Početna Vijesti Dokukino: Raščistite svoj raspored, u srijedu dolazi "Čin smaknuća"!

Dokukino: Raščistite svoj raspored, u srijedu dolazi “Čin smaknuća”!

-

Od srijede 2. travnja u 19 sati u Dokukinu možete pogledati jedan od najkontroverznijih dokumentarnih filmova prošle godine – “The Act of Killing” / “Čin smaknuća” (2012) .Film obuhvaća osam godina intenzivnog druženja s masovnim ubojicama, a indonezijska ekipa s kojom je Joshua Oppenheimer radio na filmu ostala je anonimna.

Redatelj pomoću forme film unutar filma rekonstruira zločin bez kazne. “Čin smaknuća” prikupio je 34 festivalske nagrade, a među njima gotovo sve naprestižnije – BAFTA, Berlinale, Shefield Docs, Prague One World, a mnogi smatraju da mu je upravo zbog niza prethodno nanizanih nagrada izmakao kipić Oscara.

Oppenheimerov film je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive.

Kada je 1965. godine vojska svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegova banda sljedbenika promaknuti su iz sitnih lopova koji su prodavali kino ulaznice na crno, u eskadrilu koja je sudjelovala u ubojstvima i mučenjima više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Ponosni na svoja djela, prošli su potpuno nekažnjeno.

U “Činu smaknuća” s oduševljenjem pristaju rekonstruirati priču o ubojstvima, ali njihova ideja sudjelovanja nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova – gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla.

Oni pišu scenarije i igraju sami sebe. Igraju i svoje žrtve. No kako je filmsko nasilje uživo rekonstruirano, jedan od mučitelja – već spomenuti Anwar – napokon počinje osjećati nelagodu i grižnju savjesti.

Pretpremijerne projekcije u Dokukinu srijedom možete pogledati po povoljnijim cijenama (15 kuna).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split