PočetnaVijesti"Autofocus" Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

“Autofocus” Borisa Poljaka najbolji kratkometražni film Visions du Reela!

-

Foto (naslovnica): Delphine Schacher

“Autofocus” (2013) Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim filmom i nagrađen s 5000 švicarskih franaka na festivalu Visions du Réel u Nyonu, jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, čije se 46. izdanje održavalo od 25. travnja do 3. svibnja.

“Zavaravajuće jednostavan filmski postupak. Banalna, već viđena situacija. A ipak smo uronjeni u ljudsku komediju – okrutan, nježan, a opet humoran teatar života koji izaziva čudesno, iznenađujuće suosjećanje. Ja je netko drugi. Ovdje postajem svatko. Istina je u oku promatrača”, navodi se u objašnjenju žirija, koji je Poljakov film izdvojio kao najbolji u konkurenciji od 19 kratkometražnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

“Autofocus” je hibrid dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Snimljen je tehnikom skrivene kamere, a prati mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

AUTOFOCUS1
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Autofocus” 

“Autofocus” je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Sarajevo film festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na Festivalu 25 FPS, a prošli tjedan proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, s najvišom prosječnom ocjenom kritičara.

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Među ostalima, potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003) i Sky Spirits (2010), oba u korežiji s Damirom Čučićem te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni “Splitski akvarel” (2009).

Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa.

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a za njegovu festivalsku distribuciju zadužena je Ivana Ivišić.

U ostatku programa, “Coffee (Chants of Smoke)” / “Cafe (Cantos de humo)” (2014) Hatueyja Viverosa Laviellea, intimno-kontemplativni portret jedne meksičke obitelji, okitio se Nagradom najboljeg cjelovečernjeg dokumentarnog filma na festivalu te svom autoru priskrbio 20 tisuća švicarskih franaka.

Rumunjsko-srpski redatelj Siniša Dragin se sa svojim dokumentarcem “Šuma” / “Padurea” (2014) prisjetio špijunskog skandala na relaciji Rumunjska – SFRJ, s kojom je zavrijedio Nagradu žirija za najinovativniji cjelovečernji film festivala.

Foto: Delphine Schacher

Nagrade u dugometražnoj konkurenciji zatvorio je belgijsko-francuski “For the Lost” / “Les tourmentes” (2014., Pierre-Yves Vandeweerd), osvojivši Specijalno priznanje žirija za prikaz borbe pastira s brutalnim vremenskim uvjetima na francuskoj planini Mont Lozere.

Prelazimo na srednjometražnu i kratkometražnu konkurenciju festivala Visions du Reel, a Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarac otišla je u ruke Mahdiju Zamanpooru i njegovom filmu o slijepom iranskom seljaku, pod nazivom “Mashti Esmaeil” (2014).

Nagradu za najinovatiniji srednjometražni film uknjižio je film “Propaganda” (2014., MAFI Collective) koji naglasak stavlja na čileanske predsjedničke izbore u jesen 2013. godine, dok je istu nagradu, samo u kratkometražnoj konkurenciji dobio sirijski dokumentarac “Of God and Dogs” / “Dieu et les chiens” (2014), čija se uznemirujuće osobna priča mladog revolucionara ponovno dotiče građanskog rata u Siriji.

Kompletni opis pobjednika i opis filmova možete pogledati na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".