Početna Vijesti ZagrebDox 2014: "Happy Dox"

ZagrebDox 2014: “Happy Dox”

-

ZagrebDox 2014, popis dokumentarnih filmova u programu Happy Dox:

  Naziv filma Režija Zemlja podrijetla Trajanje
1. Blizanke / Twin Sisters Mona Friis Bertheussen Norveška 58′
2. Izmješteni / Displaced Persons Åsa Blanck, Johan Palmgren Švedska 81′
3. Ljubi bližnjega svoga / Love Thy Neighbor Darovan Tušek Hrvatska 20′
4. Mala zemlja / Little Land Nikos Dayandas Grčka 52′
5. Natjecanje u ljubavi / The Love Competition Brent Hoff SAD 15′
6. Slomo Josh Izenberg SAD 16′
7. Sreća / Happiness Thomas Balmès Francuska, Finska 80′
8. Sve je moguće / Everything Is Possible Lidia Duda Poljska 54′
9. Visuljak / Unhung Hero Brian Spitz SAD 84′

“Blizanke” / “Twin Sisters”

•             Režija: Mona Friis Bertheussen

•             Norveška, 2013, 58′

•             O čemu se zapravo radi: Godine 2003. u kartonskoj kutiji u jednom kineskom selu pronađene su dvije bebe. Posvojene su odvojeno na suprotne krajeve svijeta: jedna u malo norveško selo okruženo visokim planinama i dubokim fjordovima, a druga u američki velegrad.

Posvojitelji nisu imali pojma o sestri blizanki. Njihovo sestrinstvo trebalo je biti tajna, ali sudbina je htjela drugačije… Film pripovijeda nevjerojatnu paralelnu priču o blizankama sve dok se ne sretnu u Norveškoj u dobi od osam godina. Snažna ljudska priča o sestrinskoj ljubavi, ljudskoj dilemi i igri sudbine.

“Izmješteni / “Displaced Persons”

•             Režija: Åsa Blanck, Johan Palmgren

•             Švedska, 2013, 81′

•             O čemu se zapravo radi: Per Persson napustio je Švedsku prije četrdeset godina. U Pakistanu se zaljubio i dobio dvije kćeri. No kako su djevojke odrasle tako su počele nevolje. Obitelj je emigrirala u svoje utočište: u Švedsku. Kamp-kućicom stižu do Hässleholma i sva njihova očekivanja stubokom se mijenjaju.

 “Ljubi bližnjega svoga”

•             Režija: Darovan Tušek

•             Hrvatska, 2013, 20′

•             O čemu se zapravo radi: “Ljubi bližnjega svoga” kratkometražni je dokumentarni portret jednog pedesetjednogodišnjaka koji živi kraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. To je i film o filmu, točnije o procesu snimanja dokumentarnog filma u kojem se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem.

 U toj borbi nije važno tko je pobjednik jer njihov je zajednički trud u stvaranju filma svjedočanstvo njihovih razlika i posebnosti, a pokazuje da je avantura snimanja filma sasvim nepredvidljiva i pritom jako zabavna.

 “Mala zemlja” / “Little Land”

•             Režija: Nikos Dayandas

•             Grčka, 2013, 52′

•             O čemu se zapravo radi: Od početka krize u Grčkoj sve se veći broj nezaposlenih Atenjana seli na selo u nadi da će im se život promijeniti nabolje. Film prati tridesetpetogodišnjeg Theodorisa koji se nastanjuje na udaljenom otoku Ikaria. Ondje otkriva društvo s jedinstvenom kulturom autonomije i suradnje te ljude koji ne samo da žive bolje nego i duže od drugih.

 Tu, u jednoj od nekoliko svjetskih plavih zona, stanovnici žive iznimno dugo.  Redatelj Nikos Dayandas kreće u potragu za tajnom Ikarije i otkriva važnost radikalno drugačijeg života otočana u vrijeme ekonomskih i društvenih previranja.

 “Natjecanje u ljubavi” / “The Love Competition”

•             Režija: Brent Hoff

•             SAD, 2012, 15′

•             O čemu se zapravo radi:  U novije vrijeme tehnologija omogućuje znanstvenicima izrađivanje karata emocionalnih doživljaja u ljudskom mozgu, otkrivajući ne samo geografski položaj osjećaja kao što su ljubav, radost, strah i mržnja nego i specifične neurokemijske putanje koje ih stvaraju.

Postaje dakle donekle moguće izmjeriti emocionalni doživljaj jednog pojedinca u usporedbi s drugim. S time na umu jedan filmaš zamolit će Centar za kognitivne neurobiološke slike na Stanfordu da mu pomogne održati prvo svjetsko natjecanje u ljubavi. 

Sedam natjecatelja imat će pet minuta vremena u stroju za magnetsku rezonanciju da nekoga vole što je jače moguće. I dok se pokušaj da se znanstveno vrednuje jedan takav duboko osoban doživljaj čini sve samo ne romantičnim, rezultati su…

 “Slomo”

•             Režija: Josh Izenberg

•             SAD, 2013, 16′

•            O čemu se zapravo radi: Deprimiran i frustriran životom, dr. John Kitchin ostavlja karijeru i posao neurologa i seli se na plažu. Ondje doživljava radikalnu preobrazbu i postaje Slomo. Laboratorijsku kutu mijenja za par koturaljki, a mirovinsko osiguranje za okus božanskog.

 “Sreća” / “Happiness”

•             Režija: Thomas Balmès

•             Francuska, Finska, 2013, 80′

•             O čemu se zapravo radi: Peyangki je osmogodišnji usamljeni sanjar i redovnik u selu Laya u Butanu, visoko na Himalaji. No uskoro će svijet doći k njemu: selo će se priključiti na struju, a pred Peyangkijevim očima po prvi put zatitrat će televizija.

 “Sve je moguće” / “Everything Is Possible”

•             Režija: Lidia Duda

•             Poljska, 2013, 54′

•             O čemu se zapravo radi: Lidia Duda priča optimističnu priču o Teresi Bancewicz, ženi nevjerojatne biografije, skoro osamdesetogodišnjoj putnici i autostoperici. Zašto je Teresa odjednom poželjela putovati?

Je li riječ o želji da ispuni svoje dugo skrivane snove ili da prevlada jezične, financijske i zdravstvene barijere? Ili su njezini razlozi dramatičniji?

 “Visuljak” / “Unhung Hero”

•             Režija: Brian Spitz

•             SAD, 2013, 84′

•             O čemu se zapravo radi: Djevojka Patricka Mootea odbila je njegovu prosidbu preko golemog videozida na košarkaškoj utakmici UCLA-a. Tu su priču prenijeli mediji i društvene mreže širom svijeta.

Mnogo poslije velikog debakla djevojka otkriva zašto ne može ostati s njim zauvijek: Patrick ima mali penis. “Visuljak” prikazuje Patricka u hrabrom pokušaju da ogoli najosobnije poglavlje svojega života i suoči se s bivšim djevojkama, liječnicima, antropolozima pa čak i pornografskim zvijezdama.

Patrick mora obići mnoge postaje u svojoj pustolovini koja će konačno donijeti odgovor na vječno pitanje: je li veličina važna?


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".