Početna Vijesti Ekipa filma o bugarskoj tajnoj službi pod konstantnim valom kritika i pritisaka

Ekipa filma o bugarskoj tajnoj službi pod konstantnim valom kritika i pritisaka

-

Službena stranica European Documentary Networka (EDN) – globalna mreža dokumentarističkih i TV profesionalaca, namijenjena informiranju o mogućnostima financiranja i međusobnoj suradnji – izjavila je podršku autorima bugarskog dokumentarca “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” (2013).

Film razotkriva život Antonija Trajanova, jednog od najcjenjenijih bugarskih animatora, i njegov odnos s proslavljenim kolegom Donijem Donevim, pojedincem navodno povezanim s ondašnjom tajnom službom ove istočnoeuropske države.

Iako je dokumentani film Mine Mileve i Vesele Kazakove polučio popriličan uspjeh (još uvijek na kino-repertoaru, prikazivanje počelo u studenom prošle godine), autorice se navodno nalaze pod konstantnom salvom pritisaka i kritika iz smjera državnih institucija, pa čak i nekih kolega dokumentarista.

Tako je “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” nedavno skinut s liste potencijalnih dobitnika bugarske godišnje filmske nagrade, iako je film uredno nominiran od strane tamošnje filmske Akademije.

Prema dramatičnim vijestima iz Bugarske, ekipa dokumentarca izložena je i fizičkom maltretiranju, a svoju potporu je uskratila i bugarska državna televizija, jedan od koproducenata spomenutog filma.

“Užasnut sam načinom tretiranja gospođe Mileve i gospođe Kazakove od strane institucija kojima bi trebala biti čast podupirati njihovu borbu za demokraciju i slobodan govor”, govori u otvorenom pismu bugarskim medijima direktor EDN-a, Paul Pauwels.

“Apeliram da iskoristite vaš utjecaj kako bi se ovakvi događaji obustavili, a koji nas podsjećaju na jedan politički sistem koji je nestao u teoriji, ali čija je sramotna praksa još uvijek vrlo živa u Bugarskoj.”

Opširnije informacije o pozadini bugarskog skandala možete dobiti na sljedećoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.