Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service"

Službena stranica European Documentary Networka (EDN) – globalna mreža dokumentarističkih i TV profesionalaca, namijenjena informiranju o mogućnostima financiranja i međusobnoj suradnji – izjavila je podršku autorima bugarskog dokumentarca “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” (2013).

Film razotkriva život Antonija Trajanova, jednog od najcjenjenijih bugarskih animatora, i njegov odnos s proslavljenim kolegom Donijem Donevim, pojedincem navodno povezanim s ondašnjom tajnom službom ove istočnoeuropske države.

Iako je dokumentani film Mine Mileve i Vesele Kazakove polučio popriličan uspjeh (još uvijek na kino-repertoaru, prikazivanje počelo u studenom prošle godine), autorice se navodno nalaze pod konstantnom salvom pritisaka i kritika iz smjera državnih institucija, pa čak i nekih kolega dokumentarista.

Tako je “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” nedavno skinut s liste potencijalnih dobitnika bugarske godišnje filmske nagrade, iako je film uredno nominiran od strane tamošnje filmske Akademije.

Prema dramatičnim vijestima iz Bugarske, ekipa dokumentarca izložena je i fizičkom maltretiranju, a svoju potporu je uskratila i bugarska državna televizija, jedan od koproducenata spomenutog filma.

“Užasnut sam načinom tretiranja gospođe Mileve i gospođe Kazakove od strane institucija kojima bi trebala biti čast podupirati njihovu borbu za demokraciju i slobodan govor”, govori u otvorenom pismu bugarskim medijima direktor EDN-a, Paul Pauwels.

“Apeliram da iskoristite vaš utjecaj kako bi se ovakvi događaji obustavili, a koji nas podsjećaju na jedan politički sistem koji je nestao u teoriji, ali čija je sramotna praksa još uvijek vrlo živa u Bugarskoj.”

Opširnije informacije o pozadini bugarskog skandala možete dobiti na sljedećoj stranici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here