PočetnaVijestiObznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

Obznanjeni laureati ovogodišnjeg Hot Docsa

|

Završen je još jedan Hot Docs, najveći festival dokumentarnog filma na području Sjeverne Amerike. Kao što to i obično biva, najistaknutijim naslovima su dodijeljene nagrade u zaista brojnim kategorijama, čiju ćemo glavnu listu predstaviti u ovom članku.

Nagrada za najbolji kanadski dugometražni dokumentarni film otišla je Johnu Kastneru i filmu “Out of Mind, Out of Sight” (2014).


Za razliku od Damira Čučića i njegovog dokumentarca “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (2014), kanadski redatelj nije imao birokratskih problema s jednom od tamošnjih psihijatrijskih ustanova, koja mu je dopustila neometani snimateljski pristup svojim prostorijama.

Rezultat svega je i nagrada koju je Kastner zavrijedio rasvjetljavanjem poteškoća s kojim se osoblje i pacijenti mentalne ustanove Brockville susreću na dnevnoj bazi.


Međunarodnu konkurenciju dugog dokumentarnog metra
poharao je belgijsko-rumunjski “Waiting for August” (2014) Teodore Ane Mihai. Mladoj 15-godišnjoj Georgiani majka – odlazeći trbuhom za kruhom u Italiju – na skrb povjerava brigu o šestoro braće i sestara.

Maloljetna Rumunjka također jednim okom mora paziti na susjede koji konstantno prijete zvanjem socijalne službe, no njezina smirenost i stoicizam u tim teškim trenucima, prema riječima festivalskog programskog vodiča, glavna je odlika nagrađenog dokumentarca Teodore Ane Mihai.


U srednjometražnoj kategoriji nagradu je odnio “Kings of the Wind & Electric Queens” (2014., Cedric Dupire, Gaspard Kuentz), film o nesvakidašnjem indijskom sajmu, dok je kratkometražno priznanje dohvatio redateljski dvojac Kelly Hucker – James Fleming sa svojim “Ghost Trainom”, koncentriravši se na kabare s vampirskom tematikom i posebnu sortu ljudi koja u njemu nastupa.

Spisak ostalih nagrada možete pogledati na službenim stranicama festivala Hot Docs.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.