PočetnaNajaveFilmaktivovih dvadeset godina

Filmaktivovih dvadeset godina

|

Riječka udruga Filmaktiv slavi dvadesetogodišnjicu svog postojanja na riječkoj te regionalnoj filmskoj i kulturnoj sceni. Povodom ove obljetnice, Filmaktiv je pripremio dvodnevni program kojim će se pokušati ukratko obuhvatiti bogata dva desetljeća stvaranja, edukacija i suradnji.

Proslava će se održati ovog petka i subote (3. i 4. svibnja) u prepoznatljivim prostorima Filodrammatice i Art-kina, a posjetitelje očekuju: projekcije filmova u produkciji Filmaktiva, izložba plakata koji će posjetitelje provesti kroz posljednjih dvadeset godina, projekcije radioničkih filmova nastalih u sklopu Filmaktivovih edukacija, kao i projekcije knjižnih foršpana – trailera za književna djela.

Ovom prigodom održat će se i jedna premijera – redateljica Barbara Babačić predstavlja “Srebrne” (Filmaktiv, 2024.), dokumentarni film koji prati skupinu žena u bolivijskim rudničkim predjelima, koje prebiru ostatke od rudara u već iscrpljenoj planini. One nemaju pristup rudniku i čekaju da rudari izbace svoje rude, da zadruge uzmu vrijedne kovine, a one počiste za njima i od smeća koje ostaje, slažu minerale i kovine koje bi mogle unovčiti.

Premijera “Srebrnih” je danas (petak, 3. svibnja u 21 sat) u Art-kinu. Raspored događanja možete provjeriti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.