PočetnaVijestiHrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

|

Hrvatski filmovi i projekti ne spavaju na međunarodnom planu ni što se tiče mjeseca ožujka i travnja. Domaća dokumentaristika tako će biti zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije, točnije East Doc Platformu te 69. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu.

East Doc Platform je već godinama jedna od najbitnijih filmsko-industrijskih postaja za ostvarenja iz Srednje i Istočne Europe, na kojoj se muvaju producenti, distributeri, razne TV kuće i festivalski progameri. Svi njegovi pripadajući programi – od East Doc Foruma do East Doc Marketa i East Silvera – pomažu autorima i producentima pronaći koprodukcijske partnere, financijere, uspostaviti poslovne veze itd.

Već tradicionalno, ovogodišnji EDP će se održavati od 24. do 30. ožujka u Pragu pod organizacijskim plaštom Instituta za dokumentarni film (Institute of Documentary Film), a novost je kako će po prvi put za vrijeme trajanja istog biti predstavljen East Silver Market, namijenjen promociji i distribuciji već završenih filmova ili onih u fazi grubog šnita.

Put Češke će tri hrvatske većinske i jedna manjinska produkcija. Prva dva većinca vezana su za zagrebački Wolfgang&Dolly – “Godina prođe, dan nikako” Renate Lučić je priča o autoričinom ocu i njegovom najboljem prijatelju, koje su supruge napustile otišavši raditi u Austriju i Njemačku; “Funk YU” redatelja Franka Dujmića prati glavnog protagonista Franka, opsjednutog vinil-pločama, koji želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Treći je projekt “KIX” (Eclectica kao manjinski koproducent) mađarskih autora Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, koji kroz deset godina prate Sanyija, tamošnjeg problematičnog dječaka s ulice, sve do njegove punoljetnosti. Svi ovi filmovi bit će prezentirani u sklopu East Silver Marketa.

Svjetska premijera hrvatskog dokumentarca na 69. Oberhausenu

East Doc Forum je, pak, također sastavni dio EDP-a, a namijenjen je projektima u razvoju, koje autori i producenti pitchaju mogućim sufinancijerima. Među ukupno dvadeset odabranih, kroz podružnicu Ex Oriente Filma svoje mjesto našao je i hrvatski projekt “Vuk Europske unije” (Hulahop) Jadrana Bobana, koji prikazuje područje Ravnih Kotara i Bukovice u dalmatinskom zaleđu, te rijetke mještane kojima nemir unosi i pojava vukova.

Što se tiče 69. Oberhausena (26.4. – 1.5.), njegov natjecateljski program ove godine popunjava ukupno 121 film, a među njima i “Dohvatiti sunce: El Shatt” (Filmska udruga Šuma, 2023.) Ane Bilankov. Ovaj eksperimentalno-dokumentarni film u Njemačkoj će doživjeti svjetsku premijeru, a u njegovom je središtu El Shatt, najveći izbjeglički logor za vrijeme Drugog svjetskog rata, smješten u sinajskoj pustinji u Egiptu; odnosno sjećanje na nepoznatu povijest migracija na Mediteranu, uz pomoć hrvatskih i međunarodnih arhiva.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.