Početna Vijesti "Gangster te voli" "poharao" i Crnu Goru!

“Gangster te voli” “poharao” i Crnu Goru!

-

Foto: UnderhillFest

Završen je peti Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest, koji se od 3. do 12. lipnja održavao u Podgorici. Ukupno je u spomenutom razdoblju prikazano 17 filmova, i to u međunarodnoj, regionalnoj i popratnoj selekciji.

Žiri u sastavu: Rajko Petrović, Robert Tomić Zuber i Mirko Matović proglasio je pobjednike najnovijeg izdanja UnderhillFesta, a razloga za slavlje imali su i hrvatski dokumentaristi. No, krenimo redom.

Nagradu Maslačak u međunarodnoj konkurenciji osvojila je izvrsna “Slika  koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) kambodžanskog redatelja Rithyja Panha, dok su iste lovorike, samo u regionalnoj konkurenciji, pripale Nebojši Slijepčeviću i Restartovom “Gangster te voli” (2013).

Specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio “Pogrebniku” (2013) redatelja Dragana Nikolića, u međunarodnoj je ista čast pripala “Slatkici i boksaču” / “Cutie and the Boxer” (2013., Zachary Heinzerling), a još je jedna nagrada – ona od strane crnogorske publike – ponovno pripala filmu “Gangster te voli”.

Žiri je nagradu “Gangsteru” obrazložio rijećima: “Filmski portret Nedjeljka Babiča zvanog Gangster, u sebi je spojio ideal mnogih dokumentarista širom svijeta – laku i uspješnu komunikaciju s publikom, sa suptilnom kritikom usmjerenom na razbijanje stereotipa koji prevladavaju u suvremenom hrvatskom društvu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

Dokumentarni film "Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče dobio je financijsku potporu Sundance Institute Documentary Funda.

24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u  Jihlavi: “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” – Đubrište kao poluuspješni metanarativni potencijal

Na 24. Jihlava IDFF-u prikazuje se i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hibridni film Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.