PočetnaVijestiHrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

-

Hrvatski filmovi i projekti ne spavaju na međunarodnom planu ni što se tiče mjeseca ožujka i travnja. Domaća dokumentaristika tako će biti zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije, točnije East Doc Platformu te 69. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu.

East Doc Platform je već godinama jedna od najbitnijih filmsko-industrijskih postaja za ostvarenja iz Srednje i Istočne Europe, na kojoj se muvaju producenti, distributeri, razne TV kuće i festivalski progameri. Svi njegovi pripadajući programi – od East Doc Foruma do East Doc Marketa i East Silvera – pomažu autorima i producentima pronaći koprodukcijske partnere, financijere, uspostaviti poslovne veze itd.

Već tradicionalno, ovogodišnji EDP će se održavati od 24. do 30. ožujka u Pragu pod organizacijskim plaštom Instituta za dokumentarni film (Institute of Documentary Film), a novost je kako će po prvi put za vrijeme trajanja istog biti predstavljen East Silver Market, namijenjen promociji i distribuciji već završenih filmova ili onih u fazi grubog šnita.

Put Češke će tri hrvatske većinske i jedna manjinska produkcija. Prva dva većinca vezana su za zagrebački Wolfgang&Dolly – “Godina prođe, dan nikako” Renate Lučić je priča o autoričinom ocu i njegovom najboljem prijatelju, koje su supruge napustile otišavši raditi u Austriju i Njemačku; “Funk YU” redatelja Franka Dujmića prati glavnog protagonista Franka, opsjednutog vinil-pločama, koji želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Treći je projekt “KIX” (Eclectica kao manjinski koproducent) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, koji kroz deset godina prate Sanyija, tamošnjeg problematičnog dječaka s ulice, sve do njegove punoljetnosti. Svi ovi filmovi bit će prezentirani u sklopu East Silver Marketa.

Svjetska premijera hrvatskog dokumentarca na 69. Oberhausenu

East Doc Forum je, pak, također sastavni dio EDP-a, a namijenjen je projektima u razvoju, koje autori i producenti pitchaju mogućim sufinancijerima. Među ukupno dvadeset odabranih, kroz podružnicu Ex Oriente Filma svoje mjesto našao je i hrvatski projekt “Vuk Europske unije” (Hulahop) Jadrana Bobana, koji prikazuje područje Ravnih Kotara i Bukovice u dalmatinskom zaleđu, te rijetke mještane kojima nemir unosi i pojava vukova.

Što se tiče 69. Oberhausena (26.4. – 1.5.), njegov natjecateljski program ove godine popunjava ukupno 121 film, a među njima i “Dohvatiti sunce: El Shatt” (Filmska udruga Šuma, 2023.) Ane Bilankov. Ovaj eksperimentalno-dokumentarni film u Njemačkoj će doživjeti svjetsku premijeru, a u njegovom je središtu El Shatt, najveći izbjeglički logor za vrijeme Drugog svjetskog rata, smješten u sinajskoj pustinji u Egiptu; odnosno sjećanje na nepoznatu povijest migracija na Mediteranu, uz pomoć hrvatskih i međunarodnih arhiva.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.