Početna Vijesti "Gangster te voli" "poharao" i Crnu Goru!

“Gangster te voli” “poharao” i Crnu Goru!

-

Foto: UnderhillFest

Završen je peti Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest, koji se od 3. do 12. lipnja održavao u Podgorici. Ukupno je u spomenutom razdoblju prikazano 17 filmova, i to u međunarodnoj, regionalnoj i popratnoj selekciji.

Žiri u sastavu: Rajko Petrović, Robert Tomić Zuber i Mirko Matović proglasio je pobjednike najnovijeg izdanja UnderhillFesta, a razloga za slavlje imali su i hrvatski dokumentaristi. No, krenimo redom.

Nagradu Maslačak u međunarodnoj konkurenciji osvojila je izvrsna “Slika  koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) kambodžanskog redatelja Rithyja Panha, dok su iste lovorike, samo u regionalnoj konkurenciji, pripale Nebojši Slijepčeviću i Restartovom “Gangster te voli” (2013).

Specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio “Pogrebniku” (2013) redatelja Dragana Nikolića, u međunarodnoj je ista čast pripala “Slatkici i boksaču” / “Cutie and the Boxer” (2013., Zachary Heinzerling), a još je jedna nagrada – ona od strane crnogorske publike – ponovno pripala filmu “Gangster te voli”.

Žiri je nagradu “Gangsteru” obrazložio rijećima: “Filmski portret Nedjeljka Babiča zvanog Gangster, u sebi je spojio ideal mnogih dokumentarista širom svijeta – laku i uspješnu komunikaciju s publikom, sa suptilnom kritikom usmjerenom na razbijanje stereotipa koji prevladavaju u suvremenom hrvatskom društvu.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.