PočetnaVijestiEkipa filma o bugarskoj tajnoj službi pod konstantnim valom kritika i pritisaka

Ekipa filma o bugarskoj tajnoj službi pod konstantnim valom kritika i pritisaka

|

Službena stranica European Documentary Networka (EDN) – globalna mreža dokumentarističkih i TV profesionalaca, namijenjena informiranju o mogućnostima financiranja i međusobnoj suradnji – izjavila je podršku autorima bugarskog dokumentarca “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” (2013).

Film razotkriva život Antonija Trajanova, jednog od najcjenjenijih bugarskih animatora, i njegov odnos s proslavljenim kolegom Donijem Donevim, pojedincem navodno povezanim s ondašnjom tajnom službom ove istočnoeuropske države.

Iako je dokumentani film Mine Mileve i Vesele Kazakove polučio popriličan uspjeh (još uvijek na kino-repertoaru, prikazivanje počelo u studenom prošle godine), autorice se navodno nalaze pod konstantnom salvom pritisaka i kritika iz smjera državnih institucija, pa čak i nekih kolega dokumentarista.

Tako je “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” nedavno skinut s liste potencijalnih dobitnika bugarske godišnje filmske nagrade, iako je film uredno nominiran od strane tamošnje filmske Akademije.

Prema dramatičnim vijestima iz Bugarske, ekipa dokumentarca izložena je i fizičkom maltretiranju, a svoju potporu je uskratila i bugarska državna televizija, jedan od koproducenata spomenutog filma.

“Užasnut sam načinom tretiranja gospođe Mileve i gospođe Kazakove od strane institucija kojima bi trebala biti čast podupirati njihovu borbu za demokraciju i slobodan govor”, govori u otvorenom pismu bugarskim medijima direktor EDN-a, Paul Pauwels.

“Apeliram da iskoristite vaš utjecaj kako bi se ovakvi događaji obustavili, a koji nas podsjećaju na jedan politički sistem koji je nestao u teoriji, ali čija je sramotna praksa još uvijek vrlo živa u Bugarskoj.”

Opširnije informacije o pozadini bugarskog skandala možete dobiti na sljedećoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.