Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Duh četrdeset i pete"

U srijedu 21. svibnja, nakon projekcije filma “Duh četrdeset i pete” / “The Spirit of ’45” u Dokukinu (Jurišićeva 6), poslušajte raspravu  “Oživljavanje duha socijalne pravde” na kojoj će sudjelovati uvaženi gosti Juraj Hrženjak, inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige, Tvrtko Jakovina, povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu te Mislav Žitko, suosnivač Centra za radničke studije i predavač na Filozofskom fakultetu.

Ken Loach je filmom “Duh četrdeset i pete” poslao poruku da danas imamo mnogo za naučiti iz iskustava 1945. godine te probudio nadu da možda nije nužna katastrofa da bismo razmišljali o sličnim idejama iz filma. 

Što se u tom razdoblju događalo sa socijalnim pravima i možemo li izvući korisne smjernice za današnje društvo?

Svjetski rat je završio, a 1945. je bila presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena, dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku.

Redatelj Ken Loach u svom filmu “Duh četrdeset i pete” koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio široki politički i socijalni narativ.

Nakon obrane od fašizma, ljudi su zahtijevali jednakije društvo u kojem elite ne kontroliraju sve resurse i gdje radničke klase imaju pristup zdravstvenoj skrbi, stambenom zbrinjavanju i socijalnoj skrbi.

“Duh četrdeset i pete” nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva – utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

Termini prikazivanja u Dokukinu Grič:

  • Petak 16.5. u 21 sat / Srijeda 21.5. u 21 sat / Četvrtak 22.5. u 19 sati / Petak 23.5. u 19 sati
  • Cijena ulaznice: 22 kune

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here