Početna Vijesti Završen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

Završen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

-

Nedavno završeni East Doc Platform organiziran pod kišobranom neprofitne češke udruge Institute of Documentary Film, kojoj je glavna zadaća pomoći i proširiti doseg istočnoeuropskih dokumentarnih filmova – i koji spada među najznačajnije događaje vezane za dokumentarnu industriju u ovom dijelu svijeta, okupio je u Pragu oko 300 nefikcijskih profesionalaca koji su u tjednu iza nas (5. – 11. ožujka) mogli predstavljati svoje nove filmske projekte ili jednostavno održavati sastanke s vodećim ljudima iz branše.

U Pragu je osim standardnih predavanja i masterclassova predstavljen i novi program pod nazivom Doc Tank laboratory, pomoću kojeg je dokumentaristima pružena prilika za guranje vlastitih kros-platformskih ostvarenja, a koji dokumentarnim filmovima pridodaju bonus-sadržaje poput mobilnih aplikacija, interaktivnih mapa itd.

Prema stranici Filmneweurope.com, u češkoj prijestolnici održano je oko 400 sastanaka za ukupno trideset projekata, čije će se rezultatske posljedice osjetiti u nadolazećim mjesecima.

Pred sam kraj ovog važnog okupljanja, dodijeljene su i tri nagrade za najistaknutije projekte. Tako je nagradu Golden Funnel, zajedno sa 600 eura, osvojio redateljski par Jurate Samulionyte – Vilma Samulionyte za dokumentarac “Liebe Tante, Guten Tag”, film koji će svoju premijeru doživjeti početkom 2015. godine i koji govori o sudbinskim odlukama pojedinaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Drugi projekt, onaj rumunjskog redatelja Alexandrua Belca “Cinema, Mon Amour”uprihodio je pozivnicu za IDFA-u, najveći festival dokumentarnog filma na svijetu. Belcov dokumentarac razotkriva tužnu pozadinu iza devastirane rumunjske kino-infrastrukture i činjenice kako u toj zemlji danas funkcionira tek trideset kino-dvorana od oko 400 koliko ih je egzistiralo u devedesetima.

I posljednju nagradu – Docs Barcelona Award – koja izabranom dokumentarcu garantira predstavljanje na pitching forumu u Barceloni, osvojili su Marius Iacob i Corina Gliga za svoj “The Wellness Process”. Ovaj dokumentarni film predstavlja borbu stanovnika jednog rumunjskog grada za revitalizaciju tamošnjih toplica, a svjetlo dana trebao bi ugledati do kraja godine.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.