PočetnaVijestiZagrebDox 2014: Predstavljanje programa "Kontroverzni Dox"

ZagrebDox 2014: Predstavljanje programa “Kontroverzni Dox”

-

U programu Kontroverzni Dox pogledajte film o najprovokativnijoj feminističkoj organizaciji na svijetu, ukrajinskom Femenu, čije članice i njihovi prosvjedi obnaženih grudi ne prestaju izazivati pravu pomutnju u svjetskim medijima.

Riječ je o filmu “Ukrajina nije bordel” / “Ukraine is Not a Brothel” (2013) mlade australske debitantice Kitty Green, koja po prvi put javnosti otkriva pozadinu djelovanja spomenute organizacije. Tijekom snimanja filma redateljicu je oteo KGB, a film je na prošlogodišnjoj Mostri osvojio Nagradu Lina Mangiacapre. Pogledajte TRAILER.

S europskog sjevera stižu dva filma čije redatelje smatramo veteranima dokumentarnog filma. Finac Arto Halonen, jedan od najvažnijih dokumentarista generacije po izboru festivala dokumentarnog filma u Solunu i osnivač festivala DocPoint, donosi istraživačku priču o dopingu u profesionalnom sportu – “Kada junaci lažu” / “When Heroes Lie” (2012). Pogledajte TRAILER.

Njegov danski kolega Jon Bang Carlsen, koji iza sebe ima već tridesetak nagrađivanih radova, u filmu “Prava količina nasilja” / “Just the Right Amount of Violence” (2013) u svom prepoznatljivom hibridnom stilu govori o ekstremnim odgojnim mjerama kojima pribjegavaju roditelji problematičnih tinejdžera u srednjostaleškim predgrađima Los Angelesa. TRAILER

Iz bliskog susjedstva kontroverzama i kritikom svjetskog sistema obrazovanja bavi se austrijsko-njemački film “Abeceda” / “Alphabet” (2013) koji je među ovogodišnjim naslovima nominiranim za njemačku nacionalnu nagradu LOLA, dok će mađarskom filmu “Gospodar špijuna” / “The Spymaster” (2013) svoje dugo čuvane tajne otkriti nekadašnji špijun Katoličke crkve, bivši policajac koji je regrutirao i održavao kontakte s bezbrojnim agentima.

Domaće snage i dostojanstvo osoba starijih od 55 godina u hrvatskom društvu brani redatelj Borut Šeparović, koji projekt 55+ skupine Montažstroj po prvi put postavlja na filmsku vrpcu, i to u filmu “Potrošeni” (2014) koji premijerno gledamo na ZagrebDoxu.

“Dečko s plaže” / “Beach Boy” (2013), britanski vérité dokumentarac o mladićima iz Mombase koji se prodaju starijim europskim turistkinjama, ujedno je i najbolji kratkometražni dokumentarni film na prošlogodišnjem festivalu u Karlovim Varima.

Jedini neeuropski film u bloku je “Biblioteka praha” / “The Library of Dust” (2011), koji je nastao pod dvojnim autorstvom debitanta Roberta Jamesa i dvostruke dobitnice velike nagrade žirija na Sundanceu Ondi Timoner. Film će nam otkriti jezivu biblioteku s tisućama urni i ostacima neimenovanih pacijenata psihijatrijske bolnice u Oregonu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...