PočetnaVijesti(1. DokuMA Film Festival) Drugi dan DokuMA FF-a obilježili bura i entuzijazam ljubitelja dokumentaraca

(1. DokuMA Film Festival) Drugi dan DokuMA FF-a obilježili bura i entuzijazam ljubitelja dokumentaraca

|

Nakon spektakularnog otvaranja na Kačićevom trgu, u ugođaju pravog Cinema paradisa, te crkvenih zvona koja su označila kraj “Češkog sna” i početak onog makarskog, započeo je premijerni DokuMA Film Festival.

Dok su u prvom redu uživali visoki uzvanici poput ministra turizma Darka Lorencina i veleposlanika Republike Češke Martin Košatke, u dvorištu crkve Sv. Marka, sa svojevrsnog kino balkona, film su gledali redatelji Boris Mitić, Aleš Suk i Filip Remunda sa obiteljima te Bruno Gamulin okružen bivšim studentima iz direkcije festivala.

Događaje na platnu također su pomno pratile i stotine Makarana i znatiželjnih turista.

Drugi dan festivala započeo je Masterclass predavanjem Borisa Mitića koje je ispunilo kapacitet Memory kavane hotela Meteor, a nastavio se MaTeenejom uz film “Ovo nije Kalifornija” i prepunom dvoranom od stotinjak školaraca.

Dokuma-2.dan-2

Nakon svečanog otvaranja izložbe KinoKluba Biokovo, uslijedio je večernji program u kinu Đardin, gdje su “Neumoljivo vrijeme“ Vere Chytilove te “Sickfuckpeople“ Jurija Rečinskog premašili sve kapacitete ovog art kina.

Stotinjak entuzijasta nije spriječila niti jaka bura koja je u jednom trenutku srušila filmsko platno, a jaki vjetar umiješao se i u hrvatsku premijeru “Narko kulture” Shaula Schwarza, koja je unatoč vremenskim uvjetima privukla zavidan broj gledatelja.

Zabava i razmjena dokumentarnih impresija nastavili su se do ranojutarnjih sati u brojnim meeting pointovima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.