PočetnaVijestiZavršen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

Završen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

|

Nedavno završeni East Doc Platform organiziran pod kišobranom neprofitne češke udruge Institute of Documentary Film, kojoj je glavna zadaća pomoći i proširiti doseg istočnoeuropskih dokumentarnih filmova – i koji spada među najznačajnije događaje vezane za dokumentarnu industriju u ovom dijelu svijeta, okupio je u Pragu oko 300 nefikcijskih profesionalaca koji su u tjednu iza nas (5. – 11. ožujka) mogli predstavljati svoje nove filmske projekte ili jednostavno održavati sastanke s vodećim ljudima iz branše.

U Pragu je osim standardnih predavanja i masterclassova predstavljen i novi program pod nazivom Doc Tank laboratory, pomoću kojeg je dokumentaristima pružena prilika za guranje vlastitih kros-platformskih ostvarenja, a koji dokumentarnim filmovima pridodaju bonus-sadržaje poput mobilnih aplikacija, interaktivnih mapa itd.

Prema stranici Filmneweurope.com, u češkoj prijestolnici održano je oko 400 sastanaka za ukupno trideset projekata, čije će se rezultatske posljedice osjetiti u nadolazećim mjesecima.

Pred sam kraj ovog važnog okupljanja, dodijeljene su i tri nagrade za najistaknutije projekte. Tako je nagradu Golden Funnel, zajedno sa 600 eura, osvojio redateljski par Jurate Samulionyte – Vilma Samulionyte za dokumentarac “Liebe Tante, Guten Tag”, film koji će svoju premijeru doživjeti početkom 2015. godine i koji govori o sudbinskim odlukama pojedinaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Drugi projekt, onaj rumunjskog redatelja Alexandrua Belca “Cinema, Mon Amour”uprihodio je pozivnicu za IDFA-u, najveći festival dokumentarnog filma na svijetu. Belcov dokumentarac razotkriva tužnu pozadinu iza devastirane rumunjske kino-infrastrukture i činjenice kako u toj zemlji danas funkcionira tek trideset kino-dvorana od oko 400 koliko ih je egzistiralo u devedesetima.

I posljednju nagradu – Docs Barcelona Award – koja izabranom dokumentarcu garantira predstavljanje na pitching forumu u Barceloni, osvojili su Marius Iacob i Corina Gliga za svoj “The Wellness Process”. Ovaj dokumentarni film predstavlja borbu stanovnika jednog rumunjskog grada za revitalizaciju tamošnjih toplica, a svjetlo dana trebao bi ugledati do kraja godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.