PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Predstavljanje programa "Kontroverzni Dox"

ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa “Kontroverzni Dox”

|

U programu Kontroverzni Dox pogledajte film o najprovokativnijoj feminističkoj organizaciji na svijetu, ukrajinskom Femenu, čije članice i njihovi prosvjedi obnaženih grudi ne prestaju izazivati pravu pomutnju u svjetskim medijima.

Riječ je o filmu “Ukrajina nije bordel” / “Ukraine is Not a Brothel” (2013) mlade australske debitantice Kitty Green, koja po prvi put javnosti otkriva pozadinu djelovanja spomenute organizacije. Tijekom snimanja filma redateljicu je oteo KGB, a film je na prošlogodišnjoj Mostri osvojio Nagradu Lina Mangiacapre. Pogledajte TRAILER.

S europskog sjevera stižu dva filma čije redatelje smatramo veteranima dokumentarnog filma. Finac Arto Halonen, jedan od najvažnijih dokumentarista generacije po izboru festivala dokumentarnog filma u Solunu i osnivač festivala DocPoint, donosi istraživačku priču o dopingu u profesionalnom sportu – “Kada junaci lažu” / “When Heroes Lie” (2012). Pogledajte TRAILER.

Njegov danski kolega Jon Bang Carlsen, koji iza sebe ima već tridesetak nagrađivanih radova, u filmu “Prava količina nasilja” / “Just the Right Amount of Violence” (2013) u svom prepoznatljivom hibridnom stilu govori o ekstremnim odgojnim mjerama kojima pribjegavaju roditelji problematičnih tinejdžera u srednjostaleškim predgrađima Los Angelesa. TRAILER

Iz bliskog susjedstva kontroverzama i kritikom svjetskog sistema obrazovanja bavi se austrijsko-njemački film “Abeceda” / “Alphabet” (2013) koji je među ovogodišnjim naslovima nominiranim za njemačku nacionalnu nagradu LOLA, dok će mađarskom filmu “Gospodar špijuna” / “The Spymaster” (2013) svoje dugo čuvane tajne otkriti nekadašnji špijun Katoličke crkve, bivši policajac koji je regrutirao i održavao kontakte s bezbrojnim agentima.

Domaće snage i dostojanstvo osoba starijih od 55 godina u hrvatskom društvu brani redatelj Borut Šeparović, koji projekt 55+ skupine Montažstroj po prvi put postavlja na filmsku vrpcu, i to u filmu “Potrošeni” (2014) koji premijerno gledamo na ZagrebDoxu.

“Dečko s plaže” / “Beach Boy” (2013), britanski vérité dokumentarac o mladićima iz Mombase koji se prodaju starijim europskim turistkinjama, ujedno je i najbolji kratkometražni dokumentarni film na prošlogodišnjem festivalu u Karlovim Varima.

Jedini neeuropski film u bloku je “Biblioteka praha” / “The Library of Dust” (2011), koji je nastao pod dvojnim autorstvom debitanta Roberta Jamesa i dvostruke dobitnice velike nagrade žirija na Sundanceu Ondi Timoner. Film će nam otkriti jezivu biblioteku s tisućama urni i ostacima neimenovanih pacijenata psihijatrijske bolnice u Oregonu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.