PočetnaNaj-listeDokumentarni Top 5: Ovo je naš izbor najboljih dokumentaraca s 11. HRFF-a

Dokumentarni Top 5: Ovo je naš izbor najboljih dokumentaraca s 11. HRFF-a

-

Foto (naslovnica): Damir Zovko

U zagrebačkom kinu Europa sinoć je službeno završen 11. Human Rights Festival. Dokumentarni dio festivala i ove je godine ponudio pregršt iznimnih nefikcijskih sadržaja, od kojih manji broj, nažalost, zbog vremenskog ograničenja, nismo uspjeli pogledati. Ostatak dokumentarnog programa – iako je, naravno, bilo određenih zalutalih metaka – definitivno možemo svrstati pri sam vrh kvalitativne police. Dokumentarni NET vam tako donosi pet dokumentaraca s 11. HRFF-a koji su u nama izazvali najveću buru emocija i potaknuli na dublje promišljanje svijeta oko nas.

Top 5 dokumentaraca s 11. HRFF-a po izboru portala dokumentarni.net:

1. “Slika koja nedostaje” (2012) / “L’Image manquante” / “The Missing Picture” / Režija: Rithy Panh

Slika koja nedostaje

Esejistički dokumentarac Rithyja Panha, “Slika koja nedostaje”, uspio se odlijepiti od ostatka svoje nefikcijske konkurencije i uvjerljivo osvojiti našu neslužbenu titulu najboljeg dokumentarca 11. Human Rights Film Festivala. Preživjevši strahote vladavine Crvenih Kmera sredinom 70-ih, Panh se na neviđen način – upotrebom stotina glinenih ljudskih figurica u misiji rekonstrukcije tih stravičnih vremena – u isto vrijeme obračunao s vlastitim demonima i ondašnjim krvnicima koji su mu istrijebili čitavu obitelj. “Slika koja nedostaje” idiosinkratska je razglednica iz pakla čovjeka koji je taj pakao i preživio. “Slika koja nedostaje” je jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena!

2. “Sickfuckpeople” (2012) / Režija: Juri Rečinski

Sickfuckpeople

Kao što smo iz neposredne blizine svjedočili, “Sickfuckpeople” nije svačija šalica čaja. Krv, necenzurirane snimke drogiranja i epileptični napadi sastavni su dio Rechinskijevog dokumentarca, pa ga ne bi preporučili pojedincima s osjetljivijim želucem. Da, “Sickfuckpeople” je bezizlazni, tragični i neopraštajući teroristički udar na sva osjetila, a Rečinski i njegov direktor fotografije uglavnom su nijemi promatrači jedne paralelne stvarnosti čiji bi protagonisti bez problema mogli glumiti u ukrajinskoj verziji druge sezone American Horror Storyja.

3. “Slušaj me!” (2012) / “Are You Listening!” / Režija: Kamar Ahmad Simon

Are You Listening! Slušaj me!

Bijeda, poplava, gubljenje ljudskog dostojanstva… “Slušaj me!” funkcionira i kao ultimativna etnografska studija bez presedana, otkrivajući cijeli spektar dosad neviđenih životnih navika i običaja, barem za Hrvatsku još uvijek hermetičnih Bangladešana. Gdje biste inače doznali da se, na tim nama stranim meridijanima, malim školskim pametnicama u mozak najprije ulijeva maksima “poslušnost je prva zadaća građana”, a tek onda počinje vježbati pisano a.

4. “Mletački sindrom” (2012) / “Das Venedig Prinzip” / Režija: Andreas Pichler

Mletački sindrom

Vrlo dobri dokumentarac Andreasa Pichlera zapravo je priča o gradu na smrtnoj vodenoj postelji. Širokom bisernom PR osmijehu na istrošenim temeljima punim eskploatacijskog karijesa. Sukobu starog i novog. Prošlog i sadašnjeg. Ovo je i sukob aristokratskih venecijanskih zidina i pišaline potrošnih namjernika s invazemaljskih plovećih Noinih arki. Sukob venecijanskih Indijanaca i kinesko-japanskih turističkih kauboja koji na drugom kraju svijeta razdragano kupuju vlastiti izvozni proizvod.

5. “Čistači” (2012) / “Oi katharistes” / “The Cleaners” / Režija: Konstantinos Georgousis

Čistači, The Cleaners

Sniman u predizborno vrijeme, a dovršen netom nakon službenih grčkih parlamentarnih izbora, “Čistači” prate djelovanje tamošnje ultra-desničarske stranke Zlatna zora, koja je iznenađujuće osvojila sedam posto ukupnih glasova te 21 mjesto u grčkom parlamentu. I unatoč svim mjerama opreza, apotekama i nuspojavama pojačanim gomilom pogledanih dokumentaraca, nitko nas nije mogao pripremiti na polusatni fašistički nuklearni brain fuck iz svjetske kulturne kolijevke.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.