Početna Vijesti Sutra u Mimari predstavljanje programa "Kreativna Europa"

Sutra u Mimari predstavljanje programa “Kreativna Europa”

-

28. siječnja u Muzeju Mimara u Zagrebu održava se predstavljanje Kreativne Europe, programa Europske unije kojim se od ove godine objedinjuju europski kulturni i audiovizualni sektori. Bit će iznesen plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine te će se predstaviti rezultati hrvatskog sudjelovanja u aktivnostima dosadašnjeg programa Kultura.

Od 2014. godine dosadašnji zasebni programi Europske unije za područje kulture i audiovizualne industrije – Kultura i MEDIA – objedinjeni su pod zajednički krov, u program Kreativna Europa. Sutra će se u zagrebačkom Muzeju Mimara, s početkom u 10.30 sati, održati predstavljanje prve faze Kreativne Europe (2014. – 2020.), zaključivanje programa Kultura 2007. – 2013. te predstavljanje brošure Sedam godina europske Kulture u Hrvatskoj.

Na predstavljanju će govoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević te predstavnik Europske komisije Marc-Hector Vanderhaegen. Uz njih, svoj osvrt na vrlo pozitivna iskustva u programima Kultura i MEDIA posljednjih godina dat će djelatnici nekoliko kulturnih institucija, Ivan Sršen iz Naklade Sandorf, Ksenija Orelj iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Marina Andree Škop iz Studija Dim te Ivan Kelava, filmski producent.

Što se tiče Hrvatske koja već sedam godina uspješno sudjeluje u oba potprograma, pri Kreativnoj Europi će za pitanja kulture kao i do sada biti nadležno Ministarstvo kulture (Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture), a za audiovizualne djelatnosti Hrvatski audiovizualni centar (Desk Kreativne Europe pri Hrvatskom audiovizualnom centru – dosadašnji MEDIA desk Hrvatske). Voditelji deskova, Mladen Špehar i Martina Petrović, predstavit će natječaje u sklopu Kreativne Europe koje je Europski parlament usvojio krajem prosinca i koji imaju rokove za prijavu od ožujka do lipnja ove godine.

Što se tiče audiovizualnog sektora, povećan je broj potkategorija unutar kojih zainteresirani mogu prijaviti svoje projekte. U ukupno 14 kategorija Kreativna Europa pružat će potpore za razvoj pojedinačnih projekata, razvoj skupnih projekata, televizijsko prikazivanje, video igre, koprodukcijske fondove, razvoj publike, festivale, automatsku distribuciju, selektivnu distribuciju, prodajne zastupnike, mreže kina, sudjelovanja na sajmovima (jednogodišnje i dvogodišnje aktivnosti) te kontinuirano usavršavanje.

Raspored sutrašnjeg predstavljanja potražite na stranici Ministarstva kulture, a dodatne informacije možete pronaći i na stranicama Deska pri Hrvatskom audiovizualnom centru te službenim stranicama programa Kreativna Europa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.