Početna Najave Vikend u Dokukinu KIC: Dokumentarci o migrantima, nogometu, džezu i bugarskoj tajnoj...

Vikend u Dokukinu KIC: Dokumentarci o migrantima, nogometu, džezu i bugarskoj tajnoj službi

-

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC započinje na granicama Republike Mađarske, mjestu radnje koje će u petak, 9. lipnja, popuniti dva kratkometražna dokumentarca: “Vrhovna naredba”/ “Superior Orders” / “Felsőbb parancs” (2015) i “Oni” / “They” / “Azok” (2015). Oba filma režirali su Viktor Oszkár Nagy, András Petrik i Krisztina Meggyes, a bave se problemima imigranata u dva posve različita formata te govore o toleranciji i strahu od nepoznatog. Studentski film “Oni”, dobitnik nagrade mađarskih filmskih kritičara za najbolji mađarski dokumentarac, istražuje dvojak pristup stanovnika jednog omanjeg sela prema ljudima iz obližnjeg izbjegličkog kampa.

Nema odmora od nogometa ni tjedan dana nakon finala Lige prvaka jer nas već u subotu, 10. lipnja, film “NK Roma” / “FC Roma” (Rozálie Kohoutová i Tomáš Bojar, 2016.) vodi na utakmicu na kakvoj do sada niste bili i upoznaje s ekipom s kojom nitko nije htio igrati. Ova dokumentarna tragikomedija kroz igru pokazuje crno lice rasizma, ali i upornu momčad koja je bez ijednog pogotka (utakmice pobjeđivali bez borbe – protivnici većinom odbijali igrati protiv njih zbog rasističkih predrasuda) umalo osvojila prvenstvo u jednoj od nižih čeških nogometnih liga.

Odmah nakon nogometnog ludila, putujemo u Bugarsku kako bismo upoznali – strica Tonija. Film “Stric Toni, tri budale i tajna služba” / “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” / “Čičo Toni, Trimata glupaci i DS” (2014) premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, kroz mrežu korupcije i kontroverzi u tadašnjoj komunističkoj Bugarskoj, pokušava otkriti gdje je nestao Anton Trajanov – velika zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije. Redateljice Mina Mileva i Vesela Kazakova čak i nakon svjetske premijere imale su velikih problema kod prikazivanja filma u rodnoj im Bugarskoj zbog otkrivenog i prezentiranog u filmu.

Nedjelja donosi dobitnika nagrade Ignac za najbolji film One World festivala u Slovačkoj“Paru povrh rijeke” / “Steam on the River” “Para nad riekou” (2015) redateljskog dvojca Robert Kirchhoff – Filip Remunda. Prolaznost slave središnja je tema ovog dokumentarca koji prikazuje život trojice đžez glazbenika. Trubač Laco, saksofonist L’ubomir i kontrabasist Ján odolijevaju životnoj apatiji i bez obzira na godine, glazba je ono što im vraća radost u život. Film je svoju hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Svi filmovi dio su KineDok međunarodnog projekta koji već treću godinu za redom diljem zemlje prikazuje priče o ljudima iz susjednih zemalja, predstavlja autore i razvija dijalog o društveno važnim temama.

Cijena ulaznice za svaku filmsku projekciju iznosi 15 kuna, a može se rezervirati na stranici Dokukina ili kupiti na blagajni kina sati i pol prije svake projekcije. Svi filmovi imaju hrvatske titlove, a više informacija o naslovima možete doznati na službenoj Kinedokovoj web-stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.