PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Predstavljeni hrvatski autori i gosti ovogodišnjeg festivala

ZagrebDox 2014: Predstavljeni hrvatski autori i gosti ovogodišnjeg festivala

|

Prije svečanog otvorenja 10. ZagrebDoxa kojeg će sa svojim predivnim dokumentarcem “Ljubavna odiseja” otvoriti redateljica Tatjana Božić (Cineplexx, 23. veljače u 20 sati), jučer je u Centru Kaptol organizirano druženje hrvatskih dokumentarista s pripadnicima novinarske profesije.

Ugodnih je to bilo nešto manje od dva sata za sve okupljene, a i nama je – kao tek otvorenom portalu fokusiranom na dokumentarnu tematiku – bilo iznimno važno i drago upoznati hrvatske redatelje poput Damira Čučića, Irene Škorić, Silvia Mirošničenka i drugih.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od trideset domaćih dokumentaraca. U sklopu Dox događanja premijerno će biti prikazano trinaest domaćih filmova, od toga šest u regionalnoj konkurenciji:Dragi Lastane!” Irene Škorić, Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” Damira Čučića, Još jednom” Ane Opalić i Noe Pintarića, Marko” Sivia Mirošničenka, Naslovnica” Silvane Menđušić i Čekanje” Igora Bezinovića.

U programu Factumentarci premijerno će biti prikazani filmovi Ljubavna odiseja” Tatjane Božić i Prolaz za Stellu” Ljiljane Šišmanović, u Kontroverznom doxu film Potrošeni” Boruta Šeparovića, u programu Teen Dox Borba” Tomislava Jelinčića te tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: Iz Kopertanije za Hrvatsku televiziju” Andree Buče, Prozor na život” Silvia Mirošničenka i Ante, još će biti rata” Filipa Mojzeša.

U regionalnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi Ovrha” Nevena Hitreca, 4. majmun” Hrvoja Mabića, a u programu Happy Dox Ljubi bližnjega svoga” Darovana Tušeka.

Međunarodna konkurencija i članovi žirija

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječe se četrdeset i četiri naslova. O najboljim filmovima odlučit će međunarodni žiri, kojim predsjeda uspješan hrvatski redatelj i montažer Damir Čučić uz direktora Međunarodnog filmskog festivala FIDMarseille Jeana-Pierrea Rehma i američkog redatelja Josha Gibsona, koji je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen Velikim pečatom za najbolji međunarodni dokumentarac.

Regionalni žiri čine Charlie Phillips, zamjenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest, Ryan Harrington, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu Tribeca te bugarski redatelj Julian Tabakov, čiji je dokumentarni prvijenacCvetanka” prošle godine nagrađen Velikim pečatom za najbolji regionalni dokumentarni film.

Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina, a tu će odluku na ovogodišnjem ZagrebDoxu donijeti mladi žiri koji čine Marcel Łozinski, redatelj i pročelnik Odsjeka za dokumentarni film na Školi za filmsku režiju Andrzej Wajda, srpska redateljica Ivana Mladenović i domaća autorica Lidija Špegar.

Nagrada Movies that Matter dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, a dodijelit će je žiri koji čine predsjednica ženske udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, austrijski redatelj Ed Moschitz te umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari. O najboljem naslovu u programu Phone Dox odlučit će videoumjetnica Ana Hušman te redatelji Andrej Korovljev i Tomislav Jelinčić.   

Gosti ZagrebDoxa

U Zagrebu će nam se pridružiti i niz filmaša iz svijeta, a ZagrebDox će ugostiti oca i sina Marcela i Paweła Łozińskog, koji su snimili dvije različite verzije zajedničkog putovanja i međusobnog odnosa te s oba filma ušli u međunarodnu konkurenciju ovog festivala. Njihova poljska kolegica Marta Prus pridružit će im se s kratkometražnim filmom “Osamnaesti rođendan”.

S europskog sjevera stižu također dva autora čiji se filmovi prikazuju u međunarodnoj konkurenciji. Švedski redatelj Daniel Dencik u svom nagrađivanom redateljskom prvijencu “Ekspedicija na kraj svijeta” vodi vas na veličanstveno putovanje na sami kraj svijeta, do otapajućih masiva Grenlanda.

Giedrė Beinoriūtė autorica je prošlogodišnjeg litavskog kandidata za Oscara, filma “Razgovori o ozbiljnim temama” u kojem djeca otkrivaju sliku modernog svijeta. Njemački dokumentarac “Pjesma iz šume” ovjenčan je Nagradom VPRO za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA-i, a predstavit će ga producent Alexandre Tondowski.

Više od deset autora iz regije pridružuje se sastavu desetog ZagrebDoxa. Direktno s Berlinalea stiže Pavol Pekarčik, jedan od trojice autora filma “Baršunasti teroristi”, koji je u Berlinu osvojio nagradu nezavisnog žirija publike. Mađarski su predstavnici u regionalnoj konkurenciji redateljica Agnes Sós, koja stiže s nagradom za najbolji film s festivala u Trstu za duhoviti dokumentarac “Bujica ljubavi” te Kristóf Kovács s filmom “Igrači”.

U Zagreb stiže i makedonska redateljica Marija Džidževa (“U potrazi za srećom”), rumunjska redateljica Paula Onet (“Kako vam drago”), bugarski redatelji Svetoslav Stojanov (“Posljednji crnomorski gusari”) i Svetoslav Draganov (“Gotovo divan život”) te slovenska redateljica Petra Seliškar (“Mama Europa”), dok iz Srbije stižu autori Dragan Nikolić (“Pogrebnik”) i Marta Popivoda (“Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo”).

S europskog sjevera stižu dva filma čije redatelje smatramo veteranima dokumentarnog filma. Finac Arto Halonen, jedan od najvažnijih dokumentarista generacije po izboru festivala dokumentarnog filma u Solunu i osnivač festivala DocPoint, donosi istraživačku priču o dopingu u profesionalnom sportu “Kada junaci lažu”. Njegov danski kolega Jon Bang Carlsen, koji iza sebe ima već tridesetak nagrađivanih radova, predstavlja film “Prava količina nasilja”.

Rainer Voss, nekadašnji investicijski stručnjak koji je u filmu “Gospodar svemira” otkrio pozadinu bankarskog svijeta, također će biti gost 10. ZagrebDoxa. Iz popularnih programa Kontroverzni dox i Stanje stvari ugostit ćemo i mađarsku redateljicu Ágotu Vargu (“Gospodar špijuna”) te nizozemskog redatelja Jana-Dirka Bouwa (“Volim huligane”).

Andreas Johnsen pratio je umjetnika Ai Weiweija nakon njegova izlaska iz samice i to dokumentirao u filmu “Ai Weiwei – lažni slučaj”, koji će biti prikazan u programu Biografski dox, a iz tog programa ugošćujemo i redatelja filma “Karma Shadub” Jana Gassmana.

U Zagrebu će doći i autor koji će publiku uveseljavati u programu Happy Dox: to je grčki redatelj Nikos Dayandas (“Mala zemlja”). Program namijenjen tinejdžerima donosi jedanaest dokumentarnih priča, a iz tog programa dolaze čak tri gosta, i to iz istoga filma: redateljica Lisa Wimmer, snimatelj Gero Hecker i dizajner zvuka Fabian Zweck (“Korijeni i krila”).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.