Početna Vijesti "The Domino Effect" i "Emergency Calls" glavni laureati 13. DokuFesta

“The Domino Effect” i “Emergency Calls” glavni laureati 13. DokuFesta

-

Poljsko-njemački film “The Domino Effect” (2014) trijumfirao je u glavnom natjecateljskom programu 13. DokuFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma koji se do jučer održavao u kosovskom Prizrenu. Film Elwire Niewiere i Piotra Roslowskog o ministru sporta Republike Abhazije koji u svojoj državi pokušava organizirati Svjetsko prvenstvo u dominu, osvojio je nagradu u Međunarodnoj konkurenciji dokumentaraca dugog metra.

Kratkometražni dio međunarodne konkurencije predvodio je finski film “Emergency Calls” / “Hätäkutsu” (2013., Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen) koji u vlastitu poetsku estetiku inkorporira autentične audio-zapise poziva tamošnjim hitnim službama. Film je istovjetnu nagradu nedavno osvojio i na 20. Sarajevo Film Festivalu.

U balkanskom dijelu dokumentarnog programa DokuFesta (Balkan Documentary Competition) slavila je Iva Radivojević sa svojim esejom o imigraciji i nacionalnom identitetu, pod nazivom “Evaporating Borders” (2014). Nagradu za ljudska prava odnio je film “Judgment in Hungary” (2013) redateljice Eszter Hajdu. Priča je to o suđenju kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma u Mađarskoj, koja je utržila Specijalnu nagradu žirija na 20. Sarajevo Film Festivalu.

Popis ostalih osvajača nagrada na 13. DokuFestu pogledajte na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.