PočetnaVijestiDokukino predstavilo bogati dokumentarni program za siječanj ove godine

Dokukino predstavilo bogati dokumentarni program za siječanj ove godine

-

Nakon kratke stanke povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, Dokukino i Restart nastavljaju sa svojim programom Hall of fame, čija je zadaća, između ostalog, i dodatno obrazovati te informirati hrvatsku publiku oko postojanja nefikcijskih klasika koji nikad nisu igrali u našim kinima.

Gledatelji će tako, već sutra 9. siječnja, s početkom u 21 sat, moći pogledati dokumentarac “An American Family” (1971) / “Jedna američka obitelj”, napetu i za ono vrijeme revolucionarnu obiteljsku priču, koja se na američkom PBS-u originalno prikazivala u 12 nastavaka. Zagrepčanima će u goste doći nešto kraća, dvosatna verzija spomenute serije, a koja je iznova montirana povodom 40. obljetnice emitiranja.

Tjedan dana kasnije na rasporedu je dokumentarac “How to Live” (1977), priča redatelja Marcela Lozinskog o edukacijskom ljetnom kampu mladih poljskih socijalista, koji je suptilnom dokumentarnom notom uspio zaobići tamošnje cenzore, ali i odaslati jasan protest protiv vladajuće vrhuške.

Posljednji film premijernog mjeseca 2014. godine, koji će se prikazati 30. siječnja, vjerojatno će ljubiteljima dokumentaraca i najviše zazvoniti u ušima. Zagrepčani će imati čast pogledati remek-djelo redateljice Barbare Kopple, čiji je gorki i uznemirujući film o štrajku 180 rudara u Kentuckyju – “Harlan County U.S.A.” (1976) – zasluženo osvojio dokumentarni Oscar 1977. godine.

Da sve ne stane na starijim nefikcijskim izdanjima, dodatno su se pobrinuli ljudi iz Restarta, koji će ovog petka, s početkom u 19 sati u Dokukinu, prikazati dokumentarac redateljice Sophie Huber, “Harry Dean Stanton: Partly Fiction” (2012) / “Dean Stanton: Djelomično fikcija”, koji pripovijeda unikatnu biografsku priču o glumcu Deanu Stantonu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.