PočetnaVijesti"The Domino Effect" i "Emergency Calls" glavni laureati 13. DokuFesta

“The Domino Effect” i “Emergency Calls” glavni laureati 13. DokuFesta

-

Poljsko-njemački film “The Domino Effect” (2014) trijumfirao je u glavnom natjecateljskom programu 13. DokuFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma koji se do jučer održavao u kosovskom Prizrenu. Film Elwire Niewiere i Piotra Roslowskog o ministru sporta Republike Abhazije koji u svojoj državi pokušava organizirati Svjetsko prvenstvo u dominu, osvojio je nagradu u Međunarodnoj konkurenciji dokumentaraca dugog metra.

Kratkometražni dio međunarodne konkurencije predvodio je finski film “Emergency Calls” / “Hätäkutsu” (2013., Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen) koji u vlastitu poetsku estetiku inkorporira autentične audio-zapise poziva tamošnjim hitnim službama. Film je istovjetnu nagradu nedavno osvojio i na 20. Sarajevo Film Festivalu.

U balkanskom dijelu dokumentarnog programa DokuFesta (Balkan Documentary Competition) slavila je Iva Radivojević sa svojim esejom o imigraciji i nacionalnom identitetu, pod nazivom “Evaporating Borders” (2014). Nagradu za ljudska prava odnio je film “Judgment in Hungary” (2013) redateljice Eszter Hajdu. Priča je to o suđenju kriminalnoj bandi za ubojstvo šest Roma u Mađarskoj, koja je utržila Specijalnu nagradu žirija na 20. Sarajevo Film Festivalu.

Popis ostalih osvajača nagrada na 13. DokuFestu pogledajte na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije