Početna Najave Al Jazeera Balkans: "Zvijer je još uvijek živa" Mine Mileve i Vesele...

Al Jazeera Balkans: “Zvijer je još uvijek živa” Mine Mileve i Vesele Kazakove

-

Al Jazeera Balkans u utorak (2.2. u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati), a kasnije i tijekom cijelog tjedna emitira dokumentarni film “Zvijer je još uvijek živa” / “The Beast is Still Alive” (2016) bugarskih autorica Mine Mileve i Vesele Kazakove. Film je doživio hrvatsku premijeru prije četiri godine na ZagrebDoxu, a donosi priču o mladoj Bugarki koja otvara djedove spise iz Tajne službe, kako bi razotkrila prošlost i pronašla odgovor na važno pitanje – zašto je socijalistička ideja u praksi neslavno propala.

Dan kasnije (srijeda, 3.2. u 17.30 sati) na AJB-u će se moći pogledati film “Never Again: America’s Battle of the Bullets” (“Nikad više”, 2018.) iransko-francuske autorice Ladan Anoushfar. Ona se susreće s roditeljima, učenicima i nastavnicima američke srednje škole Marjory Stoneman Douglas, u kojoj je 14. veljače 2018. bivši učenik ubio sedamnaest osoba.

U četvrtak (4.2. u 17.05 sati) je na rasporedu druga od ukupno tri epizode serijala “Immigration Nation” (“Nacija imigranata”, 2016.). Unatoč mišljenju o Australiji kao svjetioniku ljudskih prava i jednakosti, donedavno je tamo rasizam bio izuzetno raširen. U serijalu se govori o tome kako je ta zemlja savladala izazove, odnosno kako i dalje pokušava prevladati nasljeđe društvene neravnopravnosti

Petak (5.2. u 17.05 sati) donosi prvi nastavak trodijelnog dokumentarnog serijala “Blood and Tears: French Decolonisation” (“Krv i suze: Francuska dekolonizacija”, 2020.), koji govori o višedesetljetnom odnosu Francuske i ostalih imperijalnih sila prema afričkom i azijskom kontinentu kao na rezervoar sirovina, radne snage i teritorija za buduće naseljavanje. Međutim, značajan razvoj i europsko naseljavanje u tim kolonijama u većini slučajeva su izostali.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.