Početna Vijesti Sutra u Mimari predstavljanje programa "Kreativna Europa"

Sutra u Mimari predstavljanje programa “Kreativna Europa”

-

28. siječnja u Muzeju Mimara u Zagrebu održava se predstavljanje Kreativne Europe, programa Europske unije kojim se od ove godine objedinjuju europski kulturni i audiovizualni sektori. Bit će iznesen plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine te će se predstaviti rezultati hrvatskog sudjelovanja u aktivnostima dosadašnjeg programa Kultura.

Od 2014. godine dosadašnji zasebni programi Europske unije za područje kulture i audiovizualne industrije – Kultura i MEDIA – objedinjeni su pod zajednički krov, u program Kreativna Europa. Sutra će se u zagrebačkom Muzeju Mimara, s početkom u 10.30 sati, održati predstavljanje prve faze Kreativne Europe (2014. – 2020.), zaključivanje programa Kultura 2007. – 2013. te predstavljanje brošure Sedam godina europske Kulture u Hrvatskoj.

Na predstavljanju će govoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević te predstavnik Europske komisije Marc-Hector Vanderhaegen. Uz njih, svoj osvrt na vrlo pozitivna iskustva u programima Kultura i MEDIA posljednjih godina dat će djelatnici nekoliko kulturnih institucija, Ivan Sršen iz Naklade Sandorf, Ksenija Orelj iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Marina Andree Škop iz Studija Dim te Ivan Kelava, filmski producent.

Što se tiče Hrvatske koja već sedam godina uspješno sudjeluje u oba potprograma, pri Kreativnoj Europi će za pitanja kulture kao i do sada biti nadležno Ministarstvo kulture (Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture), a za audiovizualne djelatnosti Hrvatski audiovizualni centar (Desk Kreativne Europe pri Hrvatskom audiovizualnom centru – dosadašnji MEDIA desk Hrvatske). Voditelji deskova, Mladen Špehar i Martina Petrović, predstavit će natječaje u sklopu Kreativne Europe koje je Europski parlament usvojio krajem prosinca i koji imaju rokove za prijavu od ožujka do lipnja ove godine.

Što se tiče audiovizualnog sektora, povećan je broj potkategorija unutar kojih zainteresirani mogu prijaviti svoje projekte. U ukupno 14 kategorija Kreativna Europa pružat će potpore za razvoj pojedinačnih projekata, razvoj skupnih projekata, televizijsko prikazivanje, video igre, koprodukcijske fondove, razvoj publike, festivale, automatsku distribuciju, selektivnu distribuciju, prodajne zastupnike, mreže kina, sudjelovanja na sajmovima (jednogodišnje i dvogodišnje aktivnosti) te kontinuirano usavršavanje.

Raspored sutrašnjeg predstavljanja potražite na stranici Ministarstva kulture, a dodatne informacije možete pronaći i na stranicama Deska pri Hrvatskom audiovizualnom centru te službenim stranicama programa Kreativna Europa.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.