Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Više od meda"

U zagrebačkom Dokukino Grič od četvrtka 1. svibnja 2014. godine na repertoraru će biti predstavljen dokumentarni film “Više od meda” / “More Than Honey” (2012) redatelja Markusa Imhoofa. Dan prije, u srijedu 30. travnja, organizirat će se pretpremijera istog filma te okrugli stol pod nazivom Pčele – anđeli poljoprivrede i ambasadori bioraznolikosti”.

Na okruglom stolu sudjelovat će tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, koji će govoriti o iskorištavanju pčelinjih zajednica u komercijalne svrhe i značaju oprašivanja na globalnoj razini.

Drugi govornik će biti doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger (Veterinarski fakultet) koja će govoriti o zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica u Hrvatskoj i svijetu.

Viši stručni savjetnik za pčelarstvo, dr. med. vet.  Zlatko Tomljanović (Savjetodavna služba Javna ustanova za savjetovanje u poljoprivredi i šumarstvu), pričat će o tehnološkim izazovima u suvremenom svjetskom pčelarstvu

“Više od meda” je dokumentarni film koji govori o naglom nestanku pčelinjih zajednica u svijetu. U Americi je desetkovana gotovo polovica košnica, kao i u zemljama zapadne Europe poput Njemačke, Švicarske, Francuske, Italije i Grčke, a uzrok katastrofi je nepoznat.

Pčele su oprašivači čak 80 posto biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva  kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima?

Film “Više od meda” pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130 tisuća gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: “Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here