PočetnaRecenzije "Slušaj me!" - Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

[HRFF] “Slušaj me!” – Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

-

U 2009. godini državu Bangladeš pogodio je niz prirodnih katastrofa, prvenstveno zemljanih odrona i poplava, koje su prouzročile desetke smrtnih slučajeva te bez krova nad glavom ostavile stotine tisuća njezinih građana. Jedna od takvih bolnih i nesretnih sudbina tema je dokumentarca “Slušaj me!” (“Are You Listening!”, 2012.), redatelja Kamara Ahmada Simona, čiju smo premijeru mogli gledati jučer na četvrtom danu 11. HRFF-a.

Simonov opservacijski dokumentarac “Slušaj me!”, koji je snimao pune tri godine, izvrsni je humanistički portret jednog inertnog, anakronog i nefunkcionirajućeg društva, čiji su građani uglavnom ostavljeni na neopraštajućoj vjetrometini nesposobnosti vlastite države. Za bangladešanski mikrokozmos od 100 ljudi, kojem pripadaju i glavni likovi Simonovog filma – bračni par (učiteljica Rakhi i njen muž Soumen) sa sinom Rahulom – svijet se srušio u svibnju 2009. godine, a ionako siromašnim poljoprivrednicima poplava je odnijela i ono malo preostale mizerije.

Ostavši bez ičega, seljani se bore s primalnim životnim problemima, poput osiguravanja pitke vode, hrane i općenito preživljavanja ispod krovova brzopoteznih potleušica. Na dnevnom meniju je, uz neizbježno blato, već standardna doza očaja, nesigurnosti i poniženja – stavke koji su ovi Bangladešani mjesecima bezuspješno rezali motornom pilom…

“Slušaj me!” funkcionira i kao ultimativna etnografska studija bez presedana, otkrivajući cijeli spektar dosad neviđenih životnih navika i običaja, barem za Hrvatsku još uvijek hermetičnih Bangladešana. Gdje biste inače doznali da se, na tim nama stranim meridijanima, malim školskim pametnicama u mozak najprije ulijeva maksima “poslušnost je prva zadaća građana”, a tek onda počinje vježbati pisano a.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

Dokumentarac bangladešanskog redatelja Kamara Ahmada Simona, unatoč tmurnoj i naizgled bezizlaznoj situaciji svojih protagonista, nipošto nije neoptimističan film. Vizualno besprijekoran, “Slušaj me!” svoje gledatelje bez daha ostavlja i upravo nevjerojatnim nizom često zanemarenih i uglavnom previđenih, ali za konačni dojam krucijalnih detalja.

Detalja poput zaglušujuće dječje cike i njihovom radovanju kupanju u blatnjavoj rijeci; zvukom jurećeg motora; meditativnim prikazom cijedećih kapljica kiše; grandioznošću blatnog pohvata gradnje riječne brane; neuspješnim Rakhinim skrivanjem vlastitih suza… “Slušaj me!” je priča o loše dodijeljenim geografskim kartama i golemom raskoraku između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Raskoraku između želja i mogućnosti. Tragične sadašnjosti i izvjesno-nemogućoj budućnosti.

Ali “Slušaj me!” je prije svega priča o zajedništvu, preživljavanju i skromnosti. Priča o jednoj nesavršeno-savršenoj obitelji. Priča o jednom malom, odavno zastarjelom Siemens mobitelu i komadu glupe, bezvezne jabuke, koji su tim prekrasnim ljudima u tom trenutku značili… Pa svemir! Značili su i nama…

"Slušaj me!" / "Are You Listening!"

O FILMU:

Režija: Kamar Ahmad Simon
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Bangladeš
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.
Režija: Kamar Ahmad Simon<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Bangladeš<br> Trajanje: 90 minuta[HRFF] "Slušaj me!" - Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša