PočetnaVijestiSutra u Mimari predstavljanje programa "Kreativna Europa"

Sutra u Mimari predstavljanje programa “Kreativna Europa”

-

28. siječnja u Muzeju Mimara u Zagrebu održava se predstavljanje Kreativne Europe, programa Europske unije kojim se od ove godine objedinjuju europski kulturni i audiovizualni sektori. Bit će iznesen plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine te će se predstaviti rezultati hrvatskog sudjelovanja u aktivnostima dosadašnjeg programa Kultura.

Od 2014. godine dosadašnji zasebni programi Europske unije za područje kulture i audiovizualne industrije – Kultura i MEDIA – objedinjeni su pod zajednički krov, u program Kreativna Europa. Sutra će se u zagrebačkom Muzeju Mimara, s početkom u 10.30 sati, održati predstavljanje prve faze Kreativne Europe (2014. – 2020.), zaključivanje programa Kultura 2007. – 2013. te predstavljanje brošure Sedam godina europske Kulture u Hrvatskoj.

Na predstavljanju će govoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević te predstavnik Europske komisije Marc-Hector Vanderhaegen. Uz njih, svoj osvrt na vrlo pozitivna iskustva u programima Kultura i MEDIA posljednjih godina dat će djelatnici nekoliko kulturnih institucija, Ivan Sršen iz Naklade Sandorf, Ksenija Orelj iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Marina Andree Škop iz Studija Dim te Ivan Kelava, filmski producent.

Što se tiče Hrvatske koja već sedam godina uspješno sudjeluje u oba potprograma, pri Kreativnoj Europi će za pitanja kulture kao i do sada biti nadležno Ministarstvo kulture (Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture), a za audiovizualne djelatnosti Hrvatski audiovizualni centar (Desk Kreativne Europe pri Hrvatskom audiovizualnom centru – dosadašnji MEDIA desk Hrvatske). Voditelji deskova, Mladen Špehar i Martina Petrović, predstavit će natječaje u sklopu Kreativne Europe koje je Europski parlament usvojio krajem prosinca i koji imaju rokove za prijavu od ožujka do lipnja ove godine.

Što se tiče audiovizualnog sektora, povećan je broj potkategorija unutar kojih zainteresirani mogu prijaviti svoje projekte. U ukupno 14 kategorija Kreativna Europa pružat će potpore za razvoj pojedinačnih projekata, razvoj skupnih projekata, televizijsko prikazivanje, video igre, koprodukcijske fondove, razvoj publike, festivale, automatsku distribuciju, selektivnu distribuciju, prodajne zastupnike, mreže kina, sudjelovanja na sajmovima (jednogodišnje i dvogodišnje aktivnosti) te kontinuirano usavršavanje.

Raspored sutrašnjeg predstavljanja potražite na stranici Ministarstva kulture, a dodatne informacije možete pronaći i na stranicama Deska pri Hrvatskom audiovizualnom centru te službenim stranicama programa Kreativna Europa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.