PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića najbolji balkanski dokumentarac 21. DokuFesta

“Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića najbolji balkanski dokumentarac 21. DokuFesta

-

Na netom završenom, 21. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u kosovskom Prizrenu, hrvatski dokumentarac “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) redatelja Srđana Kovačevića osvojio je Nagradu za najbolji dokumentarni film Balkana (Balkan Dox – Best Balkan Documentary). U obrazloženju nagrade stoji: “Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru.”

Višestruko nagrađivani film “Tvornice radnicima” imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine u natjecateljskom programu Sheffield Doc/Festa, a prati radnike koji se deset godina nakon preuzimanja tvornice ITAS u Ivancu bore za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan.

U sklopu programa Human Rights Dox, Posebno priznanje žirija otišlo je manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, dugometražnom dokumentarnom filmu “Novi imperij” / “The New Greatness Case” (2022.; koprodukcija Nukleus film, koproducent Siniša Juričić) ruske redateljice i scenaristice Anne Šišove. Radnja filma prati Anju (17), običnu tinejdžericu koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. U ožujku 2018. uhićena je i zatvorena pod izmišljenim optužbama za ekstremizam. Tri godine kasnije, njena majka nastavlja svoju očajničku borbu da dokaže kćerinu nevinost.

“Redateljica briljantno analizira i prikazuje gušenje slobode izražavanja i slobode okupljanja u Rusiji. Ona također pokazuje različite eksplicitne i implicitne oblike nasilja u zemlji u kojoj su sustavna kršenja ljudskih prava norma, a odjeci staljinističke represije osjećaju se u svakodnevnom životu”, stoji u obrazloženju žirija.

Ostale pobjednike ovogodišnjeg DokuFesta provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije