Početna Vijesti 68. Primetime Emmyji: "Making A Murderer" 'pomeo' dokumentarni dio konkurencije

68. Primetime Emmyji: “Making A Murderer” ‘pomeo’ dokumentarni dio konkurencije

-

U prohujalom vikendu iza nas doznali smo osvajače 68. Primetime Emmyja, najznačajnije američke TV-nagrade koja valorizira izvrsnost sadržaja na malim ekranima.

Američka Akademija televizijskih znanosti i umjetnosti Emmyje za najbolja ostvarenja u udarnom terminu (od 18 sati popodne do 2 sata ujutro; pokrivenost teritorija minimalno pedeset posto) dodjeljuje od 1949. godine. Od nepregledne liste nedjeljnih (kazalište Microsoft, Los Angeles) pobjednika odlučili smo se – zar ste sumnjali – pozabaviti glavnim dokumentarnim kategorijama.

Serija o kojoj se ove godine u SAD-u daleko najviše šuškalo, “Making A Murderer” (2015. – ), apsolutni je pobjednik dokumentarnog dijela Emmyja s četiri potvrđene nominacije od njih ukupno šest.

Desetodijelni Netflixov serijal o krivo optuženom, kasnije oslobođenom, a onda zbog drugog zločina i ubojstva ponovno suđenom Amerikancu Stevenu Averyju, osvojio je Emmy za najbolju režiju u nefikcijskom programu (Outstanding Directing For A Nonfiction Program). Nagrada je otišla u ruke redateljica Laure Ricciardi i Moire Demos, i to za epizodu “Fighting For Their Lives”. Isto djelo uzelo je i Emmyja za najbolju dokumentarnu seriju (Outstanding Documentary Or Nonfiction Series) te Emmyja za najbolji scenarij u dokumentarnom programu (Outstanding Writing For A Nonfiction Program) za epizodu “Eighteen Years Lost” (scenaristice Laura Ricciardi i Moira Demos).

Liz Garbus i njena doku-biografija o glazbenoj divi Nini Simone, “What Happened, Miss Simone?” (2015), došli su do Emmyja za najbolji dokumentarni specijal (Outstanding Documentary Or Nonfiction Special).

Emmyja za iznimne zasluge u dokumentarnom stvaralaštvu (Exceptional Merit In Documentary Filmmaking) ove su godine ravnopravno podijelili “Zemlja kartela”“Cartel Land” (2015) Matthewa Heinemana te “Jim: The James Foley Story” (2016) Briana Oakesa. Prvi se bavi mini-ustankom običnih Meksikanaca protiv domaćih narko-kartela, dok drugi predstavlja životno-profesionalni put američkog novinara Jamesa Foleyja, ubijenog 2014. godine od strane ISIL-a.

Cjelokupnu listu pobjednika potražite na službenoj stranici nagrada Emmy.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.