PočetnaVijestiDokumentarni Emmyji otišli na adrese "The Invisible Wara", "The Crash Reela"...

Dokumentarni Emmyji otišli na adrese “The Invisible Wara”, “The Crash Reela”…

-

U New Yorku je prije nekoliko dana (30. rujna) dodijeljena 35. po redu nagrada Emmy za najbolje vijesti i dokumentarni program (News & Documentary Emmy Awards) na tamošnjim mnogobrojnim TV-kanalima.

U uistinu golemom broju kategorija / nominacija najbolje su plivali PBS i CBS koji su među sobom podijelili čak 21 nagradu. Dokumentarni dio konkurencije predvodili su “The Invisible War” (2012., Nagrada za najbolji dokumentarni film i Nagrada za istraživačko novinarstvo u dugometražnoj formi / PBS) Kirbyja Dicka o epidemiji silovanja u američkoj vojsci te “The Crash Reel” (2012., Nagrada za najbolji informacijski program u dugometražnoj formi / HBO Documentary Films) Lucy Walker, čiji film efektno pripovijeda priču o nekadašnjem vrhunskom snowboarderu Kevinu Pearceu.

Nagradu za glazbu i zvuk odnio je dokumentarac o kontroverznom ruskom feminističkom bendu Pussy Riot, “Pussy Riot: A Punk Prayer” (2013., HBO Documentary Films) dvojca Mike LernerMaxim Pozdorovkin, dok se u kategoriji povijesnog dugometražnog programa najviše istaknuo šestodijelni mini-serijal o evoluciji Afroamerikanaca, “The African Americans: Many Rivers to Cross with Henry Louis Gates, Jr.” (2013., PBS) Henryja Louisa Gatesa.

Od nama poznatijih naslova još možda vrijedi skrenuti pozornost na film “Detropia” (2012., Heidi Ewing i Rachel Grady / PBS), za čijje je dokumentarno sastavljanje modernih nevolja nekadašnjeg detroitskog industrijskog giganta, Nagradu za najbolju montažu u dokumentarnoj i dugometražnoj formi zaslužila Enat Sidi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije