PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Zvijer je još uvijek živa" Mine Mileve i Vesele...

Al Jazeera Balkans: “Zvijer je još uvijek živa” Mine Mileve i Vesele Kazakove

-

Al Jazeera Balkans u utorak (2.2. u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati), a kasnije i tijekom cijelog tjedna emitira dokumentarni film “Zvijer je još uvijek živa” / “The Beast is Still Alive” (2016) bugarskih autorica Mine Mileve i Vesele Kazakove. Film je doživio hrvatsku premijeru prije četiri godine na ZagrebDoxu, a donosi priču o mladoj Bugarki koja otvara djedove spise iz Tajne službe, kako bi razotkrila prošlost i pronašla odgovor na važno pitanje – zašto je socijalistička ideja u praksi neslavno propala.

Dan kasnije (srijeda, 3.2. u 17.30 sati) na AJB-u će se moći pogledati film “Never Again: America’s Battle of the Bullets” (“Nikad više”, 2018.) iransko-francuske autorice Ladan Anoushfar. Ona se susreće s roditeljima, učenicima i nastavnicima američke srednje škole Marjory Stoneman Douglas, u kojoj je 14. veljače 2018. bivši učenik ubio sedamnaest osoba.

U četvrtak (4.2. u 17.05 sati) je na rasporedu druga od ukupno tri epizode serijala “Immigration Nation” (“Nacija imigranata”, 2016.). Unatoč mišljenju o Australiji kao svjetioniku ljudskih prava i jednakosti, donedavno je tamo rasizam bio izuzetno raširen. U serijalu se govori o tome kako je ta zemlja savladala izazove, odnosno kako i dalje pokušava prevladati nasljeđe društvene neravnopravnosti

Petak (5.2. u 17.05 sati) donosi prvi nastavak trodijelnog dokumentarnog serijala “Blood and Tears: French Decolonisation” (“Krv i suze: Francuska dekolonizacija”, 2020.), koji govori o višedesetljetnom odnosu Francuske i ostalih imperijalnih sila prema afričkom i azijskom kontinentu kao na rezervoar sirovina, radne snage i teritorija za buduće naseljavanje. Međutim, značajan razvoj i europsko naseljavanje u tim kolonijama u većini slučajeva su izostali.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.