Početna Najave Vikend u Dokukinu KIC: Dokumentarci o migrantima, nogometu, džezu i bugarskoj tajnoj...

Vikend u Dokukinu KIC: Dokumentarci o migrantima, nogometu, džezu i bugarskoj tajnoj službi

-

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC započinje na granicama Republike Mađarske, mjestu radnje koje će u petak, 9. lipnja, popuniti dva kratkometražna dokumentarca: “Vrhovna naredba”/ “Superior Orders” / “Felsőbb parancs” (2015) i “Oni” / “They” / “Azok” (2015). Oba filma režirali su Viktor Oszkár Nagy, András Petrik i Krisztina Meggyes, a bave se problemima imigranata u dva posve različita formata te govore o toleranciji i strahu od nepoznatog. Studentski film “Oni”, dobitnik nagrade mađarskih filmskih kritičara za najbolji mađarski dokumentarac, istražuje dvojak pristup stanovnika jednog omanjeg sela prema ljudima iz obližnjeg izbjegličkog kampa.

Nema odmora od nogometa ni tjedan dana nakon finala Lige prvaka jer nas već u subotu, 10. lipnja, film “NK Roma” / “FC Roma” (Rozálie Kohoutová i Tomáš Bojar, 2016.) vodi na utakmicu na kakvoj do sada niste bili i upoznaje s ekipom s kojom nitko nije htio igrati. Ova dokumentarna tragikomedija kroz igru pokazuje crno lice rasizma, ali i upornu momčad koja je bez ijednog pogotka (utakmice pobjeđivali bez borbe – protivnici većinom odbijali igrati protiv njih zbog rasističkih predrasuda) umalo osvojila prvenstvo u jednoj od nižih čeških nogometnih liga.

Odmah nakon nogometnog ludila, putujemo u Bugarsku kako bismo upoznali – strica Tonija. Film “Stric Toni, tri budale i tajna služba” / “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” / “Čičo Toni, Trimata glupaci i DS” (2014) premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, kroz mrežu korupcije i kontroverzi u tadašnjoj komunističkoj Bugarskoj, pokušava otkriti gdje je nestao Anton Trajanov – velika zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije. Redateljice Mina Mileva i Vesela Kazakova čak i nakon svjetske premijere imale su velikih problema kod prikazivanja filma u rodnoj im Bugarskoj zbog otkrivenog i prezentiranog u filmu.

Nedjelja donosi dobitnika nagrade Ignac za najbolji film One World festivala u Slovačkoj“Paru povrh rijeke” / “Steam on the River” “Para nad riekou” (2015) redateljskog dvojca Robert Kirchhoff – Filip Remunda. Prolaznost slave središnja je tema ovog dokumentarca koji prikazuje život trojice đžez glazbenika. Trubač Laco, saksofonist L’ubomir i kontrabasist Ján odolijevaju životnoj apatiji i bez obzira na godine, glazba je ono što im vraća radost u život. Film je svoju hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Svi filmovi dio su KineDok međunarodnog projekta koji već treću godinu za redom diljem zemlje prikazuje priče o ljudima iz susjednih zemalja, predstavlja autore i razvija dijalog o društveno važnim temama.

Cijena ulaznice za svaku filmsku projekciju iznosi 15 kuna, a može se rezervirati na stranici Dokukina ili kupiti na blagajni kina sati i pol prije svake projekcije. Svi filmovi imaju hrvatske titlove, a više informacija o naslovima možete doznati na službenoj Kinedokovoj web-stranici.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.