PočetnaVijestiSvjetska premijera "Kuće na Kraljevcu" Pere Kvesića na 22. DokuFestu

Svjetska premijera “Kuće na Kraljevcu” Pere Kvesića na 22. DokuFestu

|

Jedan od najznačajnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma, kosovski DokuFest obznanio je program svog dvadesetidrugog izdanja koje će se u Prizrenu održavati od 4. do 12. kolovoza ove godine. Ukupno će se u osmom mjesecu prikazati 104 filma u osam natjecateljskih kategorija, a neizbježan je i određeni broj hrvatskih doku-ostvarenja na festivalu često široko-nagradne ruke prema našim dokumentaristima.

U regionalnoj konkurenciji (“Balkan Dox”) svoje je mjesto našlo ukupno četrnaest dokumentaraca, od kojih tri hrvatska. Svjetsku premijeru u Prizrenu doživjet će dokumentarac “Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.) Pere Kvesića, o raznolikim ljudima koji su nekad živjeli i posjećivali njegovu sadašnju kuću. Producent je Nenad Puhovski, direktor fotografije Silvestar Kolbas, a montažerka Vesna Biljan Pušić.

Svoju festivalsku turneju – također u istom programu – nastavlja i hibridni eksperimentalno-dokumentarni film “Ingresso animali vivi” (Kreativni sindikat, 2023.) Igora Grubića, koji se fokusira na tvornice smrti sjeveroistoka Italije, gdje su nekada iz istočne Europe dovozili životinje za talijansku prehrambenu industriju.

Treći hrvatski film unutar “Balkan Doxa” je onaj Karle Crnčević; “Divlje cvijeće” / “Wild Flowers” (Elias Querejeta Zine Eskola / Samostalna produkcija; 2022.) je sastavljen od arhivskog materijala njenog oca Pave, koji je tridesetak godina nakon njegovog nastanka od autorice zatražio digitalizaciju snimki, kako bi sačuvao sjećanja na ratna stradanja njegovog doma u selu Radovčići kod Dubrovnika.

U programu “Special Screenings” svjetsku premijeru doživjet će hrvatski dokumentarni film “Snajka: Dnevnik očekivanja” (Restart / Stefilm / Al Jazeera Balkans / Möbius; 2023.) Tee Vidović Dalipi o hrvatsko-romskom paru, redateljici i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi te pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Isti program popunit će i “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) češkog redatelja Viktora Portela o nekadašnjem haškom istražitelju Vladimíru Dzuri.

I konačno, u programu “Dokukids” svoje je mjesto našao i kratkometražni animirani film “Plavi medo” (Pompom Film / Artileria; 2023.) Marine Andree Škop.

Cjelokupni program provjerite na službenoj stranici DokuFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.