PočetnaRecenzije5. SPFF: "Ritam Balkana, Gibonni - S okusom soli"- Grabežov dokumentarni sintisajzer iz osamdesetih

5. SPFF: “Ritam Balkana, Gibonni – S okusom soli”- Grabežov dokumentarni sintisajzer iz osamdesetih

|

Generalno, nemamo problem sa straight to TV dokumentarnom produkcijom na filmskim festivalima, dok god se radi o kvalitetnim i autorsko-produkcijski zaokruženim naslovima. Kao sasvim dobar primjer takve produkcije izdvajamo upravo film s ovogodišnjeg SPFF-a, “Lijeričari i zdravičari” (2013) Davora Borića, koji je maksimalno iskoristio nametnutu podžanrovsko-vremensku ograničenost HRT-ovih programskih slotova.

S druge strane spektra smjestio se film “Gibonni – S okusom soli” (2013) Nebojše Grabeža, zapravo 4. epizoda serijala “Ritam Balkana” balkanske podružnice Al Jazeere kojom autor istražuje glazbene okuse zemalja bivše Jugoslavije.

Ima li mjesta na već profiliranom glazbenom – ili bilo kojem autorskije nastrojenom – festivalu za praktički nešto bogatije opremljene TV-priloge? Ne treba biti previše pronicljiv u pronalaženju službenog negativnog odgovora portala Dokumentarni.net.

Vidjeli smo i previše vrhunskih – pa ako hoćete i kratkometražnih – dokumentaraca da bi se olako mirili s dvoplanskom Grabežovom generikom, a u kojoj prvih deset minuta filma nema apsolutno nikakve veze s njegovom naslovnom tematikom.

Nakon kratke povijesti dalmatinskih klapa, koju doznajemo iz usta pripadnika klape Cambi, na scenu stupa već dobrano isrcpljeni i poludepresivni Zlatan Stipišić-Gibonni koji u nogometnom nedjelja-srijeda-nedjelja (red već petsto puta prežvakanih tema, red snimki s koncerata) ritmu ljekovito djeluje na kroničnu nesanicu pojedinih gledatelja.

Vrijeme sunca, maslina i jeftinih one man band sintisajzera iz osamdesetih prohujalo je i u dokumentarnoj, a ne samo u domicilnoj turističkoj mašineriji. Neka dokumentarna ostvarenja jednostavno nemaju kapacitet iskakanja iz početnih televizijskih gabarita. “Ritam Balkana, Gibonni – S okusom soli” bez ikakve je sumnje jedan od takvih filmova.

"Gibonni - S okusom soli"

O FILMU:

Režija: Nebojša Grabež
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: BiH / Srbija
Produkcija: Al Jazeera Balkans
Trajanje: 26 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.
Režija: Nebojša Grabež<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: BiH / Srbija<br> Produkcija: Al Jazeera Balkans<br> Trajanje: 26 minuta 5. SPFF: "Ritam Balkana, Gibonni - S okusom soli"- Grabežov dokumentarni sintisajzer iz osamdesetih