PočetnaVijestiHrvatska koprodukcija osvojila nagradu u Berlinu!

Hrvatska koprodukcija osvojila nagradu u Berlinu!

|

I dok će večerašnjim službenim dodjelama nagrada završiti 64. po redu Berlinale, organizatori već polako mogu početi zadovoljno trljati ruke. Berlinski međunarodni filmski festival ove godine je privukao rekordni broj publike na tamošnje projekcije, a službena brojka zaustavila se na čak 330 tisuća prodanih karata.

Da sve ne bi prošlo bez hrvatskih filmskih uspjeha na međunarodnom planu, pobrinuo se producent Siniša Juričić (Nukleus film) sa svojim manjinski koproduciranim dokumentarcem “Baršunasti teroristi” / “Zamatovi teroristi” (2013), kojeg ćemo uskoro moći pogledati na ZagrebDoxu.

Film koji na ironičan način govori o čehoslovačkim pobunjenicima na granici terorizma, dobio je nagradu nezavisnog žirija publike – Tagesspiegel Readers’ Prize – za najbolji film u međunarodnom programu Forum.

“Baršunaste teroriste” je, između ostalog, financirala Češka televizija te produkcijska kuća Hypermarket Film Filipa Remunde, s kojim smo relativno nedavno imali i zanimljiv razgovor.

Popis ostatka nagrada s Berlinalea povezanih s dokumentarnim ostvarenjima pročitajte u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.