Foto: Jelena Pintarič

Dupkom puna bila je jučer dvorana Dokukina Grič na projekcijama završnih vježbi polaznika treće po redu Restartove Škole dokumentarnog filma. Niti igla nije mogla stati u ionako skučeni filmski prostor kojeg su pohodili rodbina i prijatelji samih polaznika, ali i ostali znatiželjni ljubitelji nefikcijske umjetnosti.

I imali su što vidjeti. Lijepa manifestacija podložena dobrim vibracijama sadržavala je deset završnih radova, odnosno kratkih dokumentarnih filmova polaznika kojima je to bila kruna tromjesečnog naukovanja u Školi dokumentarnog filma.

Osnovama dokumentarističkog zanata polaznike su podučavali Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević, Ana Hušman i mnogi drugi ugledni pripadnici filmske industrije, a rezultat svega, kako smo i rekli, bio je dvosatni kolaž njihovih – u najvećem slučaju – premijernih dokumentarnih uradaka.

S obzirom na manjak iskustva mladih redatelja, moramo priznati kako smo projekcije napustili poprilično impresioniranog izraza lica. Tematika filmova varirala je od osobnih razgovora s užim članovima obitelji do važnih društvenih pitanja, pa i koketiranja s eksperimentalom.

Ako bi već morali birati, kao dvije neupitne zvijezde večeri izdvojili bi humoristični dokumentarac Ante Zlatka Stolice “Svaki dan je Božić” te “Snajka traži sreću” Tee Vidović.

Antin nevjerojatno šarmantni i histerično smiješni dokumentarac rađen je u stilu skrivene kamere i dokumentira blaženo neznanje redateljevih roditelja na činjenicu kako mladić već godinama neopaženo rukom docrtava galebove na obiteljsku sliku. Mi nismo mogli doći do zraka od smijeha, a ako film ikada dospije u širu distribuciju, ne sumnjamo da će slična sudbina zadesiti i vas.

“Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović nalazi se na drugoj strani spektra, intimno i decentno pokazujući kulturni kontrast između hrvatske i kulture obitelji svojeg romskog supruga Mirsada.

Način ogoljivanja glavne junakinje odmah nas je asocirao na predivnu “Ljubavnu odiseju” (2013) Tatjane Božić, a detalje vezane za film možete uskoro pročitati u našem intervjuu s autoricom.

Uz Teu Vidović, razgovarali smo sa Sabinom Mikelić (“Motori”), već spomenutim Antom Zlatkom Stolicom te Anom Hušman, voditeljicom Restartovog programa edukacije i jednom od predavačica na Školi dokumentarnog filma. Sve to pročitajte uskoro na portalu Dokumentarni.NET, a opširnije opise filmova pogledajte u našem prethodnom članku.

Lista polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma 2013/2014:

  • Paula Bobanović / “Najbolja stvar u životu” / 12 minuta
  • Darko Bizjak / “Čim trava naraste” / 15 minuta
  • Tea Vidović / “Snajka traži sreću” / 15 minuta
  • Sabina Mikelić / “Motori” / 20 minuta
  • Ante Zlatko Stolica / “Svaki dan je Božić” / 10 minuta
  • Ivana Biočina / “Škanjac” / 10 minuta
  • Katarina Zlatec / “Neko lijepo mjesto” / 12 minuta
  • Marta Klarić / “Uspomena” / 17 minuta
  • Marta Klepo / “Važno ti je u toj ljubavi…” / 8 minuta
  • Fran Makek / “Schumacherov san” / 3 minute

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here