Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Slatkica i boksač"

Od srijede, 9. travnja u 19 sati, zagrebačka publika će u zagrebačkom Dokukinu moći pogledati film “Slatkica i boksač” / “Cutie and the Boxer” Zacharyja Heinzerlinga, (2013) refleksiju o ljubavi, žrtvi i kreativnom duhu u njujorškoj priči o kaotičnom četrdesetogodišnjem braku poznatog boksačkog slikara Ushioa Shinohare i njegove supruge, umjetnice Noriko.

Mangup i kontraverzni mladi umjetnik u Tokiju – Ushio – činio se kao predodređen za slavu. Ipak, nije postigao gotovo nikakav komercijalni uspjeh pa je 1969., u potrazi za međunarodnim priznanjem, preselio u New York. Kad je 19-godišnja Noriko stigla na studij umjetnosti, zaljubila se u Ushioa te napustila školovanje kako bi postala partnerica i pomoćnica nestašnom suprugu.

Tijekom braka, uloge su se promijenile. Danas, navršivši osamdeset godina, Ushio se bori za uspostavljanje svoje umjetničke ostavštine, dok je Norikoina snažna fascinacija Ushiom dobila novu dimneziju koju će vam sama ispričati kroz divne stripovske akvarele i crteže tušem pod nazivom Slatkica i boksač, za koje je napokon dobila zasluženo priznanje.

“Slatkica i boksač” ove godine je nominiran za nagradu Oscar u dokumentarnoj kategoriji, a osvojio je  nagradu za režiju na Sundanceu te posebno priznanje na London Film Festivalu. Spomenuti film od srijede je na redovnom repertoaru Dokukina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here