PočetnaVijestiDokukino: "Više od meda" na repertoaru od 1. svibnja

Dokukino: “Više od meda” na repertoaru od 1. svibnja

|

U zagrebačkom Dokukino Grič od četvrtka 1. svibnja 2014. godine na repertoraru će biti predstavljen dokumentarni film “Više od meda” / “More Than Honey” (2012) redatelja Markusa Imhoofa. Dan prije, u srijedu 30. travnja, organizirat će se pretpremijera istog filma te okrugli stol pod nazivom Pčele – anđeli poljoprivrede i ambasadori bioraznolikosti”.

Na okruglom stolu sudjelovat će tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, koji će govoriti o iskorištavanju pčelinjih zajednica u komercijalne svrhe i značaju oprašivanja na globalnoj razini.

Drugi govornik će biti doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger (Veterinarski fakultet) koja će govoriti o zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica u Hrvatskoj i svijetu.

Viši stručni savjetnik za pčelarstvo, dr. med. vet.  Zlatko Tomljanović (Savjetodavna služba Javna ustanova za savjetovanje u poljoprivredi i šumarstvu), pričat će o tehnološkim izazovima u suvremenom svjetskom pčelarstvu

“Više od meda” je dokumentarni film koji govori o naglom nestanku pčelinjih zajednica u svijetu. U Americi je desetkovana gotovo polovica košnica, kao i u zemljama zapadne Europe poput Njemačke, Švicarske, Francuske, Italije i Grčke, a uzrok katastrofi je nepoznat.

Pčele su oprašivači čak 80 posto biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva  kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima?

Film “Više od meda” pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130 tisuća gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: “Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".