PočetnaVijesti"Pogrebnik" obranio balkansku čast na Prix Europi

“Pogrebnik” obranio balkansku čast na Prix Europi

|

Osnovan 1987. godine, festival Prix Europa – najveći takve vrste u Europi – svake godine nagrađuje najbolju europsku TV, radio i online produkciju. Prix Europa se tradicionalno održava u Berlinu, a još 1988. godine uveo je i nagradu na najbolje televizijsko dokumentarno ostvarenje. Ovogodišnje izdanje Prix Europe predviđeno je za razdoblje od 18. do 24. listopada.

Za razliku od prošle (“Gangster te voli”), ove godine na popisu nominiranih nema dokumentarnih filmova iz Hrvatske. Čast bivše Jugoslavije ipak je obranio “Pogrebnik” (2013) srpskog redatelja Dragana Nikolića, čija je crnohumorna priča o pogrebniku Bati već osvojila publiku diljem balkanskog poluotoka, uključujući nedavni trijumf na 6. Supetar Super Film Festivalu.

Ukupno je nominiran 21 dokumentarni film, a najviše nominacija otišlo je na adresu Njemačke – četiri, dok se s po dvije mogu pohvaliti Poljska, Švedska i Nizozemska.

Nominacije-Prix-1


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.