Početna Vijesti Obznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

Obznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

-

Završen je još jedan Hot Docs, najveći festival dokumentarnog filma na području Sjeverne Amerike. Kao što to i obično biva, najistaknutijim naslovima su dodijeljene nagrade u zaista brojnim kategorijama, čiju ćemo glavnu listu predstaviti u ovom članku.

Nagrada za najbolji kanadski dugometražni dokumentarni film otišla je Johnu Kastneru i filmu “Out of Mind, Out of Sight” (2014).


Za razliku od Damira Čučića i njegovog dokumentarca “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014), kanadski redatelj nije imao birokratskih problema s jednom od tamošnjih psihijatrijskih ustanova, koja mu je dopustila neometani snimateljski pristup svojim prostorijama.

Rezultat svega je i nagrada koju je Kastner zavrijedio rasvjetljavanjem poteškoća s kojim se osoblje i pacijenti mentalne ustanove Brockville susreću na dnevnoj bazi.


Međunarodnu konkurenciju dugog dokumentarnog metra
poharao je belgijsko-rumunjski “Waiting for August” (2014) Teodore Ane Mihai. Mladoj 15-godišnjoj Georgiani majka – odlazeći trbuhom za kruhom u Italiju – na skrb povjerava brigu o šestoro braće i sestara.

Maloljetna Rumunjka također jednim okom mora paziti na susjede koji konstantno prijete zvanjem socijalne službe, no njezina smirenost i stoicizam u tim teškim trenucima, prema riječima festivalskog programskog vodiča, glavna je odlika nagrađenog dokumentarca Teodore Ane Mihai.


U srednjometražnoj kategoriji nagradu je odnio “Kings of the Wind & Electric Queens” (2014., Cedric Dupire, Gaspard Kuentz), film o nesvakidašnjem indijskom sajmu, dok je kratkometražno priznanje dohvatio redateljski dvojac Kelly Hucker – James Fleming sa svojim “Ghost Trainom”, koncentriravši se na kabare s vampirskom tematikom i posebnu sortu ljudi koja u njemu nastupa.

Spisak ostalih nagrada možete pogledati na službenim stranicama festivala Hot Docs.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.