PočetnaVijesti"Autofocus" Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

“Autofocus” Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

-

Foto (naslovnica): Delphine Schacher

“Autofocus” (2013) Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim filmom i nagrađen s 5000 švicarskih franaka na festivalu Visions du Réel u Nyonu, jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, čije se 46. izdanje održavalo od 25. travnja do 3. svibnja.

“Zavaravajuće jednostavan filmski postupak. Banalna, već viđena situacija. A ipak smo uronjeni u ljudsku komediju – okrutan, nježan, a opet humoran teatar života koji izaziva čudesno, iznenađujuće suosjećanje. Ja je netko drugi. Ovdje postajem svatko. Istina je u oku promatrača”, navodi se u objašnjenju žirija, koji je Poljakov film izdvojio kao najbolji u konkurenciji od 19 kratkometražnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

“Autofocus” je hibrid dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Snimljen je tehnikom skrivene kamere, a prati mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

AUTOFOCUS1
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus” 

“Autofocus” je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Sarajevo film festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na Festivalu 25 FPS, a prošli tjedan proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, s najvišom prosječnom ocjenom kritičara.

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Među ostalima, potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003) i Sky Spirits (2010), oba u korežiji s Damirom Čučićem te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni “Splitski akvarel” (2009).

Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa.

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a za njegovu festivalsku distribuciju zadužena je Ivana Ivišić.

U ostatku programa, “Coffee (Chants of Smoke)” / “Cafe (Cantos de humo)” (2014) Hatueyja Viverosa Laviellea, intimno-kontemplativni portret jedne meksičke obitelji, okitio se Nagradom najboljeg cjelovečernjeg dokumentarnog filma na festivalu te svom autoru priskrbio 20 tisuća švicarskih franaka.

Rumunjsko-srpski redatelj Siniša Dragin se sa svojim dokumentarcem “Šuma” / “Padurea” (2014) prisjetio špijunskog skandala na relaciji Rumunjska – SFRJ, s kojom je zavrijedio Nagradu žirija za najinovativniji cjelovečernji film festivala.

Foto: Delphine Schacher

Nagrade u dugometražnoj konkurenciji zatvorio je belgijsko-francuski “For the Lost” / “Les tourmentes” (2014., Pierre-Yves Vandeweerd), osvojivši Specijalno priznanje žirija za prikaz borbe pastira s brutalnim vremenskim uvjetima na francuskoj planini Mont Lozere.

Prelazimo na srednjometražnu i kratkometražnu konkurenciju festivala Visions du Reel, a Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarac otišla je u ruke Mahdiju Zamanpooru i njegovom filmu o slijepom iranskom seljaku, pod nazivom “Mashti Esmaeil” (2014).

Nagradu za najinovatiniji srednjometražni film uknjižio je film “Propaganda” (2014., MAFI Collective) koji naglasak stavlja na čileanske predsjedničke izbore u jesen 2013. godine, dok je istu nagradu, samo u kratkometražnoj konkurenciji dobio sirijski dokumentarac “Of God and Dogs” / “Dieu et les chiens” (2014), čija se uznemirujuće osobna priča mladog revolucionara ponovno dotiče građanskog rata u Siriji.

Kompletni opis pobjednika i opis filmova možete pogledati na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije