Početna Vijesti Škola dokumentarnog filma: Budući dokumentaristi oduševili svojim prvim radovima

[FOTOGALERIJA] Škola dokumentarnog filma: Budući dokumentaristi oduševili svojim prvim radovima

-

Dupkom puna bila je jučer dvorana Dokukina Grič na projekcijama završnih vježbi polaznika treće po redu Restartove Škole dokumentarnog filma. Niti igla nije mogla stati u ionako skučeni filmski prostor kojeg su pohodili rodbina i prijatelji samih polaznika, ali i ostali znatiželjni ljubitelji nefikcijske umjetnosti.

I imali su što vidjeti. Lijepa manifestacija podložena dobrim vibracijama sadržavala je deset završnih radova, odnosno kratkih dokumentarnih filmova polaznika kojima je to bila kruna tromjesečnog naukovanja u Školi dokumentarnog filma.

Osnovama dokumentarističkog zanata polaznike su podučavali Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević, Ana Hušman i mnogi drugi ugledni pripadnici filmske industrije, a rezultat svega, kako smo i rekli, bio je dvosatni kolaž njihovih – u najvećem slučaju – premijernih dokumentarnih uradaka.

S obzirom na manjak iskustva mladih redatelja, moramo priznati kako smo projekcije napustili poprilično impresioniranog izraza lica. Tematika filmova varirala je od osobnih razgovora s užim članovima obitelji do važnih društvenih pitanja, pa i koketiranja s eksperimentalom.

Ako bi već morali birati, kao dvije neupitne zvijezde večeri izdvojili bi humoristični dokumentarac Ante Zlatka Stolice “Svaki dan je Božić” te “Snajka traži sreću” Tee Vidović.

Antin nevjerojatno šarmantni i histerično smiješni dokumentarac rađen je u stilu skrivene kamere i dokumentira blaženo neznanje redateljevih roditelja na činjenicu kako mladić već godinama neopaženo rukom docrtava galebove na obiteljsku sliku. Mi nismo mogli doći do zraka od smijeha, a ako film ikada dospije u širu distribuciju, ne sumnjamo da će slična sudbina zadesiti i vas.

“Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović nalazi se na drugoj strani spektra, intimno i decentno pokazujući kulturni kontrast između hrvatske i kulture obitelji svojeg romskog supruga Mirsada.

Način ogoljivanja glavne junakinje odmah nas je asocirao na predivnu “Ljubavnu odiseju” (2013) Tatjane Božić, a detalje vezane za film možete uskoro pročitati u našem intervjuu s autoricom.

Uz Teu Vidović, razgovarali smo sa Sabinom Mikelić (“Motori”), već spomenutim Antom Zlatkom Stolicom te Anom Hušman, voditeljicom Restartovog programa edukacije i jednom od predavačica na Školi dokumentarnog filma. Sve to pročitajte uskoro na portalu Dokumentarni.NET, a opširnije opise filmova pogledajte u našem prethodnom članku.

Lista polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma 2013/2014:

  • Paula Bobanović / “Najbolja stvar u životu” / 12 minuta
  • Darko Bizjak / “Čim trava naraste” / 15 minuta
  • Tea Vidović / “Snajka traži sreću” / 15 minuta
  • Sabina Mikelić / “Motori” / 20 minuta
  • Ante Zlatko Stolica / “Svaki dan je Božić” / 10 minuta
  • Ivana Biočina / “Škanjac” / 10 minuta
  • Katarina Zlatec / “Neko lijepo mjesto” / 12 minuta
  • Marta Klarić / “Uspomena” / 17 minuta
  • Marta Klepo / “Važno ti je u toj ljubavi…” / 8 minuta
  • Fran Makek / “Schumacherov san” / 3 minute


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.