PočetnaRecenzije "Slušaj me!" - Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

[HRFF] “Slušaj me!” – Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

|

U 2009. godini državu Bangladeš pogodio je niz prirodnih katastrofa, prvenstveno zemljanih odrona i poplava, koje su prouzročile desetke smrtnih slučajeva te bez krova nad glavom ostavile stotine tisuća njezinih građana. Jedna od takvih bolnih i nesretnih sudbina tema je dokumentarca “Slušaj me!” (“Are You Listening!”, 2012.), redatelja Kamara Ahmada Simona, čiju smo premijeru mogli gledati jučer na četvrtom danu 11. HRFF-a.

Simonov opservacijski dokumentarac “Slušaj me!”, koji je snimao pune tri godine, izvrsni je humanistički portret jednog inertnog, anakronog i nefunkcionirajućeg društva, čiji su građani uglavnom ostavljeni na neopraštajućoj vjetrometini nesposobnosti vlastite države. Za bangladešanski mikrokozmos od 100 ljudi, kojem pripadaju i glavni likovi Simonovog filma – bračni par (učiteljica Rakhi i njen muž Soumen) sa sinom Rahulom – svijet se srušio u svibnju 2009. godine, a ionako siromašnim poljoprivrednicima poplava je odnijela i ono malo preostale mizerije.

Ostavši bez ičega, seljani se bore s primalnim životnim problemima, poput osiguravanja pitke vode, hrane i općenito preživljavanja ispod krovova brzopoteznih potleušica. Na dnevnom meniju je, uz neizbježno blato, već standardna doza očaja, nesigurnosti i poniženja – stavke koji su ovi Bangladešani mjesecima bezuspješno rezali motornom pilom…

“Slušaj me!” funkcionira i kao ultimativna etnografska studija bez presedana, otkrivajući cijeli spektar dosad neviđenih životnih navika i običaja, barem za Hrvatsku još uvijek hermetičnih Bangladešana. Gdje biste inače doznali da se, na tim nama stranim meridijanima, malim školskim pametnicama u mozak najprije ulijeva maksima “poslušnost je prva zadaća građana”, a tek onda počinje vježbati pisano a.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

Dokumentarac bangladešanskog redatelja Kamara Ahmada Simona, unatoč tmurnoj i naizgled bezizlaznoj situaciji svojih protagonista, nipošto nije neoptimističan film. Vizualno besprijekoran, “Slušaj me!” svoje gledatelje bez daha ostavlja i upravo nevjerojatnim nizom često zanemarenih i uglavnom previđenih, ali za konačni dojam krucijalnih detalja.

Detalja poput zaglušujuće dječje cike i njihovom radovanju kupanju u blatnjavoj rijeci; zvukom jurećeg motora; meditativnim prikazom cijedećih kapljica kiše; grandioznošću blatnog pohvata gradnje riječne brane; neuspješnim Rakhinim skrivanjem vlastitih suza… “Slušaj me!” je priča o loše dodijeljenim geografskim kartama i golemom raskoraku između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Raskoraku između želja i mogućnosti. Tragične sadašnjosti i izvjesno-nemogućoj budućnosti.

Ali “Slušaj me!” je prije svega priča o zajedništvu, preživljavanju i skromnosti. Priča o jednoj nesavršeno-savršenoj obitelji. Priča o jednom malom, odavno zastarjelom Siemens mobitelu i komadu glupe, bezvezne jabuke, koji su tim prekrasnim ljudima u tom trenutku značili… Pa svemir! Značili su i nama…

"Slušaj me!" / "Are You Listening!"

O FILMU:

Režija: Kamar Ahmad Simon
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Bangladeš
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.
Režija: Kamar Ahmad Simon<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Bangladeš<br> Trajanje: 90 minuta[HRFF] "Slušaj me!" - Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša