Foto: Dea Topić

Nakon spektakularnog otvaranja na Kačićevom trgu, u ugođaju pravog Cinema paradisa, te crkvenih zvona koja su označila kraj “Češkog sna” i početak onog makarskog, započeo je premijerni DokuMA Film Festival.

Dok su u prvom redu uživali visoki uzvanici poput ministra turizma Darka Lorencina i veleposlanika Republike Češke Martin Košatke, u dvorištu crkve Sv. Marka, sa svojevrsnog kino balkona, film su gledali redatelji Boris Mitić, Aleš Suk i Filip Remunda sa obiteljima te Bruno Gamulin okružen bivšim studentima iz direkcije festivala.

Događaje na platnu također su pomno pratile i stotine Makarana i znatiželjnih turista.

Drugi dan festivala započeo je Masterclass predavanjem Borisa Mitića koje je ispunilo kapacitet Memory kavane hotela Meteor, a nastavio se MaTeenejom uz film “Ovo nije Kalifornija” i prepunom dvoranom od stotinjak školaraca.

Dokuma-2.dan-2

Nakon svečanog otvaranja izložbe KinoKluba Biokovo, uslijedio je večernji program u kinu Đardin, gdje su “Neumoljivo vrijeme“ Vere Chytilove te “Sickfuckpeople“ Jurija Rečinskog premašili sve kapacitete ovog art kina.

Stotinjak entuzijasta nije spriječila niti jaka bura koja je u jednom trenutku srušila filmsko platno, a jaki vjetar umiješao se i u hrvatsku premijeru “Narko kulture” Shaula Schwarza, koja je unatoč vremenskim uvjetima privukla zavidan broj gledatelja.

Zabava i razmjena dokumentarnih impresija nastavili su se do ranojutarnjih sati u brojnim meeting pointovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here