PočetnaNajaveZagrebDox Pro: Bogat "industry" program 12. ZagrebDoxa

ZagrebDox Pro: Bogat “industry” program 12. ZagrebDoxa

-

Foto: ZagrebDox

Program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače) i sastoji se od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja, pitching foruma i pojedinačnih sastanaka, uključuje i niz zanimljivih događanja otvorenih za javnost.

U festivalskom centru (Centar Kaptol, nivo 1) od ponedjeljka do petka, od 22. do 26. veljače, očekuju nas četiri majstorska predavanja istaknutih redatelja Yanna Arthus-Bertranda, Erika Gandinija, Nine Kirtadzé i Johna Appela.

Bit će iznesena studija slučaja o iskustvu rada na razvoju projekta i mentorskoj suradnji Hansa Roberta Eisenhauera, mentora prošlogodišnjeg pobjedničkog projekta ZagrebDox Proa, te predstavljena tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

ZagrebDox-Pro

Središnje događanje, pitching forum, održat se u četvrtak, 25. veljače (dvorana 5 Cineplexxa Centra Kaptol), a dan kasnije bit će prilike za otvorenu raspravu o budućnosti autorskog dokumentarca. Najavljeno je i predstavljanje Transregionalne inicijative za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT.

U ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati majstorsko predavanje održat će John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima. Predavanje će posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film “Čarolija montaže” / “The Magic of Editing” (2015).

“Moje majstorsko predavanje nije zamišljeno kao tečaj iz montažerskih tehnikalija, nego kao interaktivna rasprava o strasti prema montiranju, kreativnom vihoru procesa i etičkim pitanjima koje donosi te vječnoj potrazi za dušom filma”, najavljuje autor.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-2
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Redatelj, specijalist za fotografije iz zraka i borac za zaštitu okoliša, Yann Arthus-Bertrand, čiji se spektakularni dokumentarac “Ljudski” / “Human” (2015) prikazuje u Međunarodnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa, majstorsko će predavanje održati u srijedu, 24. veljače u 18.30 sati.

On će predstaviti svoj jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na filmu “Ljudski”. Naime, za potrebe filma Arthus-Bertrand i njegovi suradnici intervjuirali su oko dvije tisuće ljudi iz šezdeset zemalja, a snimili su i izvanredne zračne snimke.

Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista, Erik Gandini, majstorsko će predavanje održati u četvrtak, 25. veljače u 17 sati. Ovogodišnji ZagrebDox prikazat će retrospektivu njegovih filmova, a u međunarodnoj konkurenciji gledat ćemo i njegov hvaljeni film “Švedska teorija ljubavi” / “The Swedish Theory of Love” (2015). Gandini će predstaviti svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-3
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

U petak, 26. veljače u 17 sati majstorsko predavanje na temu Kako funkcionira filmsko u dokumentarnom filmu održati gruzijska redateljica Nino Kirtadzé. Ta dobitnica Europske filmske nagrade najčešće se bavi kontroverznim temama s naglaskom na ljudskoj drami te stvara duboke, istančane ljudske portrete.

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony će, u partnerstvu s AVC-om, u utorak, 23. veljače u 17.30 sati predstavljati najnoviju opremu. Vodeći specijalist za tehnologiju 4K, Sebastian Leske, predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije u studiji slučaja naslovljenoj Tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

Također, Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-4
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Hans Robert Eisenhauer, mentor dokumentarnog projekta Solenzara Pascala i Stephana Regolija – koji su mentorstvo osvojili lani kao nagradu za najbolji projekt ZagrebDox Proa – u petak, 26. veljače u 19 sati govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, a svoja će iskustva iznijeti i redatelj Stephan Regoli.

Pitching forum, središnji događaj programa ZagrebDox Pro, održat će se u dvorani 5 Cineplexxa u Centru Kaptol u četvrtak, 25. veljače od 10 sati. Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja. Po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

U petak, 26. veljače u 15 sati bit će održana rasprava To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?, koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se pozabaviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela.

RE-ACT

U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu) i drugi.

Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će navedenu inicijativu u četvrtak, 25. veljače u 19 sati. RE-ACT je transregionalna inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, a njeni su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar).

Njima će se na predstavljanju pridružiti hrvatska predstavnica u Eurimagesu Sanja Ravlić i Alessandro Gropplero, voditelj međunarodnih odnosa u Audiovizualnom fondu regije Furlanija-Julijska krajina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije