iščekivanju kolovoza” nema mjesta za stvaranje umjetno napuhanih entiteta nad kojima bismo mjesecima trebali lamentirati na okruglim stolovima lokalnog Centra za socijalnu skrb. Mihain je najveći uspjeh što Georgianu, Steliana, Alice i ostatak društva ne promatramo iz karikaturalnog rakursa bespomoćnih Teletubbiesa – oni jednostavnu JESU.

U dobru i zlu, osobe koje ne pronalaze utjehu u onome čega nema, već u onome što je na dohvat ruke. Grozomornoj situaciji koja poput betona učvršćava obiteljske veze. Pukotinama za male životne radosti. Međusobnom grijanju na malom krevetu jer, kvragu, u društvu je ipak zabavnije. Priča o preživljavanju, ljubavi, iskupljujućoj strani ljudske prirode.

Teodora Ana Mihai je napravila propagandnu odu nekom staromodnom idealu nedostižne obitelji iz priča naših starih. “U iščekivanju kolovoza” spada u naš najuži krug favorita ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

"U iščekivanju kolovoza" / "Waiting for August"

O FILMU:

Režija: Teodora Ana Mihai
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlje podrijetla: Belgija / Rumunjska
Trajanje: 88 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.