PočetnaVijestiSutra u Dokukinu projekcija filmova iz Škole dokumentarnog filma

Sutra u Dokukinu projekcija filmova iz Škole dokumentarnog filma

-

U subotu 12. travnja u Dokukinu Grič, s počecima u 19 i 21 sat, održat će se projekcije dokumentarnih filmova nastalih na ovogodišnjoj Školi dokumentarnog filma.

Škola je, kao glavni edukacijski program Restarta, održana kao troipolmjesečni intenzivni program od 5. listopada 2013. do 17. siječnja 2014. u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje Škole pohađalo je jedanaestero polaznika koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Nebojše Slijepčevića i Olivera Sertića.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima: snimateljicom Dinkom Radonić, montažerkom Hrvoslavom Brkušić, dizajnerom zvuka Vladimirom Božićem, srpskim redateljem i producentom Borisom Mitićem, producenticom Vanjom Jambrović, češkim redateljem Filipom Remundom te poljskim snimateljem i redateljem Wojciechom Staronom.

 Ovogodišnji polaznici snimili su:

  • Paula Bobanović / “Najbolja stvar u životu” / 12 minuta

 O čemu se zapravo radi: Mislio je da će cijeli život ostati kuhar-hobist. A onda ga je splet životnih okolnosti natjerao da napusti siguran posao i odvaži se ostvariti snove. Napustio je posao u muzeju da bi otišao u Lyon u kuharsku školu. U filmu će ispričati što mu se sve dogodilo u međuvremenu i kako provodi dane dok s nestrpljenjem čeka odlazak u Francusku. 

  • Darko Bizjak / Čim trava naraste” / 15 minuta

 O čemu se zapravo radi: Neostvarene ambicije i skriveni talenti u odnosu dva prijatelja. Koliko je teško nešto pokrenuti?

  • Tea Vidović / Snajka traži sreću” / 15 minuta

 O čemu se zapravo radi: Nedavno udata djevojka Tea odlazi sa svojim suprugom Mirsadom u posjet njegovoj obitelji na Kosovo. Zbog raznih okolnosti, Mirsadova obitelj nije bila na vjenčanju u Zagrebu te je ovo prvi posjet Kosovu odkad su njih dvoje u braku. 

Mirsadova obitelj mnogo cijeni i njeguje tradiciju koja oblikuje živote unutar njihove aškalijske (romske) kulture.

Prvi bračni posjet Kosovu otvara teme o kojima Tea i Mirsad dosad nisu razmišljali: kako da živimo skladno unutar dvije kulture koje su potpuno suprotne jedna drugoj? Možemo li pronaći način koji će i jedne i druge učiniti sretnima?

  • Sabina Mikelić / “Motori” / 20 minuta

 O čemu se zapravo radi: U filmu pratimo odnos oca i sina – autoričinog brata i nećaka, kroz zajedničku ljubav prema motorima.

Tinejdžer Marino slobodno vrijeme provodi vozeći automatik-motor s prijateljima po otočkim plažama i poljima. Otac koju mu isprva to brani, saznaje da dječak ipak posjeduje motor. Autorica kroz film suočava oca sa sinom te oboje premošćuju generacijski jaz i obiteljske uloge kroz zajedničku strast.

  • Ante Zlatko Stolica / Svaki dan je Božić” / 10 minuta

 O čemu se zapravo radi: Ovaj kratki dokumentarac prati svakodnevicu autorove obitelji. No, unutar svakodnevne rutine autor vodi i tajni projekt. Kako film odmiče, sve više se nameću pitanja: kada će i na koji način obitelj otkriti što se događa? I najvažnije, kakve će biti njihove reakcije?

  • Ivana Biočina / Škanjac” / 10 minuta

 O čemu se zapravo radi: Ivek i Štef lutaju šumom, poljem, oranicom, i promatraju. U lutanju su uvijek nadomak neobičnom događaju. Susreću fazane i koke, nalaze lisičju rupu, uočavaju sumnjivi traktor, škanjca mišara i čaplje dangube. 

Oni gospodare sitnom divljači u lovištu br. I/109.

  • Katarina Zlatec / “Neko lijepo mjesto” / 12 minuta

 O čemu se zapravo radi: U svom rodnom gradiću, autorice uz pomoć sugrađana pokušavaju pronaći novo, lijepo mjesto gdje još nisu bile. Sugrađani im odgovaraju na pitanja, a njihovi odgovori kreiraju portret malog podravskog gradića te implicitno otvaraju pitanje: koliko nas prostor ograničava i na koji se način možemo nositi s njim.

  • Marta Klarić / “Uspomena” / 17 minuta

 O čemu se zapravo radi: “Uspomena” je mali osobni projekt nastao zbog želje da se zabilježi ono što se ne želi zaboraviti te s ciljem da se vizualiziraju i zadrže neka sjećanja, koja još uvijek postoje, ali mogu zauvijek izblijediti.

Autorica pokušava od niza fragmenata stvoriti sliku o svojoj pomalo ekscentričnoj baki i njihovom odnosu te se, stvarajući uspomenu na sadašnjost, u paralelnoj narativnoj liniji prisjeća svoga djeda. Može se reći da film tako sadrži dvije uspomene, jednu unutar druge. Prva je ispričana, a druga prikazana. 

  • Marta Klepo / “Važno ti je u toj ljubavi…” / 8 minuta

 O čemu se zapravo radi: 92-godišnja prateta i 30-godišnja unuka njezinog pokojnog brata imaju vrlo prisan odnos. Osim sto komuniciraju gotovo svakodnevno i razgovaraju o mnogim temama, dijele i svjetonazor.

Njihove su sličnosti očite – nećakinja doslovno živi u pratetinom stanu i vodi modernu verziju života koju je prateta proživjela pred pedesetak godina. Kad se nećakinja susretne s problemom koji ne može sama riješiti, obraća se prateti s nadom da će joj njezino iskustvo pomoći.

  • Fran Makek / “Schumacherov san” / 3 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.