PočetnaVijestiDokukino: Raščistite svoj raspored, u srijedu dolazi "Čin smaknuća"!

Dokukino: Raščistite svoj raspored, u srijedu dolazi “Čin smaknuća”!

-

Od srijede 2. travnja u 19 sati u Dokukinu možete pogledati jedan od najkontroverznijih dokumentarnih filmova prošle godine – “The Act of Killing” / “Čin smaknuća” (2012) .Film obuhvaća osam godina intenzivnog druženja s masovnim ubojicama, a indonezijska ekipa s kojom je Joshua Oppenheimer radio na filmu ostala je anonimna.

Redatelj pomoću forme film unutar filma rekonstruira zločin bez kazne. “Čin smaknuća” prikupio je 34 festivalske nagrade, a među njima gotovo sve naprestižnije – BAFTA, Berlinale, Shefield Docs, Prague One World, a mnogi smatraju da mu je upravo zbog niza prethodno nanizanih nagrada izmakao kipić Oscara.

Oppenheimerov film je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive.

Kada je 1965. godine vojska svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegova banda sljedbenika promaknuti su iz sitnih lopova koji su prodavali kino ulaznice na crno, u eskadrilu koja je sudjelovala u ubojstvima i mučenjima više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Ponosni na svoja djela, prošli su potpuno nekažnjeno.

U “Činu smaknuća” s oduševljenjem pristaju rekonstruirati priču o ubojstvima, ali njihova ideja sudjelovanja nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova – gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla.

Oni pišu scenarije i igraju sami sebe. Igraju i svoje žrtve. No kako je filmsko nasilje uživo rekonstruirano, jedan od mučitelja – već spomenuti Anwar – napokon počinje osjećati nelagodu i grižnju savjesti.

Pretpremijerne projekcije u Dokukinu srijedom možete pogledati po povoljnijim cijenama (15 kuna).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije