Foto: UnderhillFest

Završen je peti Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest, koji se od 3. do 12. lipnja održavao u Podgorici. Ukupno je u spomenutom razdoblju prikazano 17 filmova, i to u međunarodnoj, regionalnoj i popratnoj selekciji.

Žiri u sastavu: Rajko Petrović, Robert Tomić Zuber i Mirko Matović proglasio je pobjednike najnovijeg izdanja UnderhillFesta, a razloga za slavlje imali su i hrvatski dokumentaristi. No, krenimo redom.

Nagradu Maslačak u međunarodnoj konkurenciji osvojila je izvrsna “Slika  koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) kambodžanskog redatelja Rithyja Panha, dok su iste lovorike, samo u regionalnoj konkurenciji, pripale Nebojši Slijepčeviću i Restartovom “Gangster te voli” (2013).

Specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio “Pogrebniku” (2013) redatelja Dragana Nikolića, u međunarodnoj je ista čast pripala “Slatkici i boksaču” / “Cutie and the Boxer” (2013., Zachary Heinzerling), a još je jedna nagrada – ona od strane crnogorske publike – ponovno pripala filmu “Gangster te voli”.

Žiri je nagradu “Gangsteru” obrazložio rijećima: “Filmski portret Nedjeljka Babiča zvanog Gangster, u sebi je spojio ideal mnogih dokumentarista širom svijeta – laku i uspješnu komunikaciju s publikom, sa suptilnom kritikom usmjerenom na razbijanje stereotipa koji prevladavaju u suvremenom hrvatskom društvu.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here