PočetnaVijestiObznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

Obznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

-

Završen je još jedan Hot Docs, najveći festival dokumentarnog filma na području Sjeverne Amerike. Kao što to i obično biva, najistaknutijim naslovima su dodijeljene nagrade u zaista brojnim kategorijama, čiju ćemo glavnu listu predstaviti u ovom članku.

Nagrada za najbolji kanadski dugometražni dokumentarni film otišla je Johnu Kastneru i filmu “Out of Mind, Out of Sight” (2014).


Za razliku od Damira Čučića i njegovog dokumentarca “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014), kanadski redatelj nije imao birokratskih problema s jednom od tamošnjih psihijatrijskih ustanova, koja mu je dopustila neometani snimateljski pristup svojim prostorijama.

Rezultat svega je i nagrada koju je Kastner zavrijedio rasvjetljavanjem poteškoća s kojim se osoblje i pacijenti mentalne ustanove Brockville susreću na dnevnoj bazi.


Međunarodnu konkurenciju dugog dokumentarnog metra
poharao je belgijsko-rumunjski “Waiting for August” (2014) Teodore Ane Mihai. Mladoj 15-godišnjoj Georgiani majka – odlazeći trbuhom za kruhom u Italiju – na skrb povjerava brigu o šestoro braće i sestara.

Maloljetna Rumunjka također jednim okom mora paziti na susjede koji konstantno prijete zvanjem socijalne službe, no njezina smirenost i stoicizam u tim teškim trenucima, prema riječima festivalskog programskog vodiča, glavna je odlika nagrađenog dokumentarca Teodore Ane Mihai.


U srednjometražnoj kategoriji nagradu je odnio “Kings of the Wind & Electric Queens” (2014., Cedric Dupire, Gaspard Kuentz), film o nesvakidašnjem indijskom sajmu, dok je kratkometražno priznanje dohvatio redateljski dvojac Kelly Hucker – James Fleming sa svojim “Ghost Trainom”, koncentriravši se na kabare s vampirskom tematikom i posebnu sortu ljudi koja u njemu nastupa.

Spisak ostalih nagrada možete pogledati na službenim stranicama festivala Hot Docs.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.