PočetnaNajaveZagrebDox Pro: Bogat "industry" program 12. ZagrebDoxa

ZagrebDox Pro: Bogat “industry” program 12. ZagrebDoxa

-

Foto: ZagrebDox

Program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače) i sastoji se od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja, pitching foruma i pojedinačnih sastanaka, uključuje i niz zanimljivih događanja otvorenih za javnost.

U festivalskom centru (Centar Kaptol, nivo 1) od ponedjeljka do petka, od 22. do 26. veljače, očekuju nas četiri majstorska predavanja istaknutih redatelja Yanna Arthus-Bertranda, Erika Gandinija, Nine Kirtadzé i Johna Appela.

Bit će iznesena studija slučaja o iskustvu rada na razvoju projekta i mentorskoj suradnji Hansa Roberta Eisenhauera, mentora prošlogodišnjeg pobjedničkog projekta ZagrebDox Proa, te predstavljena tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

ZagrebDox-Pro

Središnje događanje, pitching forum, održat se u četvrtak, 25. veljače (dvorana 5 Cineplexxa Centra Kaptol), a dan kasnije bit će prilike za otvorenu raspravu o budućnosti autorskog dokumentarca. Najavljeno je i predstavljanje Transregionalne inicijative za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT.

U ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati majstorsko predavanje održat će John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima. Predavanje će posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film “Čarolija montaže” / “The Magic of Editing” (2015).

“Moje majstorsko predavanje nije zamišljeno kao tečaj iz montažerskih tehnikalija, nego kao interaktivna rasprava o strasti prema montiranju, kreativnom vihoru procesa i etičkim pitanjima koje donosi te vječnoj potrazi za dušom filma”, najavljuje autor.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-2
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Redatelj, specijalist za fotografije iz zraka i borac za zaštitu okoliša, Yann Arthus-Bertrand, čiji se spektakularni dokumentarac “Ljudski” / “Human” (2015) prikazuje u Međunarodnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa, majstorsko će predavanje održati u srijedu, 24. veljače u 18.30 sati.

On će predstaviti svoj jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na filmu “Ljudski”. Naime, za potrebe filma Arthus-Bertrand i njegovi suradnici intervjuirali su oko dvije tisuće ljudi iz šezdeset zemalja, a snimili su i izvanredne zračne snimke.

Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista, Erik Gandini, majstorsko će predavanje održati u četvrtak, 25. veljače u 17 sati. Ovogodišnji ZagrebDox prikazat će retrospektivu njegovih filmova, a u međunarodnoj konkurenciji gledat ćemo i njegov hvaljeni film “Švedska teorija ljubavi” / “The Swedish Theory of Love” (2015). Gandini će predstaviti svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-3
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

U petak, 26. veljače u 17 sati majstorsko predavanje na temu Kako funkcionira filmsko u dokumentarnom filmu održati gruzijska redateljica Nino Kirtadzé. Ta dobitnica Europske filmske nagrade najčešće se bavi kontroverznim temama s naglaskom na ljudskoj drami te stvara duboke, istančane ljudske portrete.

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony će, u partnerstvu s AVC-om, u utorak, 23. veljače u 17.30 sati predstavljati najnoviju opremu. Vodeći specijalist za tehnologiju 4K, Sebastian Leske, predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije u studiji slučaja naslovljenoj Tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

Također, Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-4
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Hans Robert Eisenhauer, mentor dokumentarnog projekta Solenzara Pascala i Stephana Regolija – koji su mentorstvo osvojili lani kao nagradu za najbolji projekt ZagrebDox Proa – u petak, 26. veljače u 19 sati govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, a svoja će iskustva iznijeti i redatelj Stephan Regoli.

Pitching forum, središnji događaj programa ZagrebDox Pro, održat će se u dvorani 5 Cineplexxa u Centru Kaptol u četvrtak, 25. veljače od 10 sati. Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja. Po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

U petak, 26. veljače u 15 sati bit će održana rasprava To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?, koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se pozabaviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela.

RE-ACT

U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu) i drugi.

Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će navedenu inicijativu u četvrtak, 25. veljače u 19 sati. RE-ACT je transregionalna inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, a njeni su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar).

Njima će se na predstavljanju pridružiti hrvatska predstavnica u Eurimagesu Sanja Ravlić i Alessandro Gropplero, voditelj međunarodnih odnosa u Audiovizualnom fondu regije Furlanija-Julijska krajina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.