PočetnaVijesti Škola dokumentarnog filma: Budući dokumentaristi oduševili svojim prvim radovima

[FOTOGALERIJA] Škola dokumentarnog filma: Budući dokumentaristi oduševili svojim prvim radovima

|

Dupkom puna bila je jučer dvorana Dokukina Grič na projekcijama završnih vježbi polaznika treće po redu Restartove Škole dokumentarnog filma. Niti igla nije mogla stati u ionako skučeni filmski prostor kojeg su pohodili rodbina i prijatelji samih polaznika, ali i ostali znatiželjni ljubitelji nefikcijske umjetnosti.

I imali su što vidjeti. Lijepa manifestacija podložena dobrim vibracijama sadržavala je deset završnih radova, odnosno kratkih dokumentarnih filmova polaznika kojima je to bila kruna tromjesečnog naukovanja u Školi dokumentarnog filma.

Osnovama dokumentarističkog zanata polaznike su podučavali Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević, Ana Hušman i mnogi drugi ugledni pripadnici filmske industrije, a rezultat svega, kako smo i rekli, bio je dvosatni kolaž njihovih – u najvećem slučaju – premijernih dokumentarnih uradaka.

S obzirom na manjak iskustva mladih redatelja, moramo priznati kako smo projekcije napustili poprilično impresioniranog izraza lica. Tematika filmova varirala je od osobnih razgovora s užim članovima obitelji do važnih društvenih pitanja, pa i koketiranja s eksperimentalom.

Ako bi već morali birati, kao dvije neupitne zvijezde večeri izdvojili bi humoristični dokumentarac Ante Zlatka Stolice “Svaki dan je Božić” te “Snajka traži sreću” Tee Vidović.

Antin nevjerojatno šarmantni i histerično smiješni dokumentarac rađen je u stilu skrivene kamere i dokumentira blaženo neznanje redateljevih roditelja na činjenicu kako mladić već godinama neopaženo rukom docrtava galebove na obiteljsku sliku. Mi nismo mogli doći do zraka od smijeha, a ako film ikada dospije u širu distribuciju, ne sumnjamo da će slična sudbina zadesiti i vas.

“Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović nalazi se na drugoj strani spektra, intimno i decentno pokazujući kulturni kontrast između hrvatske i kulture obitelji svojeg romskog supruga Mirsada.

Način ogoljivanja glavne junakinje odmah nas je asocirao na predivnu “Ljubavnu odiseju” (2013) Tatjane Božić, a detalje vezane za film možete uskoro pročitati u našem intervjuu s autoricom.

Uz Teu Vidović, razgovarali smo sa Sabinom Mikelić (“Motori”), već spomenutim Antom Zlatkom Stolicom te Anom Hušman, voditeljicom Restartovog programa edukacije i jednom od predavačica na Školi dokumentarnog filma. Sve to pročitajte uskoro na portalu Dokumentarni.NET, a opširnije opise filmova pogledajte u našem prethodnom članku.

Lista polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma 2013/2014:

  • Paula Bobanović / “Najbolja stvar u životu” / 12 minuta
  • Darko Bizjak / “Čim trava naraste” / 15 minuta
  • Tea Vidović / “Snajka traži sreću” / 15 minuta
  • Sabina Mikelić / “Motori” / 20 minuta
  • Ante Zlatko Stolica / “Svaki dan je Božić” / 10 minuta
  • Ivana Biočina / “Škanjac” / 10 minuta
  • Katarina Zlatec / “Neko lijepo mjesto” / 12 minuta
  • Marta Klarić / “Uspomena” / 17 minuta
  • Marta Klepo / “Važno ti je u toj ljubavi…” / 8 minuta
  • Fran Makek / “Schumacherov san” / 3 minute


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.