Početna Human Rights Film Festival HRFF 2013. "Slušaj me!" - Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

[HRFF] “Slušaj me!” – Slušajte prekrasnu dokumentarnu melodiju iz Bangladeša

-

U 2009. godini državu Bangladeš pogodio je niz prirodnih katastrofa, prvenstveno zemljanih odrona i poplava, koje su prouzročile desetke smrtnih slučajeva te bez krova nad glavom ostavile stotine tisuća njezinih građana. Jedna od takvih bolnih i nesretnih sudbina tema je dokumentarca “Slušaj me!” (“Are You Listening!”, 2012.), redatelja Kamara Ahmada Simona, čiju smo premijeru mogli gledati jučer na četvrtom danu 11. HRFF-a.

Simonov opservacijski dokumentarac “Slušaj me!”, koji je snimao pune tri godine, izvrsni je humanistički portret jednog inertnog, anakronog i nefunkcionirajućeg društva, čiji su građani uglavnom ostavljeni na neopraštajućoj vjetrometini nesposobnosti vlastite države. Za bangladešanski mikrokozmos od 100 ljudi, kojem pripadaju i glavni likovi Simonovog filma – bračni par (učiteljica Rakhi i njen muž Soumen) sa sinom Rahulom – svijet se srušio u svibnju 2009. godine, a ionako siromašnim poljoprivrednicima poplava je odnijela i ono malo preostale mizerije.

Ostavši bez ičega, seljani se bore s primalnim životnim problemima, poput osiguravanja pitke vode, hrane i općenito preživljavanja ispod krovova brzopoteznih potleušica. Na dnevnom meniju je, uz neizbježno blato, već standardna doza očaja, nesigurnosti i poniženja – stavke koji su ovi Bangladešani mjesecima bezuspješno rezali motornom pilom…

“Slušaj me!” funkcionira i kao ultimativna etnografska studija bez presedana, otkrivajući cijeli spektar dosad neviđenih životnih navika i običaja, barem za Hrvatsku još uvijek hermetičnih Bangladešana. Gdje biste inače doznali da se, na tim nama stranim meridijanima, malim školskim pametnicama u mozak najprije ulijeva maksima “poslušnost je prva zadaća građana”, a tek onda počinje vježbati pisano a.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

A opet, kao i toliko puta do sada, i “Slušaj me!” ponovno produbljuje utabanu istinu o zanemarivoj osnovnoj kulturološkoj razlici između pojedinaca na različitim stranama jedine nam kugle. Jedan prosječan Bangladešanin, uostalom i kao Hrvat, Bošnjak ili Amerikanac, uglavnom će biti ogorčen na nesposobnost vlastite vlade, nezadovoljan visinom plaće, imati slične obiteljske probleme i prije svega će se boriti za prosperitetniji život vlastitih potomaka.

Dokumentarac bangladešanskog redatelja Kamara Ahmada Simona, unatoč tmurnoj i naizgled bezizlaznoj situaciji svojih protagonista, nipošto nije neoptimističan film. Vizualno besprijekoran, “Slušaj me!” svoje gledatelje bez daha ostavlja i upravo nevjerojatnim nizom često zanemarenih i uglavnom previđenih, ali za konačni dojam krucijalnih detalja.

Detalja poput zaglušujuće dječje cike i njihovom radovanju kupanju u blatnjavoj rijeci; zvukom jurećeg motora; meditativnim prikazom cijedećih kapljica kiše; grandioznošću blatnog pohvata gradnje riječne brane; neuspješnim Rakhinim skrivanjem vlastitih suza… “Slušaj me!” je priča o loše dodijeljenim geografskim kartama i golemom raskoraku između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Raskoraku između želja i mogućnosti. Tragične sadašnjosti i izvjesno-nemogućoj budućnosti.

Ali “Slušaj me!” je prije svega priča o zajedništvu, preživljavanju i skromnosti. Priča o jednoj nesavršeno-savršenoj obitelji. Priča o jednom malom, odavno zastarjelom Siemens mobitelu i komadu glupe, bezvezne jabuke, koji su tim prekrasnim ljudima u tom trenutku značili… Pa svemir! Značili su i nama…

"Slušaj me!" / "Are You Listening!"

O FILMU:

Režija: Kamar Ahmad Simon
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Bangladeš
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.