PočetnaVijesti"The Domino Effect" i "Emergency Calls" glavni laureati 13. DokuFesta

“The Domino Effect” i “Emergency Calls” glavni laureati 13. DokuFesta

|

Poljsko-njemački film “The Domino Effect” (2014) trijumfirao je u glavnom natjecateljskom programu 13. DokuFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma koji se do jučer održavao u kosovskom Prizrenu. Film Elwire Niewiere i Piotra Roslowskog o ministru sporta Republike Abhazije koji u svojoj državi pokušava organizirati Svjetsko prvenstvo u dominu, osvojio je nagradu u Međunarodnoj konkurenciji dokumentaraca dugog metra.

Kratkometražni dio međunarodne konkurencije predvodio je finski film “Emergency Calls” / “Hätäkutsu” (2013., Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen) koji u vlastitu poetsku estetiku inkorporira autentične audio-zapise poziva tamošnjim hitnim službama. Film je istovjetnu nagradu nedavno osvojio i na 20. Sarajevo Film Festivalu.

U balkanskom dijelu dokumentarnog programa DokuFesta (Balkan Documentary Competition) slavila je Iva Radivojević sa svojim esejom o imigraciji i nacionalnom identitetu, pod nazivom “Evaporating Borders” (2014). Nagradu za ljudska prava odnio je film “Judgment in Hungary” (2013) redateljice Eszter Hajdu. Priča je to o suđenju kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma u Mađarskoj, koja je utržila Specijalnu nagradu žirija na 20. Sarajevo Film Festivalu.

Popis ostalih osvajača nagrada na 13. DokuFestu pogledajte na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.