PočetnaVijesti"Gangster te voli" "poharao" i Crnu Goru!

“Gangster te voli” “poharao” i Crnu Goru!

|

Foto: UnderhillFest

Završen je peti Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest, koji se od 3. do 12. lipnja održavao u Podgorici. Ukupno je u spomenutom razdoblju prikazano 17 filmova, i to u međunarodnoj, regionalnoj i popratnoj selekciji.

Žiri u sastavu: Rajko Petrović, Robert Tomić Zuber i Mirko Matović proglasio je pobjednike najnovijeg izdanja UnderhillFesta, a razloga za slavlje imali su i hrvatski dokumentaristi. No, krenimo redom.

Nagradu Maslačak u međunarodnoj konkurenciji osvojila je izvrsna “Slika  koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) kambodžanskog redatelja Rithyja Panha, dok su iste lovorike, samo u regionalnoj konkurenciji, pripale Nebojši Slijepčeviću i Restartovom “Gangster te voli” (2013).

Specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio “Pogrebniku” (2013) redatelja Dragana Nikolića, u međunarodnoj je ista čast pripala “Slatkici i boksaču” / “Cutie and the Boxer” (2013., Zachary Heinzerling), a još je jedna nagrada – ona od strane crnogorske publike – ponovno pripala filmu “Gangster te voli”.

Žiri je nagradu “Gangsteru” obrazložio rijećima: “Filmski portret Nedjeljka Babiča zvanog Gangster, u sebi je spojio ideal mnogih dokumentarista širom svijeta – laku i uspješnu komunikaciju s publikom, sa suptilnom kritikom usmjerenom na razbijanje stereotipa koji prevladavaju u suvremenom hrvatskom društvu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.