PočetnaVijestiHrvatska doku-ostvarenja na Hot Docsu i Docu Rough Cut Boutiqueu

Hrvatska doku-ostvarenja na Hot Docsu i Docu Rough Cut Boutiqueu

-

Jedan od najvećih i najznačajnijih svjetskih festivala dokumentarnog filma, kanadski Hot Docs u svojem će ovogodišnjem izdanju sadržavati i jedno hrvatsko doku-djelo. Najnovije, ukupno 29. izdanje popularne festivalske stanice, održavat će se u Torontu i online od 28. travnja do 8. svibnja.

Kanađani će, dakle, dokumentarni film autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) moći pogledati u kinu, 29. travnja i 4. svibnja. Film će se prikazati u sklopu programa “The Changing Face of Europe”, posvećenog istaknutim europskim dokumentarnim filmovima. Svi autori spomenutog programa moći će sudjelovati u Hot Docsovim industrijskim aktivnostima, poput pitchinga, radionica, sastanaka itd. Podsjetimo, “Veće od traume” imao je svjetsku premijeru na nedavno završenom 18. ZagrebDoxu, a radnja filma prati tri žene seksualno zlostavljane za vrijeme Domovinskog rata, koje putem stručnog programa osnaživanja pokušavaju zacijeliti svoje traume.

Uz ovaj dokumentarac, na Hot Docsu (program World Showcase) će biti prikazano još jedno hrvatsko nefikcijsko ostvarenje, “Muzej revolucije” (Uzrok / Restart / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel; 2021.) srpskog redatelja Srđana Keče. I “Veće od traume” i “Muzej revolucije” konkuriraju za HD-ovu Nagradu publike.

Od ostalih aktualnih vijesti vezanih za domaću dokumentaristiku, vrijedi istaknuti i nedavnu potvrdu sudjelovanja dokumentarnog projekta “Snajka traži sreću” – u produkciji zagrebačkog Restarta (producent Oliver Sertić) te koprodukciji talijanskog Stefilma i kosovskog Möbiusa – na Docu Rough Cut Boutiqueu, industrijskom dijelu programa Sarajevo Film Festivala (12. – 19.8.) posvećenog dokumentarnim projektima u razvoju. Ovaj spomenuti hrvatski režira Tea Vidović Dalipi, a u središtu pažnje su autorica, njen muž Mirsad te novorođena djevojčica Frida, koji pokušavaju živjeti u društvu koje ne prihvaća različitosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.