PočetnaVijesti(6. ETNOFILm festival) Pročitajte što vas očekuje drugog rovinjskog festivalskog dana

(6. ETNOFILm festival) Pročitajte što vas očekuje drugog rovinjskog festivalskog dana

-

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvoreno je još jedno izdanje međunarodnog ETNOFILm festivala koji već šestu godinu predstavlja najnovije etnografske dokumentarce i bogat popratni program.

Ovogodišnji program su otvorili Marino Budicin, dogradonačelnik Rovinja, i Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre koji je i organizator festivala. Oboje su naglasili važnost ETNOFILma za kulturnu ponudu grada, ali i za bilježenje i interpretiranje nematerijalne kulture.

Voditeljica festivala, Tamara Nikolić Đerić, istaknula je koliko je festival bitan za kulturu, ali i film u međunarodnom smislu: “Posebno mi je drago što je festival prepoznat ne samo kao manifestacija koja promovira bilježenje i važnost interpretacije kulturne baštine, već i u kontekst razvoja filmske kulture.”

O važnosti ETNOFILma govori i činjenica da predstavlja 25 filmova domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije s ciljem otvaranja dijaloga među kulturama. S glavninom događanja u Multimedijalnom centru, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILma. 

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Ameer je dobio svoj pištolj” 

Drugi dan festivala, 25. travnja,  službeno počinje u Multimedijalnom centru u 11 sati predstavljanjem knjige Drugi na filmu: etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo” autorice Etami Borjan. Knjiga je nastala kao pokušaj klasifikacije filmskih djela koja imaju etnografsku vrijednost, a ujedno na različite načine propituju žanrovske i rodovske granice te načine stvaranja audiovizualnog prikaza.

Od 13:30 u MMC-u na rasporedu je film Davora Borića Komiški kvarantore”. Filmski je to dokument o čovjekovu pokušaju približavanja Bogu preko tradicionalne četrdesetosatne molitve na dan blagdana Cvjetnice. Nakon njega slijedi “Sveti Patrik u Hrvatskoj” autora Marka Dimića o uvođenju tog blagdana u Hrvatsku.

Rumunjski film “Pjesme za muzej” / “Cantece pentru un muzeu” autorice Elize Zdru možete pogledati od 14:30 sati. Priča je to o četiri starija muškarca, pjevača tradicionalne polifone glazbe koji iz svojeg sela kreću na turneju kako bi promovirali jedinstveno pjevanje, i imali ga kome prenijeti da ne izumre. Slijedi rad Ive Kuzmanića “Zubanje u Dubici”.

Pjesme-za-muzej
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pjesme za muzej” 

Film govori o predstavnicima srpske, hrvatske, bosanske i romske nacionalnosti koji sudjeluju u tradicionalnom godišnjem natjecanju Zubanja s kojim se odlučuje tko dobiva titulu Kralja Cigana u Kozarskoj Dubici u BiH.

Gradsko kazalište Gandusio lokacija je posebnog programa talijanskog etnografskog filma koji je organiziran u suradnji s Festival dei popoli iz Firenze.

Od 16:30 predstavljaju se dva klasična dokumentarca – La Taranta” iz 1962. godine dokumentira kult Tarantizam iz južne Italije, a prema vjerovanju tadašnjih seljaka, žrtve ugriza mistične tarantule moraju se podvrgnuti egzorcizmu koji uključuje mahniti ples, glazbu i mnoštvo boja.

Un giorno in Barbagia” iz 1958. prikazuje selo na Sardiniji i život u kojem žene brinu o kućanstvu jer muškarci veći dio godine provode daleko od kuće čuvajući stada ovaca.

Film studentice Barbare Babačić, “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama”, želi dekonstuirati stereotipe i predrasude palestinskog bombaša samoubojice preko portretiranja suptilnog etničnog čišćenja. Možete ga pogledati od 18 sati.

Naseljenici---naši-novi-susjedi-s-puškama
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” 

Nakon toga slijedi belgijski film “Pismo Muhamedu” / “Lettre a Mohamed” autorice Christine Moderbacher. Film je snimljen godinu nakon tuniske revolucije, a predstavlja poetsko putovanje kroz tu problemima prožetu zemlju.

Još jedan belgijski film – “Duhovi Lovaniuma” / “Les fantomes De Lovanium” – studentice Ccil Michel na rasporedu je od 21 sat. Govori o kongoanskom umjetniku koji pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima čiji je ustanak u šezdesetima nasilno prekinut.

Poslije slijedi film “Ameer je dobio svoj pištolj” / “Ameer Got His Gun” dvojca Naomi Levari – Saar Yogev. U njemu se mladi izraelski musliman odlučuje dobrovoljno prijaviti u Izraelske obrambene snage vjerujući da će tako steći ravnopravnost i osjećaj pripadnosti državi u kojoj živi i koju želi voljeti.

Ranije je u Centru za vizualne umjetnosti Batana otvorena izložba fotografija Petera Nagliča “Od domaćeg praga do Jeruzalema”, autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem. Izložba je otvorena do 30. travnja.

ETNOFILm festival traje do 26. travnja u Rovinju, a zatvara se koncertom etno ansambla Čipkice u MMC-u. Sav program festivala je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije