PočetnaVijesti"The Backward Class" osvojio Hot Docsovu publiku

“The Backward Class” osvojio Hot Docsovu publiku

|

Nakon posljednje jučerašnje projekcije na kanadskom festivalu Hot Docs, prebrojani su i konačni glasovi tamošnje publike koja je s najvećim brojem simpatija nagradila film Kanađanke Madeleine Grant, “The Backward Class” (2014). Priča je to o ugnjetavanoj, takozovanoj nedodirljivoj kasti iz škole Shant Bhavan, koja po prvi puta u povijesti pristupa indijskoj verziji državne mature.

Na drugom mjestu po istom kriteriju našao se “Meet the Patels” (2014., Geeta V. Patel, Ravi V. Patel) u kojem Amerikanac s indijskim korijenima dopušta roditeljima izbor njegove buduće mladenke, dok se na trećem smjestio “The Case Against 8” (2014., Ben Cotner, Ryan White) koji prati pokušaje obaranja kalifornijskog “Proposition 82” zakona kojim se zabranjuje brak između istospolnih osoba.


21. po redu Hot Docs ove godine je pratilo čak 192 tisuće gledatelja, koji su u 11 dana festivala mogli popratiti ukupno 197 filmova na 452 prijekcije u 16 različitih kino-dvorana.

Kanadskom hepeningu prisustvovalo je i 2389 pripadnika filmske industrije, koji su svoje ideje mogli predstavljati na tri radionice, devet konferencija, 23 razna networking događaja i mnoštvu drugih specijaliziranih sastanaka, pitchinga itd..


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.