Početna Vijesti Istočni susjedi "grabe" prema europskim kulturnim fondovima

Istočni susjedi “grabe” prema europskim kulturnim fondovima

-

Kako izvještava portal Cineeuropa, susjedna Srbija ogromnim koracima grabi prema povećavanju financijskog zaleđa za svoje buduće kulturne projekte. Istočne komšije prve su od zemalja izvan Europske unije potpisale ugovor o sudjelovanju u programu pod imenom Kreativna Europa (Creative Europe Programme), preko kojeg Europska komisija potpomaže kulturne grane diljem Starog kontinenta.

Ugovor je 19. lipnja u ime Srbije u Bruxellesu potpisao ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, dok je drugu stranu zastupala europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulla Vassiliou.

Srbe uskoro čeka pristupanje i audio-vizualnom ogranku istog programa (Creative Europe MEDIA), a do službenog zaključenja pristupnog ugovora – najvjerojatnije 2015. godine – tamošnja vlada mora zadovoljiti određene zakonske odredbe.

Hrvatska i Slovenija već su neko vrijeme punopravne članice spomenutog programa, a prema riječima našeg producenta Siniše Juričića, domaći filmski djelatnici itekako mogu osjetiti njegove pozitivne posljedice. “Nekad smo producirali filmove za 20 tisuća eura, dok danas možemo dobiti i 50 tisuća eura”, poentirao je čelni čovjek Nukleus filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".