Početna Recenzije "Inside Job" - Kapitalisti čekaju na vrhu

“Inside Job” – Kapitalisti čekaju na vrhu

-

Dva dana pre najavljenog globalnog protesta podstaknutog siromaštvom i revolucionarnim idejama pod okriljem pokreta Occupy Wall Street prisećam se uzbudljivog dokumetarnog filma Charlesa Fergusona “Inside Job” (2010), nagrađenog Oscarom za najbolji dugometražni dokumentarac 2011. godine.

Dinamična filmska priča o velikoj političkoj prevari, o proneveri 20 triliona američkih dolara, pa samim tim o početku svetske ekonomske krize i masovnom razaranju elementarnih društvenih zajednica – na trenutke je običnom gledaocu, ili laiku za ekonomske poslove, nerazumljiva i nejasna, ali ona poseduje jasnu emocionalnu poruku, veoma snažnu i vrlo istinitu.

To je propast običnog čoveka, njegova nesreća u neradu i siromaštvu i na kraju krajeva – u raspršenim snovima i razorenoj stvarnosti.

Politički i ekonomski krugovi u ovom filmu, a obzirom da se radi o predano i pedantno poslaganom sledu činjenica, izjednačen je sa krugovima u stvarnom svetu – zatvoreni su i zaključani, ali ne kao istinit život od jutra do mraka, već kao tajna, kao nekakva legenda iz mraka.

Isti ljudi u službi različitih vlasnika vlasti obavljaju prljave poslove nameštaljki i krađa, a svi zajedno streme vrhu kapitalističkog sistema vrednosti. A tamo, na samom vrhu – nema novaca, ni kapitala, tamo su samo kokain kao bolest, luksuzna jahta kao bekstvo i skupe prostitutke kao iluzija mladosti i poželjnosti.

Dakle, slavni američki san, zaključan krug blagostanja, napukao je i više se neće kotrljati ujednačeno i tiho, već bangavo, bučno i preskačući, vijugajući, krivudajući i kloparajući. Američki san više nikad neće biti isti. Prvi udarac tom obećanju zadali su arapski teroristi, zatim lokalne lopuže i političari, pa se on (slomljeni točak) sada bojažljivo vrti dalje, ali u krug.

Ipak, u čoveku, čak i onom na zgarištu nove kuće, blista tragalaštvo i nagon, pa opstane nada da će od američkog sna bar ostati jedan američki dan. Dan koji će svanuti i biti jasan, sunčan, prohladan, ali definisan kao dan bez iluzije, bekstva i bolesti. Amerika tog dana neće biti najveća sila na Planeti, čak ni druga, ali će preživeti i ukapirati – umesto sna dan, a iza svakog dana bude sutra, kao nedelja posle subote.

"Inside Job"

O FILMU:

Režija: Charles Ferguson
Godina proizvodnje: 2010.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 105 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split