Poljsko-njemački film “The Domino Effect” (2014) trijumfirao je u glavnom natjecateljskom programu 13. DokuFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma koji se do jučer održavao u kosovskom Prizrenu. Film Elwire Niewiere i Piotra Roslowskog o ministru sporta Republike Abhazije koji u svojoj državi pokušava organizirati Svjetsko prvenstvo u dominu, osvojio je nagradu u Međunarodnoj konkurenciji dokumentaraca dugog metra.

Kratkometražni dio međunarodne konkurencije predvodio je finski film “Emergency Calls” / “Hätäkutsu” (2013., Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen) koji u vlastitu poetsku estetiku inkorporira autentične audio-zapise poziva tamošnjim hitnim službama. Film je istovjetnu nagradu nedavno osvojio i na 20. Sarajevo Film Festivalu.

U balkanskom dijelu dokumentarnog programa DokuFesta (Balkan Documentary Competition) slavila je Iva Radivojević sa svojim esejom o imigraciji i nacionalnom identitetu, pod nazivom “Evaporating Borders” (2014). Nagradu za ljudska prava odnio je film “Judgment in Hungary” (2013) redateljice Eszter Hajdu. Priča je to o suđenju kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma u Mađarskoj, koja je utržila Specijalnu nagradu žirija na 20. Sarajevo Film Festivalu.

Popis ostalih osvajača nagrada na 13. DokuFestu pogledajte na službenim stranicama festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here