Početna Najave ZagrebDox Pro: Bogat "industry" program 12. ZagrebDoxa

ZagrebDox Pro: Bogat “industry” program 12. ZagrebDoxa

-

Foto: ZagrebDox

Program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače) i sastoji se od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja, pitching foruma i pojedinačnih sastanaka, uključuje i niz zanimljivih događanja otvorenih za javnost.

U festivalskom centru (Centar Kaptol, nivo 1) od ponedjeljka do petka, od 22. do 26. veljače, očekuju nas četiri majstorska predavanja istaknutih redatelja Yanna Arthus-Bertranda, Erika Gandinija, Nine Kirtadzé i Johna Appela.

Bit će iznesena studija slučaja o iskustvu rada na razvoju projekta i mentorskoj suradnji Hansa Roberta Eisenhauera, mentora prošlogodišnjeg pobjedničkog projekta ZagrebDox Proa, te predstavljena tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

ZagrebDox-Pro

Središnje događanje, pitching forum, održat se u četvrtak, 25. veljače (dvorana 5 Cineplexxa Centra Kaptol), a dan kasnije bit će prilike za otvorenu raspravu o budućnosti autorskog dokumentarca. Najavljeno je i predstavljanje Transregionalne inicijative za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija RE-ACT.

U ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati majstorsko predavanje održat će John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima. Predavanje će posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film “Čarolija montaže” / “The Magic of Editing” (2015).

“Moje majstorsko predavanje nije zamišljeno kao tečaj iz montažerskih tehnikalija, nego kao interaktivna rasprava o strasti prema montiranju, kreativnom vihoru procesa i etičkim pitanjima koje donosi te vječnoj potrazi za dušom filma”, najavljuje autor.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-2
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Redatelj, specijalist za fotografije iz zraka i borac za zaštitu okoliša, Yann Arthus-Bertrand, čiji se spektakularni dokumentarac “Ljudski” / “Human” (2015) prikazuje u Međunarodnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa, majstorsko će predavanje održati u srijedu, 24. veljače u 18.30 sati.

On će predstaviti svoj jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na filmu “Ljudski”. Naime, za potrebe filma Arthus-Bertrand i njegovi suradnici intervjuirali su oko dvije tisuće ljudi iz šezdeset zemalja, a snimili su i izvanredne zračne snimke.

Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista, Erik Gandini, majstorsko će predavanje održati u četvrtak, 25. veljače u 17 sati. Ovogodišnji ZagrebDox prikazat će retrospektivu njegovih filmova, a u međunarodnoj konkurenciji gledat ćemo i njegov hvaljeni film “Švedska teorija ljubavi” / “The Swedish Theory of Love” (2015). Gandini će predstaviti svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-3
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

U petak, 26. veljače u 17 sati majstorsko predavanje na temu Kako funkcionira filmsko u dokumentarnom filmu održati gruzijska redateljica Nino Kirtadzé. Ta dobitnica Europske filmske nagrade najčešće se bavi kontroverznim temama s naglaskom na ljudskoj drami te stvara duboke, istančane ljudske portrete.

Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony će, u partnerstvu s AVC-om, u utorak, 23. veljače u 17.30 sati predstavljati najnoviju opremu. Vodeći specijalist za tehnologiju 4K, Sebastian Leske, predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije u studiji slučaja naslovljenoj Tehnologija 4K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

Također, Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima.

ZagrebDox-Pro-pitching-forum-2015-4
ZagrebDox Pro 2015 / Foto: ZagrebDox

Hans Robert Eisenhauer, mentor dokumentarnog projekta Solenzara Pascala i Stephana Regolija – koji su mentorstvo osvojili lani kao nagradu za najbolji projekt ZagrebDox Proa – u petak, 26. veljače u 19 sati govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, a svoja će iskustva iznijeti i redatelj Stephan Regoli.

Pitching forum, središnji događaj programa ZagrebDox Pro, održat će se u dvorani 5 Cineplexxa u Centru Kaptol u četvrtak, 25. veljače od 10 sati. Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja. Po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

U petak, 26. veljače u 15 sati bit će održana rasprava To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?, koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se pozabaviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela.

RE-ACT

U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu) i drugi.

Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će navedenu inicijativu u četvrtak, 25. veljače u 19 sati. RE-ACT je transregionalna inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, a njeni su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar).

Njima će se na predstavljanju pridružiti hrvatska predstavnica u Eurimagesu Sanja Ravlić i Alessandro Gropplero, voditelj međunarodnih odnosa u Audiovizualnom fondu regije Furlanija-Julijska krajina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.