PočetnaVijestiZavršen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

Završen East Doc Platform, najmasovnije okupljanje dokumentarnih profesionalaca u ovom dijelu svijeta

-

Nedavno završeni East Doc Platform organiziran pod kišobranom neprofitne češke udruge Institute of Documentary Film, kojoj je glavna zadaća pomoći i proširiti doseg istočnoeuropskih dokumentarnih filmova – i koji spada među najznačajnije događaje vezane za dokumentarnu industriju u ovom dijelu svijeta, okupio je u Pragu oko 300 nefikcijskih profesionalaca koji su u tjednu iza nas (5. – 11. ožujka) mogli predstavljati svoje nove filmske projekte ili jednostavno održavati sastanke s vodećim ljudima iz branše.

U Pragu je osim standardnih predavanja i masterclassova predstavljen i novi program pod nazivom Doc Tank laboratory, pomoću kojeg je dokumentaristima pružena prilika za guranje vlastitih kros-platformskih ostvarenja, a koji dokumentarnim filmovima pridodaju bonus-sadržaje poput mobilnih aplikacija, interaktivnih mapa itd.

Prema stranici Filmneweurope.com, u češkoj prijestolnici održano je oko 400 sastanaka za ukupno trideset projekata, čije će se rezultatske posljedice osjetiti u nadolazećim mjesecima.

Pred sam kraj ovog važnog okupljanja, dodijeljene su i tri nagrade za najistaknutije projekte. Tako je nagradu Golden Funnel, zajedno sa 600 eura, osvojio redateljski par Jurate Samulionyte – Vilma Samulionyte za dokumentarac “Liebe Tante, Guten Tag”, film koji će svoju premijeru doživjeti početkom 2015. godine i koji govori o sudbinskim odlukama pojedinaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Drugi projekt, onaj rumunjskog redatelja Alexandrua Belca “Cinema, Mon Amour”uprihodio je pozivnicu za IDFA-u, najveći festival dokumentarnog filma na svijetu. Belcov dokumentarac razotkriva tužnu pozadinu iza devastirane rumunjske kino-infrastrukture i činjenice kako u toj zemlji danas funkcionira tek trideset kino-dvorana od oko 400 koliko ih je egzistiralo u devedesetima.

I posljednju nagradu – Docs Barcelona Award – koja izabranom dokumentarcu garantira predstavljanje na pitching forumu u Barceloni, osvojili su Marius Iacob i Corina Gliga za svoj “The Wellness Process”. Ovaj dokumentarni film predstavlja borbu stanovnika jednog rumunjskog grada za revitalizaciju tamošnjih toplica, a svjetlo dana trebao bi ugledati do kraja godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije