Završen je još jedan Hot Docs, najveći festival dokumentarnog filma na području Sjeverne Amerike. Kao što to i obično biva, najistaknutijim naslovima su dodijeljene nagrade u zaista brojnim kategorijama, čiju ćemo glavnu listu predstaviti u ovom članku.

Nagrada za najbolji kanadski dugometražni dokumentarni film otišla je Johnu Kastneru i filmu “Out of Mind, Out of Sight” (2014).


Za razliku od Damira Čučića i njegovog dokumentarca “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014), kanadski redatelj nije imao birokratskih problema s jednom od tamošnjih psihijatrijskih ustanova, koja mu je dopustila neometani snimateljski pristup svojim prostorijama.

Rezultat svega je i nagrada koju je Kastner zavrijedio rasvjetljavanjem poteškoća s kojim se osoblje i pacijenti mentalne ustanove Brockville susreću na dnevnoj bazi.


Međunarodnu konkurenciju dugog dokumentarnog metra
poharao je belgijsko-rumunjski “Waiting for August” (2014) Teodore Ane Mihai. Mladoj 15-godišnjoj Georgiani majka – odlazeći trbuhom za kruhom u Italiju – na skrb povjerava brigu o šestoro braće i sestara.

Maloljetna Rumunjka također jednim okom mora paziti na susjede koji konstantno prijete zvanjem socijalne službe, no njezina smirenost i stoicizam u tim teškim trenucima, prema riječima festivalskog programskog vodiča, glavna je odlika nagrađenog dokumentarca Teodore Ane Mihai.


U srednjometražnoj kategoriji nagradu je odnio “Kings of the Wind & Electric Queens” (2014., Cedric Dupire, Gaspard Kuentz), film o nesvakidašnjem indijskom sajmu, dok je kratkometražno priznanje dohvatio redateljski dvojac Kelly Hucker – James Fleming sa svojim “Ghost Trainom”, koncentriravši se na kabare s vampirskom tematikom i posebnu sortu ljudi koja u njemu nastupa.

Spisak ostalih nagrada možete pogledati na službenim stranicama festivala Hot Docs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here