PočetnaVijesti"Autofocus" Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

“Autofocus” Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

-

Foto (naslovnica): Delphine Schacher

“Autofocus” (2013) Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim filmom i nagrađen s 5000 švicarskih franaka na festivalu Visions du Réel u Nyonu, jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, čije se 46. izdanje održavalo od 25. travnja do 3. svibnja.

“Zavaravajuće jednostavan filmski postupak. Banalna, već viđena situacija. A ipak smo uronjeni u ljudsku komediju – okrutan, nježan, a opet humoran teatar života koji izaziva čudesno, iznenađujuće suosjećanje. Ja je netko drugi. Ovdje postajem svatko. Istina je u oku promatrača”, navodi se u objašnjenju žirija, koji je Poljakov film izdvojio kao najbolji u konkurenciji od 19 kratkometražnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

“Autofocus” je hibrid dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Snimljen je tehnikom skrivene kamere, a prati mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

AUTOFOCUS1
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus” 

“Autofocus” je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Sarajevo film festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na Festivalu 25 FPS, a prošli tjedan proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, s najvišom prosječnom ocjenom kritičara.

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Među ostalima, potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003) i Sky Spirits (2010), oba u korežiji s Damirom Čučićem te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni “Splitski akvarel” (2009).

Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa.

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a za njegovu festivalsku distribuciju zadužena je Ivana Ivišić.

U ostatku programa, “Coffee (Chants of Smoke)” / “Cafe (Cantos de humo)” (2014) Hatueyja Viverosa Laviellea, intimno-kontemplativni portret jedne meksičke obitelji, okitio se Nagradom najboljeg cjelovečernjeg dokumentarnog filma na festivalu te svom autoru priskrbio 20 tisuća švicarskih franaka.

Rumunjsko-srpski redatelj Siniša Dragin se sa svojim dokumentarcem “Šuma” / “Padurea” (2014) prisjetio špijunskog skandala na relaciji Rumunjska – SFRJ, s kojom je zavrijedio Nagradu žirija za najinovativniji cjelovečernji film festivala.

Foto: Delphine Schacher

Nagrade u dugometražnoj konkurenciji zatvorio je belgijsko-francuski “For the Lost” / “Les tourmentes” (2014., Pierre-Yves Vandeweerd), osvojivši Specijalno priznanje žirija za prikaz borbe pastira s brutalnim vremenskim uvjetima na francuskoj planini Mont Lozere.

Prelazimo na srednjometražnu i kratkometražnu konkurenciju festivala Visions du Reel, a Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarac otišla je u ruke Mahdiju Zamanpooru i njegovom filmu o slijepom iranskom seljaku, pod nazivom “Mashti Esmaeil” (2014).

Nagradu za najinovatiniji srednjometražni film uknjižio je film “Propaganda” (2014., MAFI Collective) koji naglasak stavlja na čileanske predsjedničke izbore u jesen 2013. godine, dok je istu nagradu, samo u kratkometražnoj konkurenciji dobio sirijski dokumentarac “Of God and Dogs” / “Dieu et les chiens” (2014), čija se uznemirujuće osobna priča mladog revolucionara ponovno dotiče građanskog rata u Siriji.

Kompletni opis pobjednika i opis filmova možete pogledati na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.