PočetnaVijestiZagrebDox 2014: "Happy Dox"

ZagrebDox 2014: “Happy Dox”

-

ZagrebDox 2014, popis dokumentarnih filmova u programu Happy Dox:

  Naziv filma Režija Zemlja podrijetla Trajanje
1. Blizanke / Twin Sisters Mona Friis Bertheussen Norveška 58′
2. Izmješteni / Displaced Persons Åsa Blanck, Johan Palmgren Švedska 81′
3. Ljubi bližnjega svoga / Love Thy Neighbor Darovan Tušek Hrvatska 20′
4. Mala zemlja / Little Land Nikos Dayandas Grčka 52′
5. Natjecanje u ljubavi / The Love Competition Brent Hoff SAD 15′
6. Slomo Josh Izenberg SAD 16′
7. Sreća / Happiness Thomas Balmès Francuska, Finska 80′
8. Sve je moguće / Everything Is Possible Lidia Duda Poljska 54′
9. Visuljak / Unhung Hero Brian Spitz SAD 84′

“Blizanke” / “Twin Sisters”

•             Režija: Mona Friis Bertheussen

•             Norveška, 2013, 58′

•             O čemu se zapravo radi: Godine 2003. u kartonskoj kutiji u jednom kineskom selu pronađene su dvije bebe. Posvojene su odvojeno na suprotne krajeve svijeta: jedna u malo norveško selo okruženo visokim planinama i dubokim fjordovima, a druga u američki velegrad.

Posvojitelji nisu imali pojma o sestri blizanki. Njihovo sestrinstvo trebalo je biti tajna, ali sudbina je htjela drugačije… Film pripovijeda nevjerojatnu paralelnu priču o blizankama sve dok se ne sretnu u Norveškoj u dobi od osam godina. Snažna ljudska priča o sestrinskoj ljubavi, ljudskoj dilemi i igri sudbine.

“Izmješteni / “Displaced Persons”

•             Režija: Åsa Blanck, Johan Palmgren

•             Švedska, 2013, 81′

•             O čemu se zapravo radi: Per Persson napustio je Švedsku prije četrdeset godina. U Pakistanu se zaljubio i dobio dvije kćeri. No kako su djevojke odrasle tako su počele nevolje. Obitelj je emigrirala u svoje utočište: u Švedsku. Kamp-kućicom stižu do Hässleholma i sva njihova očekivanja stubokom se mijenjaju.

 “Ljubi bližnjega svoga”

•             Režija: Darovan Tušek

•             Hrvatska, 2013, 20′

•             O čemu se zapravo radi: “Ljubi bližnjega svoga” kratkometražni je dokumentarni portret jednog pedesetjednogodišnjaka koji živi kraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. To je i film o filmu, točnije o procesu snimanja dokumentarnog filma u kojem se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem.

 U toj borbi nije važno tko je pobjednik jer njihov je zajednički trud u stvaranju filma svjedočanstvo njihovih razlika i posebnosti, a pokazuje da je avantura snimanja filma sasvim nepredvidljiva i pritom jako zabavna.

 “Mala zemlja” / “Little Land”

•             Režija: Nikos Dayandas

•             Grčka, 2013, 52′

•             O čemu se zapravo radi: Od početka krize u Grčkoj sve se veći broj nezaposlenih Atenjana seli na selo u nadi da će im se život promijeniti nabolje. Film prati tridesetpetogodišnjeg Theodorisa koji se nastanjuje na udaljenom otoku Ikaria. Ondje otkriva društvo s jedinstvenom kulturom autonomije i suradnje te ljude koji ne samo da žive bolje nego i duže od drugih.

 Tu, u jednoj od nekoliko svjetskih plavih zona, stanovnici žive iznimno dugo.  Redatelj Nikos Dayandas kreće u potragu za tajnom Ikarije i otkriva važnost radikalno drugačijeg života otočana u vrijeme ekonomskih i društvenih previranja.

 “Natjecanje u ljubavi” / “The Love Competition”

•             Režija: Brent Hoff

•             SAD, 2012, 15′

•             O čemu se zapravo radi:  U novije vrijeme tehnologija omogućuje znanstvenicima izrađivanje karata emocionalnih doživljaja u ljudskom mozgu, otkrivajući ne samo geografski položaj osjećaja kao što su ljubav, radost, strah i mržnja nego i specifične neurokemijske putanje koje ih stvaraju.

Postaje dakle donekle moguće izmjeriti emocionalni doživljaj jednog pojedinca u usporedbi s drugim. S time na umu jedan filmaš zamolit će Centar za kognitivne neurobiološke slike na Stanfordu da mu pomogne održati prvo svjetsko natjecanje u ljubavi. 

Sedam natjecatelja imat će pet minuta vremena u stroju za magnetsku rezonanciju da nekoga vole što je jače moguće. I dok se pokušaj da se znanstveno vrednuje jedan takav duboko osoban doživljaj čini sve samo ne romantičnim, rezultati su…

 “Slomo”

•             Režija: Josh Izenberg

•             SAD, 2013, 16′

•            O čemu se zapravo radi: Deprimiran i frustriran životom, dr. John Kitchin ostavlja karijeru i posao neurologa i seli se na plažu. Ondje doživljava radikalnu preobrazbu i postaje Slomo. Laboratorijsku kutu mijenja za par koturaljki, a mirovinsko osiguranje za okus božanskog.

 “Sreća” / “Happiness”

•             Režija: Thomas Balmès

•             Francuska, Finska, 2013, 80′

•             O čemu se zapravo radi: Peyangki je osmogodišnji usamljeni sanjar i redovnik u selu Laya u Butanu, visoko na Himalaji. No uskoro će svijet doći k njemu: selo će se priključiti na struju, a pred Peyangkijevim očima po prvi put zatitrat će televizija.

 “Sve je moguće” / “Everything Is Possible”

•             Režija: Lidia Duda

•             Poljska, 2013, 54′

•             O čemu se zapravo radi: Lidia Duda priča optimističnu priču o Teresi Bancewicz, ženi nevjerojatne biografije, skoro osamdesetogodišnjoj putnici i autostoperici. Zašto je Teresa odjednom poželjela putovati?

Je li riječ o želji da ispuni svoje dugo skrivane snove ili da prevlada jezične, financijske i zdravstvene barijere? Ili su njezini razlozi dramatičniji?

 “Visuljak” / “Unhung Hero”

•             Režija: Brian Spitz

•             SAD, 2013, 84′

•             O čemu se zapravo radi: Djevojka Patricka Mootea odbila je njegovu prosidbu preko golemog videozida na košarkaškoj utakmici UCLA-a. Tu su priču prenijeli mediji i društvene mreže širom svijeta.

Mnogo poslije velikog debakla djevojka otkriva zašto ne može ostati s njim zauvijek: Patrick ima mali penis. “Visuljak” prikazuje Patricka u hrabrom pokušaju da ogoli najosobnije poglavlje svojega života i suoči se s bivšim djevojkama, liječnicima, antropolozima pa čak i pornografskim zvijezdama.

Patrick mora obići mnoge postaje u svojoj pustolovini koja će konačno donijeti odgovor na vječno pitanje: je li veličina važna?


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...