PočetnaNajaveZavršno zagrijavanje za 17. Liburnia Film Festival

Završno zagrijavanje za 17. Liburnia Film Festival

|

Liburnia Film Festival u svom sedamnaestom izdanju započinje već sljedećeg ponedjeljka (26. – 30.8.), stoga je ovaj tjedan na rasporedu završno zagrijavanje za spomenutu filmsku manifestaciju, i to u vidu programa “Liburnia uplovljava” te “Slučajno kino”. Liburnia će ovoga četvrtka, 22. kolovoza u 20 sati, uploviti u Lovran, točnije u kino Slobodu gdje će publika moći besplatno pogledati tri filma iz prošlogodišnje konkurencije – ”Patrolu Uran”, ”Pusti Dobre, pusti” i ”Meso”. Istog dana u Pajol beach bar na Pećinama (Rijeka) održat će se “Slučajno kino”, na kojem će u 21 sat biti prikazan film ”Potrošeni”, najbolji film 12. Liburnia Film Festivala.

Film “Patrola Uran” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) redatelja Lovre Mrđena na 16. LFF-u osvojio je dvije strukovne nagrade – Nagradu za najbolju režiju (Lovro Mrđen) i Nagradu za najbolju montažu (Helena Kanini Kiiru). Film prati pet dječaka na zimovanju sa svojim izviđačkim odredom. Suočeni s izazovima planine i strogim pravilima koja im ne dopuštaju baš sve što požele, tinejdžeri moraju prihvatiti jedan drugoga i djelovati kao kolektiv – moraju odrasti.

Dokumentarac “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) Vlatke Vorkapić osvojio je srca prošlogodišnje publike za što je i nagrađen s najvišom ocjenom posjetitelja (4,573). Film prati posadu jednog broda vodonosca koji doprema najvažniju tekućinu na mnoge hrvatske otoke. Kapetanov mladi nećak pridružuje se posadi po prvi put te tako započinje borba generacija. Ipak, to nije jedina borba koja se vodi na tim morskim valovima. Kapetan je suočen s neprestanom borbom protiv birokracije i lošeg menadžmenta, a poseban su izazov – bahati turisti.

“Meso” (Kinematograf, 2018.) Elvisa Lenića pobjednički je film 16. Liburnia Film Festivala, kojem je peteročlani međunarodni žiri (Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić) dodijelio Nagradu za najbolji film. Film je dobio još dvije nagrade – Nagradu za najbolji regionalni film i Nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić. Pobjednički film govori o tradicijskim običajima Istre kroz drevni ritual svinjokolje/prašćine. 

Na 12. LFF-u prije nekoliko godina slavio je dokumentarni film “Potrošeni” (Montažstroj, 2014.) Boruta Šeparovića, koji pred kameru dovodi osobe starije od 55 godina. Radi se o ljudima čije su se najvažnije minute u životu već dogodile, a posljednja minuta života im se sve više približava. Dokumentarac prati svoje protagoniste od javnog poziva osobama starijima od 55 godina, preko audicije do stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma. Pred njih je postavljen izazov da u onoliko sekundi koliko imaju godina ispričaju najvažniju minutu u svome životu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.