Početna Vijesti Večeras počinje 7. Festival Mediteranskog Filma Split

Večeras počinje 7. Festival Mediteranskog Filma Split

-

Projekcijom izraelskog filma “U potrazi za mađioničarom” / “Magic Men” (2014) večeras se u Ljetnom kinu Bačvice u 21:30 sati otvara 7. Festival Mediteranskog Filma Split. Tijekom devet dana održavanja, do 14. lipnja na tri lokacije u Splitu bit će prikazano preko 80 filmova iz 30 zemalja, od čega čak devet regionalnih i još pet hrvatskih dugometražnih premijera.

U programu se izdvajaju za Oscara nominirani palestinski “Omar” i egipatski “Trg / The Square” (2013), “Sacro GRA”, pobjednik festivala u Veneciji, novi film Romana Polanskog “Venera u krznu” / “La Vénus à la fourrure” (2013) te “Život je lakši zatvorenih očiju” / “Vivir es fácil con los ojos cerrados” (2013), film koji je osvojio šest španjolskih filmskih nagrada Goya. Kompletan raspored može se pronaći na službenim stranicama festivala.

Na otvaranje Festivala Mediteranskog Filma Split stižu producent filma “U potrazi za mađioničarom” Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije, a posjet Splitu najavili su i španjolski redatelji David Trueba i Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

Kako smo nedavno doznali u intervjuu s direktorom FMFS-a Alenom Munitićem, u Splitu će biti prikazano i pregršt kvalitetnih dokumentarnih filmova, a od hrvatskih nefikcijskih ostvarenja izdvajaju se višestruko nagrađeni “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka, također vrlo zapaženi “Škverski kipar” (2014) Branka Ištvančića te naši kratki favoriti “Ljubi bližnjega svoga” (2013., Darovan Tušek) i “Muški film” (2013) Nebojše Slijepčevića.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.