PočetnaVijestiHrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

|

Hrvatski filmovi i projekti ne spavaju na međunarodnom planu ni što se tiče mjeseca ožujka i travnja. Domaća dokumentaristika tako će biti zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije, točnije East Doc Platformu te 69. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu.

East Doc Platform je već godinama jedna od najbitnijih filmsko-industrijskih postaja za ostvarenja iz Srednje i Istočne Europe, na kojoj se muvaju producenti, distributeri, razne TV kuće i festivalski progameri. Svi njegovi pripadajući programi – od East Doc Foruma do East Doc Marketa i East Silvera – pomažu autorima i producentima pronaći koprodukcijske partnere, financijere, uspostaviti poslovne veze itd.

Već tradicionalno, ovogodišnji EDP će se održavati od 24. do 30. ožujka u Pragu pod organizacijskim plaštom Instituta za dokumentarni film (Institute of Documentary Film), a novost je kako će po prvi put za vrijeme trajanja istog biti predstavljen East Silver Market, namijenjen promociji i distribuciji već završenih filmova ili onih u fazi grubog šnita.

Put Češke će tri hrvatske većinske i jedna manjinska produkcija. Prva dva većinca vezana su za zagrebački Wolfgang&Dolly – “Godina prođe, dan nikako” Renate Lučić je priča o autoričinom ocu i njegovom najboljem prijatelju, koje su supruge napustile otišavši raditi u Austriju i Njemačku; “Funk YU” redatelja Franka Dujmića prati glavnog protagonista Franka, opsjednutog vinil-pločama, koji želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Treći je projekt “KIX” (Eclectica kao manjinski koproducent) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, koji kroz deset godina prate Sanyija, tamošnjeg problematičnog dječaka s ulice, sve do njegove punoljetnosti. Svi ovi filmovi bit će prezentirani u sklopu East Silver Marketa.

Svjetska premijera hrvatskog dokumentarca na 69. Oberhausenu

East Doc Forum je, pak, također sastavni dio EDP-a, a namijenjen je projektima u razvoju, koje autori i producenti pitchaju mogućim sufinancijerima. Među ukupno dvadeset odabranih, kroz podružnicu Ex Oriente Filma svoje mjesto našao je i hrvatski projekt “Vuk Europske unije” (Hulahop) Jadrana Bobana, koji prikazuje područje Ravnih Kotara i Bukovice u dalmatinskom zaleđu, te rijetke mještane kojima nemir unosi i pojava vukova.

Što se tiče 69. Oberhausena (26.4. – 1.5.), njegov natjecateljski program ove godine popunjava ukupno 121 film, a među njima i “Dohvatiti sunce: El Shatt” (Filmska udruga Šuma, 2023.) Ane Bilankov. Ovaj eksperimentalno-dokumentarni film u Njemačkoj će doživjeti svjetsku premijeru, a u njegovom je središtu El Shatt, najveći izbjeglički logor za vrijeme Drugog svjetskog rata, smješten u sinajskoj pustinji u Egiptu; odnosno sjećanje na nepoznatu povijest migracija na Mediteranu, uz pomoć hrvatskih i međunarodnih arhiva.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.